Στηρίξτε την προσπάθεια του Συλλόγου Ασθενών “Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας”!

Η Πνευμονική Υπέρταση (Π.Υ.) είναι μια σοβαρή, προοδευτική, και απειλητική για τη ζωή νόσος της καρδιάς και των πνευμόνων, στην οποία η πίεση του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες είναι πάνω από 25 mm Hg (χιλιοστά στήλης υδραργύρου) και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της δεξιάς καρδιάς και θάνατο.

Η Π.Υ. είναι σχετικά σπάνια πάθηση και ιδιαίτερα μια μορφή της, που λέγεται πρωτοπαθής ή ιδιοπαθής Πνευμονική Υπέρταση. Πρόκειται για πάθηση άγνωστης κατά βάση αιτιολογίας, που καταδικάζει τον πάσχοντα σε μικρό προσδόκιμο ζωής με χαμηλή ποιότητα ζωής.

Η νόσος της Π.Υ. είναι μια δύσκολη νόσος πρώτα από όλα για τον ίδιο τον ασθενή και στη συνέχεια για τον θεράποντα ιατρό. Το πιο σημαντικό για την επιβράδυνση της  εξέλιξής της είναι η σωστή και έγκαιρη διαχείρισή της. Δυστυχώς, στη χώρα μας οι δυνατότητες για τη σωστή αντιμετώπιση της νόσου είναι περιορισμένες και με εξαιρετικά βραδεία πρόοδο. Στους ασθενείς αυτούς συστήνεται από τα εξειδικευμένα κέντρα, η επέμβαση της αγγειοπλαστική των πνευμονικών αρτηριών με μπαλόνι (balloon pulmonary angioplasty) BPA. Ο χρόνος είναι ο πιο σημαντικός για την ζωή του πάσχοντα με Π.Υ. Η αργοπορία λόγω των διαδικαστικών στην Ελλάδα, η δυσκολία πρόσβασης στις θεραπείες αφού απαιτείται η αποστολή των ασθενών στο εξωτερικό και η άγνοια της νόσου είναι οι εχθροί στην άνιση αυτή μάχη.

Ωστόσο, ο Σύλλογος Ασθενών “Πνευμονική Υπέρταση Ελλάδας” εκκίνησε μία σημαντική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων μέσω της πραγματοποίησης των συνεδριών στην Ελλάδα!

Μετά από ενέργειες και επαφές τον ΕΟΠΥΥ και στο Υπουργείο Υγείας, ο Σύλλογος έφερε εις πέρας με απόλυτη επιτυχία την προσπάθειά του, οριστικοποιώντας ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αποστολή Ελλήνων ιατρών στην Ιαπωνία για να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν εμπειρία στο “National Hospital Organization Okayama Medical Center του κορυφαίου αυτού του είδους των επεμβάσεων καθηγητή κου Χιρόμι Ματσουμπάρα και εν συνεχεία τη δεκαήμερη επίσκεψη του κου Ματσουμπάρα στην Ελλάδα για την περαιτέρω εκπαίδευσή τους.

(για περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε την επιστολή που μας απέστειλε ο Σύλλογος Ασθενών Π.Υ.)

Ανάμεσα στους πρώτους ασθενείς που θα κάνουν τη συγκεκριμένη επέμβαση είναι μία συναδέλφισσά μας και η σύζυγος ενός συναδέλφου, που για ευνόητους λόγους διακριτικότητας δεν αναφέρουμε τα ονόματά τους.

Για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος απαιτούνται πόροι που θα προέλθουν μέσα από τους Υποστηρικτές του Έργου του Συλλόγου. Όποιος συνάδελφος το επιθυμεί, μπορεί να βοηθήσει καταθέτοντας το ποσό της δωρεάς του στον παρακάτω τραπεζικό λογαριασμό στην

Τράπεζα Πειραιώς: 50 8307 0445 710 με IBAN: GR60 0172 0830 0050 8307 0445 710

και με αιτιολογία κατάθεσης «ενίσχυση προγράμματος BPA»

καθώς και την διεύθυνσή του ώστε να του αποσταλεί το παραστατικό – απόδειξη της δωρεάς του.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία η οποία αξίζει της προσοχής και στήριξής μας!