ΣΥΙΛΤΕ Νο 107. Η κόλαση δεν είναι μακριά. Βρίσκεται στη Γάζα.

Πολλοί πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα αναφέρονται συχνά στην -κάπως αόριστη- έννοια της μνήμης και στην τεράστια σημασία της για τη διαμόρφωση της συλλογικής συνείδησης ενός λαού. Δυστυχώς, όμως, όπως επανειλημμένα έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, η συλλογική μνήμη «ασθενεί» με το πέρασμα των χρόνων και οι παρενέργειες αυτής της αρρώστιας είναι καταστρεπτικές…

Τις τελευταίες μέρες όλος ο κόσμος γίνεται μάρτυρας αυτού του φαινομένου, παρακολουθώντας την ανελέητη επίθεση του ισραηλινού στρατού προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ, από κοινού με την υπερδύναμη που του προσφέρει απλόχερα και διαχρονικά την αταλάντευτη στήριξή της, έχει «καταφέρει» να μας υπενθυμίζει αδιάκοπα τις ναζιστικές θηριωδίες εναντίον του ίδιου του εβραϊκού λαού. Ενός λαού που υπέστη τα πάνδεινα, αλλά τα γεγονότα αποδεικνύουν πως πάσχει από «απώλεια μνήμης» αφού εφαρμόζει, μέσω των εκπροσώπων του, τις ίδιες απάνθρωπες πρακτικές εναντίον των Παλαιστινίων.

Η γενικευμένη κρίση στη Μέση Ανατολή την πολυτάραχη περίοδο των δύο τελευταίων ετών επεκτάθηκε και στα κατεχόμενα εδάφη της Γάζας και είναι πλέον ξεκάθαρη η επιλογή του Ισραήλ να αντιμετωπίσει με ατσάλινη και συνάμα, όμως, εξολοθρευτική και σφαγιαστική, στρατιωτική πυγμή τις παλαιστινιακές αντιδράσεις.

Εμείς σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καθαγιάσουμε ή να προσφέρουμε άλλοθι στο θρησκευτικό φονταμενταλισμό της Χαμάς που έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη διαιώνιση της αδιέξοδης κατάστασης στην περιοχή και την αδυσώπητη αντίδραση των Ισραηλινών. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να εθελοτυφλούμε και να παραμένουμε σιωπηροί ενώπιον των φρικαλεοτήτων που υφίσταται ο παλαιστινιακός λαός και δυστυχώς δε διαφέρουν σε τίποτα από το Ολοκαύτωμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ανθρωπότητα, οι πολιτικοί, τα συνδικάτα, οι απλοί πολίτες δεν είναι δυνατόν να μένουν απαθείς όταν κάθε μέρα «βομβαρδίζονται» με πληροφορίες για… πραγματικούς βομβαρδισμούς σχολείων, νοσοκομείων, οικισμών που εξοντώνουν σε μία στιγμή εκατοντάδες αθώους πολίτες και παιδιά. Όπως επίσης είναι αδιανόητο το γεγονός ότι ο βασανισμένος εβραϊκός λαός αποδέχεται οι φρικαλεότητες που υπέστη από τον Χίτλερ να εφαρμόζονται από την ηγεσία του και τους στρατοκράτορες του Ισραήλ στον παλαιστινιακό λαό.

Τα οικονομικά συμφέροντα και οι σκοπιμότητες προβολής ισχύος στην περιοχή αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι είναι υπεράνω της αλήθειας και της ανθρωπιάς. Και αντί αυτά τα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου να προκαλούν την παγκόσμια κατακραυγή, συναντούν τη στήριξη ή τουλάχιστον την αδιαφορία των μεγάλων δυνάμεων. Παράλληλα, αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η αδυναμία των διεθνών οργανισμών (κυρίως του ΟΗΕ) να δράσουν αποτελεσματικά σε τέτοιου είδους επείγουσες καταστάσεις. Αντίθετα, το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο τύποις «παγκόσμιος χωροφύλακας», βαδίζοντας σταθερά στην πορεία που έχει χαράξει από ιδρύσεώς του, αποτελεί και σε αυτήν την περίπτωση ουσιαστικά ένα πεδίο ανούσιας αντιπαράθεσης που μεταφέρει την προσοχή της κοινής γνώμης από τη γενοκτονία της Γάζας, στα γραφεία του ΟΗΕ. Έτσι το θέλει ο πλανητάρχης και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, οπότε και έτσι γίνεται!

Δυστυχώς, η ανθρωπότητα πίστεψε ότι μετά τα όσα υπέστη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κανένας δε θα είχε τη δυνατότητα και πιο πολύ δε θα μπορούσε να επιτύχει την ανοχή ώστε να επιβάλλει και να επαναφέρει παρόμοιες απάνθρωπες πρακτικές σε μεταγενέστερη περίοδο. Η πραγματικότητα είναι βεβαίως τελείως διαφορετική. Ο αγώνας για την ειρήνη, την ισότητα και την αλληλεγγύη δε θα (πρέπει να) τελειώσει ποτέ! Ειδάλλως, ο πόλεμος και η φρίκη που προκαλεί με κυριότερο θύμα πάντα τους άμαχους, δε θα πάψει να μας συνταράσσει.

Όσα υφίσταται σήμερα η Παλαιστίνη μας γυρίζουν στις πιο μαύρες σελίδες αυτής της διένεξης, τότε που οι παρακρατικοί απεσταλμένοι του ισραηλινού στρατού εισέβαλαν στα στρατόπεδα προσφύγων στη Σάμπρα και Σατίλα, δήθεν για να συλλάβουν τρομοκράτες και προχώρησαν στη σφαγή περίπου 2.000 αμάχων Παλαιστινίων, κυρίως γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Να υπενθυμίσουμε ότι, ενώ ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ορθώς οδηγήθηκε στο Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε, αντίθετα ο αρχιτέκτονας της θηριωδίας στη Σάμπρα και Σατίλα, Αριέλ Σαρόν, έτυχε προκλητικής ασυλίας, φθάνοντας στο σημείο να γίνει και πρωθυπουργός του Ισραήλ…

Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταδικάσουμε απερίφραστα τις φρικαλεότητες και τα εγκλήματα που διαπράττονται για να ευαισθητοποιήσουμε την ελληνική κοινωνία και να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους αυτούς που πέραν οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντισταθούν και να αφυπνίσουν την ανθρωπότητα ώστε να καταδικάσει τους υπεύθυνους της σφαγής που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα στη Γάζα.

Το όνειδος του 21ου αιώνα, η σφαγή των αμάχων, πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ              Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ