ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Δηλώσεις αναδρομικών συντάξεων – Του συνάδελφου Θωμά Γεωργίου

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Η συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αποτελεί ένα ιδιαιτέρως δύσκολο εγχείρημα μετά από τις απανωτές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό βέβαια και με τις ριζικές αλλαγές που έφερε η πανδημία.

Επειδή μάλιστα τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται αναδρομικά συντάξεων από διάφορες αιτίες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς θα πρέπει να διαχειριστείτε αυτά τα ποσά από φορολογικής άποψης, προκειμένου να μην σας επιβληθούν αχρείαστες κυρώσεις.

Όπως κάνουμε πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσής σας και προς διευκόλυνσή σας, δημοσιεύουμε τις οδηγίες του συνάδελφου λογιστή Θωμά Γεωργίου αναφορικά με τα αναδρομικά των συντάξεων: 


Περί Αναδρομικών  συντάξεων

Οι δηλώσεις των αναδρομικών ποσών  που εισπράχθηκαν εντός του έτους 2020 υποβάλλονται έως 31/12/2021 και κατά παράταση έως 28/2/2022 χωρίς την επιβολή προστίμου. Η παράταση, χωρίς την επιβολή προστίμου, αφορά αυστηρά στην υποβολή της δήλωσης των αναδρομικών από συντάξεις που εισπράχθηκαν μέσα στο 2020, ανεξάρτητα από τα χρόνια που αφορούν τα ποσά αυτά. Ειδικότερα, όποιος μέσα στο 2020 έχει εισπράξει αναδρομικά ποσά  που αφορούν π.χ. τα έτη 2016 και 2017, θα πρέπει μέχρι 28/2/22 να υποβάλλει τις τροποποιητικές δηλώσεις για τα έτη 2016 και 2017 χωρίς να του επιβληθεί πρόστιμο. Προσοχή, αν στην ίδια δήλωση κάνετε και άλλες διορθώσει, π.χ. να προσθέσετε κάτι που έχετε παραλείψει να αναφέρεται στην αρχική σας δήλωση, τότε αυτή θεωρείται  εκπρόθεσμη και θα έχει πρόστιμο.

Για τις περιπτώσεις των αναδρομικών παλαιότερων ετών (2009-2014) που  οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις και τα ποσά δόθηκαν μετά 3-4 χρόνια και πάρα πολλοί συνταξιούχοι δεν  υπέβαλαν τις συμπληρωματικές δηλώσεις τότε, είτε γιατί δεν ήξεραν είτε γιατί αμέλησαν, η ΑΑΔΕ επιβάλλει πρόστιμο € 100. Όσοι όμως υπέβαλαν ενδικοφανή προσφυγή για ακύρωση του προστίμου δικαιώνονται επειδή έχει επέλθει παραγραφή, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε.  616, 617 και 618 και το πρόστιμο ακυρώθηκε. Όσοι όμως το πλήρωσαν και δεν είχαν άλλη οφειλή στην ΑΑΔΕ από άλλη αιτία, πήραν πίσω τα ποσά αυτά, ενώ όσοι είχαν οφειλές έγινε συμψηφισμός.   

Προσοχή! Μην αμελείτε την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης γιατί γίνεται διασταύρωση των εισοδημάτων. Εάν κληθείτε από τη Δ.Ο.Υ.  να υποβάλλετε τις συμπληρωματικές δηλώσεις, συνήθως μετά τη λήξη της προθεσμίας, επιβαρύνεστε με πρόστιμα και τόκους που φτάνουν μέχρι και το 120% της αρχικής οφειλής, ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης.   

21/1/2022

Θ.Γεωργίου