ΣΥΙΛΤΕ Νο 64. Casus belli τα ταμεία υγείας!

Τα Υπουργεία Υγείας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διέρρευσαν την

πρόθεσή τους να εντάξουν τα ταμεία των τραπεζών στον ΕΟΠΥΥ

Συνάδελφοι,

 

Βρισκόμαστε στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι για το μέλλον των ταμείων υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων (ΤΑΥΤΕΚΩ). Οι εξελίξεις και οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα θα είναι καθοριστικής σημασίας για το αν θα επιχειρηθεί η υπεξαίρεση των αποθεματικών των ταμείων προκειμένου να λύσουν το άμεσο ταμειακό πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ ή θα διατηρηθούν κάτω από διαφανή λειτουργία και σοβαρή διοίκηση, ενώ ταυτόχρονα θα εισέρχονται σε μία νέα εποχή που θα θέσει τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Είναι αδιανόητο να υφίσταται η τροπολογία Λοβέρδου-Κουτρουμάνη της προηγούμενης κυβέρνησης βάσει της οποίας δόθηκε η δυνατότητα στην παράταση λειτουργίας των ταμείων υγείας μέχρι 31/12, με την προϋπόθεση να έχει κατατεθεί αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας με βάση τους όρους της εθνικής αναλογιστικής αρχής και να έρχεται η σημερινή κυβέρνηση να αναιρεί αποφάσεις που πάρθηκαν προ εξαμήνου. Οι νόμοι 4052/12 και 4075/12 ορίζουν ρητά ότι εφόσον κατατεθούν αναλογιστικές μελέτες που αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα των ταμείων, τότε έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε ΝΠΙΔ και να εξαιρεθούν οριστικά από τον ΕΟΠΥΥ.

Δυστυχώς, όμως, στην Ελλάδα οι νόμοι ψηφίζονται για να παραβιαστούν! Παρά το γεγονός ότι στις 27/9 η ΟΤΟΕ κατέθεσε στους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας τη ζητούμενη αναλογιστική μελέτη που αποδεικνύει τη βιωσιμότητά των ταμείων υγείας για τα επόμενα 50 χρόνια χωρίς την κρατική χρηματοδότηση, η κυβέρνηση, στην καταδικασμένη προσπάθειά της να λύσει τα άμεσα ταμειακά προβλήματα του ΕΟΠΥΥ, σκοπεύει να ακυρώσει τις ισχύουσες νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να απορροφηθούν από τον ΕΟΠΥΥ τα εναπομείναντα κεφάλαια των ασφαλιστικών ταμείων υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων, τα οποία εξ άλλου ουδέποτε επιβάρυναν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού στηρίζονταν στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών.

ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

Συνάδελφοι, το μέλλον των ταμείων υγείας κρέμεται από μία κλωστή. Εμείς δεν μπορούμε βέβαια να μείνουμε αμέτοχοι  ενώπιον αυτών των εξελίξεων και να ανεχθούμε τους σφετερισμούς της κυβέρνησης.

Επειδή δεν είναι δυνατόν οι τραπεζοϋπάλληλοι να πληρώνουμε πάντα τα σπασμένα, θα συμμετάσχουμε δυναμικά στην πανελλαδική απεργία που θα κηρύξει η ΟΤΟΕ και θέση μας είναι ότι η μάχη αυτή πρέπει να έχει χαρακτηριστικά μετωπικής αναμέτρησης, καθώς διακυβεύεται το μέλλον της υγείας μας και των μελών των οικογενειών μας. Για την επιτυχία του αγώνα μας είναι απαραίτητο να υπάρξει συντονισμός των ενεργειών και δημοσιοποίηση των παράνομων και ανήθικων κινήσεων της κυβέρνησης σε βάρος μας. Σημειώνουμε ότι μετά την επίδοση της διαμαρτυρίας της ΟΤΟΕ την προηγούμενη Παρασκευή (28/9), ο Υφυπουργός Εργασίας κος Παναγιωτόπουλος δεσμεύτηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία εξέλιξη χωρίς προηγουμένως να λάβει χώρα συνάντηση με την ΟΤΟΕ, ώστε να έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις θέσεις της.

Οι καιροί είναι ιδιαιτέρως κρίσιμοι και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο στόχος του Ενιαίου Ταμείου Υγείας για όλους τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους με τη μορφή ΝΠΙΔ είναι εφικτός και πρέπει να προωθηθεί μέχρι την τελική επίτευξή του. Επιπρόσθετα, οι διοικήσεις των τριών τραπεζών Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς είχαν ζητήσει με επιστολές τους προς το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων να μην ενταχθούν τα ταμεία υγείας στον ΕΟΠΥΥ και εκδήλωσαν τη βούλησή τους να στηρίξουν την αυτοτέλειά τους. Βρισκόμαστε πάντα σε επαγρύπνηση για τυχόν ενέργειες της κυβέρνησης που μπορεί να μας θέσουν προ εκπλήξεως, ζητώντας το αυτονόητο: την εφαρμογή των νόμων!

ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ

Επίσης, δεν είναι δυνατόν να μη σχολιάσουμε την παράνομη συμπεριφορά των φαρμακοποιών που αρνούνται να χορηγήσουν φάρμακα στους ασφαλισμένους του ταμείου υγείας από την 1/10, λόγω πιθανής ένταξης του ταμείου στον ΕΟΠΥΥ. Η πρωτοφανής και επαίσχυντη αυτή συμπεριφορά μίας κοινωνικής τάξης που ασκεί το λειτούργημα του φαρμακοποιού παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους, μας αναγκάζει να τους αποστείλουμε εξώδικο και εφόσον δε συμμορφωθούν να προσφύγουμε στις εισαγγελικές αρχές.

Ο Σύλλογός μας έπραξε τα μέγιστα και την προηγούμενη περίοδο, όταν όλοι θεωρούσαν δεδομένη την ένταξή μας στον ΕΟΠΥΥ. Είχαμε από τότε τονίσει ότι αυτή η εξέλιξη είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Και σήμερα, απευθυνόμενοι στους συναδέλφους μας, τους λέμε να είναι σε άμεση ετοιμότητα ώστε μαζί να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε νέα εκτροπή από τα συμφωνηθέντα επιχειρηθεί, διαβεβαιώνοντάς τους ότι και πάλι θα νικήσουμε. Γιατί η ασφάλισή μας και η υγεία μας είναι ιερή υπόθεση και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας την αφαιρέσει. Ούτε βέβαια θα αφήσουμε σε κανέναν τη δυνατότητα να κλέψει τα αποθεματικά μας.

 

                                           Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

                             Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας

                      Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                                                        Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ