Η συνδικαλιστική δράση δεν είναι ανώνυμη εταιρεία!

Ο κος Κολλάτος, ευρισκόμενος σε προφανή σύγχυση λόγω των εξελίξεων που έχουν δρομολογηθεί με την επικείμενη συγχώνευση της Ιονικής Ενότητας με το Σύλλογο Συνταξιούχων, ψάχνει απεγνωσμένα να πιαστεί από κάπου (οπουδήποτε).

Σε πρόσφατο δημοσίευμά του διαπιστώνει ότι στο δημοσιοποιημένο ισολογισμό της Ιονικής Ενότητας για το 2015, το έλλειμμα ανέρχεται σε 80.684,35 ευρώ. Δεν έχει αντιληφθεί ότι η συνδικαλιστική δράση δεν είναι ανώνυμη εταιρεία και δεν αποτιμάται με αριθμούς, αλλά από τη λειτουργικότητα, τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή στις τάξεις των συναδέλφων!

Δεν περιμέναμε βέβαια από τον κύριο αυτόν να εκφράσει κάποια σοβαρή θέση, αφού έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και το αντικείμενο του συνδικαλισμού. Παρόλα αυτά, δεν είναι η ανικανότητα και η άγνοια τα πιο στρεβλά του του στοιχεία, καθώς τα υπερβαίνει με μεγάλη διαφορά η τεράστια θρασύτητά του!

Αλήθεια κε Κολλάτο, ποιο είναι το συνδικαλιστικό έργο που έχετε να παρουσιάσετε, έχοντας ετησίως ελάχιστα έσοδα 130.000,00 ευρώ, σε σύγκριση μάλιστα με το έργο και την αποτελεσματικότητα της Ιονικής Ενότητας, της οποίας τα μέλη δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν μηνιαία εισφορά προς το σύλλογό μας, παρά μόνον 5 ευρώ για το δικαίωμα εγγραφής και πέραν αυτού ουδέν!

Δεν έχετε συνειδητοποιήσει προφανώς ότι ο λόγος που δεν επιβάλλουμε στα μέλη μας εισφορά με συνέπεια ο σύλλογός μας να μην έχει έσοδα, είναι ότι δεν επιθυμούμε να τους επιβαρύνουμε με μία ακόμα παρακράτηση σε μία δύσκολη περίοδο για τους συναδέλφους. Ειλικρινά κε Κολλάτο, πιστεύετε ότι εφόσον η Ιονική Ενότητα επιθυμούσε να μεγιστοποιήσει τον αριθμό των μελών της, δε θα είχε τη δυνατότητα να το πράξει, απορροφώντας τη συντριπτική πλειονότητα των μελών του Συλλόγου Συνταξιούχων; Δεν αποτελεί, όμως, μέλημά μας να προκαλέσουμε ρήξη στις τάξεις των συναδέλφων, “υποχρεώνοντάς” τους να επιλέξουν αν θα πληρώσουν εισφορά στο Σύλλογο Συνταξιούχων ή στην Ιονική Ενότητα. Αυτό θα ήταν το πλέον εύκολο και να είστε σίγουρος ότι αν το αποφασίζαμε θα ψάχνατε να βρείτε μέλη… με το σταγονόμετρο!

Αντίθετα, ο σύλλογός μας στοχεύει στην ενότητα του χώρου της ιονικής οικογένειας μέσω της συγχώνευσης με το Σύλλογο Συνταξιούχων. Μέχρι να γίνει πράξη, το αμέσως επόμενο διάστημα, το όραμά μας για έναν ενιαίο, πανιονικό σύλλογο, θα συνεχίσουν τα μέλη του Συλλόγου Συνταξιούχων να είναι εγγεγραμμένα στις τάξεις του, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να αποτελούν μέλη και του συλλόγου μας χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Όσο για τη δυναμική της Ιονικής Ενότητας και των υποστηρικτών της, να είστε σίγουρος ότι θα τη διαπιστώσετε στις επόμενες εκλογές…

Αυτά είναι τα κριτήρια κε Κολλάτο με τα οποία αποτιμάται η συνδικαλιστική λειτουργία και όχι με τα θετικά ή αρνητικά πρόσημα σε έναν ισολογισμό. Ενώ, μάλιστα, εμείς παρουσιάζουμε ετησίως αναλυτικά τον ισολογισμό μας, όπως οφείλει να πράττει κάθε συνδικαλιστικός σύλλογος, δίνοντάς σας την ευκαιρία να κάνετε και τα ανούσια σχόλιά σας, θα ήταν ενδιαφέρον να προχωρήσετε σε αντίστοιχη δημοσιοποίηση του ισολογισμού του Συλλόγου Συνταξιούχων για να κρίνουν οι συνάδελφοι τις δικές σας ενέργειες – αν υπάρχουν. Όσο για το εμφανές θράσος που σας διακρίνει, ας αναρωτηθεί ο κάθε συνάδελφος πού κατευθύνονται τα μεγάλα έσοδα του Συλλόγου Συνταξιούχων, όταν δεν έχει να παρουσιάσει παρά μηδενικό έργο και μηδενικό αποθεματικό!

Ωστόσο, επειδή ο σύλλογός μας κάνει πράξη τη διαφάνεια, καταθέτουμε στον κο Κολλάτο την πρόταση να δημοσιοποιήσουμε από κοινού, αναλυτικά και αιτιολογημένα το σύνολο των δαπανών της Ιονικής Ενότητας και του Συλλόγου Συνταξιούχων. Πιστεύουμε ότι είναι ο πιο άμεσος, έντιμος και ξεκάθαρος τρόπος ώστε να δώσουμε την ευκαιρία και στους συναδέλφους να συγκρίνουν και να κρίνουν.

Επιπλέον, ο κος Κολλάτος αναρωτιέται γιατί ο ισολογισμός δεν υπογράφεται από “επαγγελματία λογιστή”. Αν και δεν του πέφτει λόγος, να τον πληροφορήσουμε ότι η Ιονική Ενότητα έχει την τύχη να έχει στις τάξεις της μία εξαιρετική συνεργάτιδα, την κα Αγγελική Λάζου, πτυχιούχο της ΑΣΟΕΕ, που κατέχει βεβαίως νόμιμη άδεια λογιστή από το Οικονομικό Επιμελητήριο και έχει αναλάβει τα λογιστικά καθήκοντα, ασχολούμενη παράλληλα με το σύνολο των εργασιών του συλλόγου, γεγονός που έχει εντυπωσιάσει άπαντες τους συναδέλφους και συνεργάτες μας.

Πέραν όλων αυτών των δημόσιων “διαπληκτισμών”, εκείνο που αδιαμφισβήτητα έχει κριθεί στη συνείδηση όλων των συναδέλφων είναι η δράση και αποτελεσματικότητα του συλλόγου μας, που ασφαλώς δεν μπορεί να συγκριθεί με το ανύπαρκτο έργο του Συλλόγου Συνταξιούχων, που οι ενέργειές του εξαντλήθηκαν στην… ταχυδακτυλουργική εξαφάνιση του πορίσματος-καταπέλτη των ορκωτών λογιστών για τα έργα και τις ημέρες των μελών των προηγούμενων διοικήσεων, που -όλως τυχαίως- αποτελούν πλέον τα ερείσματα του κου Κολλάτου για την προεδρία του στο Σύλλογο Συνταξιούχων.

Επιπροσθέτως, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη διαφάνεια και την εντιμότητα των ενεργειών μας. Δεν ισχύει βέβαια το ίδιο για ένα μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Συνταξιούχων και του περιβάλλοντας του κου Κολλάτου, που από τη στιγμή που έχει σοβαρή εμπλοκή με τη δικαιοσύνη, θεωρούμε ότι μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση όφειλε να είχε παραιτηθεί.

Καταλήγοντας, η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς αυτά τα σημεία τριβής και αντιπαράθεσης δε μας ικανοποιούν, γιατί οι στόχοι και το όραμα της Ιονικής Ενότητας δεν εξαντλούνται σε “ενδοοικογενειακές έριδες”. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε αναπάντητες τις κακοήθειες του κου Κολλάτου, ιδιαίτερα με την επικείμενη συγχώνευση της Ιονικής Ενότητας με το Σύλλογο Συνταξιούχων που θα επιφέρει και τον παραγκωνισμό του από τα κοινά του χώρου της Ιονικής.