ΣΥΙΛΤΕ Νο 84. Για το εφάπαξ. Ουδέν κρυπτόν…

Συνάδελφοι,

Ο σύλλογός μας έχει δεσμευθεί απέναντί σας ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να υποχρεώσει την τράπεζα να καταβάλει τα ελλείμματα του κλάδου πρόνοιας ώστε οι συνάδελφοί μας να συνεχίσουν να λαμβάνουν στο ακέραιο το εφάπαξ χωρίς την παραμικρή μείωση, όπως αυτή ορίζεται από την απόφαση του υπουργού  κ. Βρούτση και ανέρχεται σε 41,17% του ποσού που αποδίδεται στους  εργαζόμενους της Ιονικής. Χωρίς χρονοτριβή, έχουμε δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού στόχου στο αμέσως προσεχές διάστημα.

Κατ’ αρχάς, υφίσταται η γνωμοδότηση για την εγγυητική ευθύνη της  τράπεζας για την κάλυψη των  ελλειμμάτων του κλάδου πρόνοιας, για την αποδοχή της οποίας πρέπει να αποφασίσει η Διοίκηση του ΤΑΥΤΕΚΩ. Εμείς, βέβαια, θυμόμαστε πάντα την εγγυητική ευθύνη της τράπεζας, καθώς το 2004 είχαμε καταθέσει την υπογραφή μας μετά την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ και την είχαμε κατοχυρώσει, υποχρεώνοντας την τράπεζα να αναλάβει την κάλυψη όλων των ελλειμμάτων μέχρι και την αποχώρηση του τελευταίου συναδέλφου της Ιονικής. Αναρωτιόμαστε, όμως, αν ο κ. Γκιάτης τη θυμάται. Γιατί κι αυτός τότε την είχε αποδεχθεί  και είχε συνυπογράψει για την εγγυητική της ευθύνη και είχε διαβεβαιώσει τους συναδέλφους  μας για την οριστική επίλυση του ζητήματος. Αν, λοιπόν, πράγματι την αποδέχεστε και τν στηρίζετε και σήμερα, κ.Γκιάτη, συνταχθείτε με το σύλλογό μας ώστε σύντομα να αποτελέσει και απόφαση της Διοίκησης του ΤΑΥΤΕΚΩ.

Ο καλός ο σύλλογος ξέρει κι άλλο μονοπάτι…

Η τράπεζα με ελιγμούς, αναβολές και δικολαβίστικη τακτική προσπαθεί να αποφύγει αφενός την εγγυητική της ευθύνη και αφετέρου να αποτρέψει τη διαδικασία των καταλογισμών ασφαλιστικών εισφορών παρελθόντων ετών. Μάταιος κόπος! Ιδιαίτερα αν πιστεύει ότι θα τη βοηθήσει σε αυτές τις προσπάθειές της η τελευταία δικαστική απόφαση, που υποχρεώνει το ταμείο να προσκομίσει αναλυτικά μισθολογικά στοιχεία για να αποδείξει την ορθότητα των καταλογισθέντων ποσών (!), ενώ είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί αποκλειστική υποχρέωση του εργοδότη  η ανταπόδειξη.

Εννοείται ότι τη συγκεκριμένη απόφαση την κρίνουμε το λιγότερο απαράδεκτη στο σύνολο του σκεπτικού της. Ασκήσαμε κι εμείς πρόσθετη παρέμβαση, αλλά ιδιαίτερα μας ξενίζει το γεγονός ότι απορρίφθηκαν οι πρόσθετες παρεμβάσεις των συλλόγων, αν και υπάρχει απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία γίνονται αποδεκτές οι πρόσθετες παρεμβάσεις για τέτοια θέματα. Το απίθανο σκεπτικό του Διοικητικού Πρωτοδικείου ήταν ότι οι σύλλογοι που παρεμβαίνουν δεν έχουν έννομο συμφέρον! Τα σχόλια περιττεύουν… Αλήθεια, κ. Γκιάτη, επί της συγκεκριμένης διαδικασίας  ποια είναι η θέση σας; Γιατί δεν αποτελεί άλλοθι για σας η τυπική πρόσθετη παρέμβαση που κάνατε στη διαδικασία του Διοικητικού Πρωτοδικείου ούτε αυτή που προτίθεστε να κάνετε, όπως δηλώνετε, όταν γίνει η προσφυγή στο Εφετείο.

Ο σύλλογος μας έχει δρομολογήσει διαδικασία «μπάι-πας» για την επίλυση του θέματος και πολύ σύντομα η τράπεζα θα διαπιστώσει ότι αυτή η παρελκυστική τακτική την οδηγεί σε αδιέξοδο, αφού το μόνο που καταφέρνει είναι να  προσθέτει επιπλέον τόκους στους καταλογισμούς και να πλήττεται το κύρος της. Επειδή κάποιοι συνάδελφοι ίσως έχουν απογοητευτεί από τις πρόσφατες εξελίξεις, θέλουμε να τονίσουμε ότι ποτέ δε νιώσαμε τόσο σίγουροι για την έκβαση αυτής της υπόθεσης όσο το τελευταίο διάστημα. Γι’ αυτό και σύντομα, θα στείλουμε στην τράπεζα επιστολή με ντοκουμέντο τη γνωμοδότηση για την εγγυητική της ευθύνη που αφορά την κάλυψη των  ελλειμμάτων του κλάδου πρόνοιας, καθώς και τα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης που έχουμε στα χέρια μας, επισημαίνοντας το μονόδρομο της επιλογής της συναινετικής διευθέτησης του θέματος.

Θα φανούν τα οφέλη της ανακεφαλαιοποίησης                                                                                           

Είχαμε τονίσει στο πρόσφατο παρελθόν τη μεγάλη σημασία που είχε για την τράπεζα, αλλά και συνακόλουθα για τα συμφέροντα των εργαζομένων, η επιτυχής ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης. Γνωρίζουμε ότι δυσαρεστήσαμε μία μικρή μερίδα των μελών μας συμμετέχοντας σαν σύλλογος έμπρακτα στη διαδικασία. Είμαστε, όμως, σίγουροι ότι η επιλογή αυτή θα κριθεί από την ευνοϊκή εξέλιξη για τα συμφέροντά μας στο μέλλον. Η άποψή μας παραμένει σταθερή, ότι δηλαδή αποτελεί θετικό στοιχείο η ολοκληρωτική επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης. Σαν σύλλογος νιώθουμε πλέον απόλυτα δικαιωμένοι, καθώς είμαστε ο μοναδικός συνδικαλιστικός φορέας που εδώ και χρόνια επιμέναμε για την αναγκαιότητα των αναδιαρθρώσεων και των συγχωνεύσεων των τραπεζών, όταν η επικρατούσα (και μοναδική) άποψη από το σύνολο των συλλόγων που υπάγονται στην ΟΤΟΕ ήταν εναντίον. Θα θέλαμε, βεβαίως, να υπενθυμίσουμε στον κ. Γκιάτη που στην τελευταία ανακοίνωσή του επιχειρεί να χρησιμοποιήσει παραμορφωτικό καθρέπτη, ότι εδώ και μία δεκαετία θέση του συλλόγου μας δεν ήταν μόνο οι διαδικασίες αναδιαρθρώσεων και συγχωνεύσεων, αλλά και η σύσταση και λειτουργία επαγγελματικών ταμείων και διαδικασιών συντεταγμένης μείωσης του προσωπικού με αξιοπρεπείς και ενιαίους κανόνες εθελουσίας εξόδου.

Σίγουρα, απαιτούνται κι άλλες ενέργειες ώστε να ανακτήσει το τραπεζικό σύστημα τη χαμένη αξιοπιστία του. Παράλληλα, όμως, η συγκεκριμένη συγκυρία είναι ευνοϊκή για τον όμιλο της APHA BANK που είναι αναγκαίο να προχωρήσει σε τολμηρές πρωτοβουλίες, αφού έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών της. Απαιτείται, όμως, η οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και  συνεργασίας ανάμεσα στους εργαζόμενους και την τράπεζα, η οποία δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να λειτουργεί έχοντας ως «μακρύ χέρι» τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, χρησιμοποιώντας τον για τη διασπορά ανυπόστατων φημών όπως  για επικείμενες νέες μειώσεις του εφάπαξ ή κατάργηση των αποζημιώσεων, προκειμένου να πετύχει τη μείωση του προσωπικού της, ωθώντας στην έξοδο, κυρίως, τη μερίδα του προσωπικού που έχει ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Με υπομονή και ώριμη σκέψη οι παραιτήσεις

Έχουμε επισημάνει ξανά στο παρελθόν ότι κρίνουμε λάθος απόφαση, στη συγκεκριμένη συγκυρία της αβεβαιότητας, να παραιτούνται οι συνάδελφοι χωρίς να αξιώνουν οικονομική ικανοποίηση από την τράπεζα. Οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη ότι η αποχώρηση με λήψη μειωμένου εφάπαξ κατά 41,17%, θα έχει ως συνέπεια έναν πολυετή και πολυέξοδο δικαστικό αγώνα εναντίον του νέου μορφώματος που θα  προκύψει -είτε από επαγγελματικό ταμείο είτε από ασφαλιστική εταιρία η κάλυψη του εφάπαξ- για τη διεκδίκηση του ποσού που έχει περικοπεί. Εμείς από την πλευρά μας συνιστούμε στους συναδέλφους υπομονή και να περιμένουν την οριστική διευθέτηση του θέματος.

Μονόδρομος η εθελούσια έξοδος

Πιστεύουμε ότι μετά την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων θα υπάρξει μείωση του προσωπικού που απασχολείται στην τράπεζα γι’ αυτό είναι απαραίτητη η εκπόνηση σχεδίου συντεταγμένης, υπεύθυνης και αξιοπρεπούς διαδικασίας εθελουσίας εξόδου. Ο μόνος λόγος που αυτή η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα  είναι ότι η υλοποίησή της θα σημάνει την κατάρρευση του προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος που καλύπτει τους συνταξιούχους της πρώην Πίστεως. Επομένως κ. Γκιάτη καλό θα είναι να κοιτάξετε πρώτα τα του οίκου σας και  το θεσμό της προσυνταξιοδοτικής κάλυψης που οδεύει προς την κατάρρευση και να αφήσετε στην άκρη τις «δικαιώσεις» που αναφέρετε στην τελευταία ανακοίνωσή σας. Οι λεονταρισμοί για προσφυγές στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να ισχύσει η σύμβαση τράπεζας–συλλόγου του 1981 είναι ξεκάθαρη εξαπάτηση των συναδέλφων, αφού δεν έχετε προβεί σε καμία ενέργεια μέχρι σήμερα. Διαβεβαιώνουμε τους συναδέλφους ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ανακοίνωση εθελουσίας εξόδου με διαφανείς όρους και προϋποθέσεις. Είναι μία διαδικασία που πρέπει να προκύψει μετά από ειλικρινή συνεργασία της τράπεζας και των συλλόγων προκειμένου και η στρατηγική της να υλοποιηθεί, αλλά και οι συνάδελφοι να αποχωρήσουν με αξιοπρεπείς όρους. Η φημολογία ότι η τράπεζα δε θα υπαναχωρήσει, καθώς δεν την απασχολεί η εθελούσια έξοδος και συζητάει για τους επόμενους μήνες το ενδεχόμενο καταβολής  της αποζημίωσης του Ν.2112, που θα τη βαφτίσει εθελούσια έξοδο, είναι σίγουρο ότι δε θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Και για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα αυτό: Η καταβολή αποζημίωσης, σύμφωνα με το νόμο 2112, είναι υποχρεωτική σε όσους συνταξιοδοτούνται. Οποιαδήποτε συζήτηση γι’ αυτό το θέμα είναι περιττή και η τράπεζα δεν κάνει «χάρη» σε κανέναν καταβάλλοντάς την. Εξάλλου, αποδέχεται την υποχρέωσή της αυτή με την αναφορά στο ζήτημα στο Ενημερωτικό Δελτίο (σελ. 230) που κατέθεσε, όπως και είχε υποχρέωση, κατά την αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου που εγκρίθηκε από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και μάλιστα ενέγραψε (σελ 253 ως άνω) ως προβλέψεις για το 2012 το ποσό  των € 125,1 εκατ. για αποζημιώσεις. Επομένως, η καταβολή της αποζημίωσης σε όσους αποχωρούν συνταξιοδοτούμενοι αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από το Νόμο, δεν είναι οικιοθελής παροχή και δε συμψηφίζεται με το εφάπαξ, καθώς δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Τελεία και παύλα. Αλήθεια, ποια είναι η θέση σας για αυτό το θέμα κ. Γκιάτη;

Συνάδελφοι, με υπευθυνότητα, εντιμότητα και σαφήνεια πιστεύουμε ότι ο δρόμος προς τη δικαίωση των σημαντικών επιλογών του συλλόγου μας και συνακόλουθα την ικανοποίηση των αιτημάτων σας είναι πολύ κοντά. Είμαστε βέβαιοι ότι θα πετύχουμε!

 

       Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

 Ο Πρόεδρος                                                               Ο Γεν. Γραμματέας

 Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                                                        Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ