ΣΥΙΛΤΕ Νο 102. Υπεγράφη η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας 2014-2016

Πλήρης αδιαφορία για τα “αποπαίδια” της Ιονικής

Συνάδελφοι,

Πρόσφατα (ανακοίνωση No 98/7.5.14 ), είχαμε διατυπώσει και δημοσιεύσει τις θέσεις μας για την Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΣΣΕ), η οποία τελικά υπεγράφη εν μέσω τυμπανοκρουσιών από το σύλλογο του εργοδοτικού συνδικαλισμού. Το περιεχόμενο της νέας ΕΣΣΕ είναι, όπως αναμενόταν, κατώτερο του ανεκτού ορίου προσδοκιών, ιδιαίτερα δε για τους εργαζόμενους που προέρχονται από την Ιονική.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο αντιπροσωπευτικός σύλλογος της Alpha Bank που είχε την ευθύνη για την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης όχι μόνο αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων, αλλά ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το κενό που υφίσταται στην εκπροσώπηση των εργαζομένων. Αποτελεί κοινή συνείδηση πλέον ότι πρόκειται για ένα σύλλογο που τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του δε θα τον αφήσουν ποτέ να ξεφύγει από τη λογική της παροχής υπηρεσιών στη διοίκηση της τράπεζας και επομένως είναι αδύνατον να διαχειριστεί τα συμφέροντα του συνόλου των συναδέλφων.

Γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, απευθύναμε κάλεσμα σε όλους τους Συλλόγους και τις παρατάξεις του χώρου για τη δημιουργία μίας νέας συνδικαλιστικής οργάνωσης με κύρια χαρακτηριστικά τη σοβαρότητα, τη συνέπεια και την αδέσμευτη στάση, στοιχεία που είναι απαραίτητα, ιδιαίτερα εν μέσω της δύσκολης περιόδου που διανύουμε, η οποία δεν θα είναι το μακρύ χέρι της τράπεζας αλλά θα αποτελεί πόλο συσπείρωσης και προστασίας των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στην Alpha Bank. Αυτή η εξέλιξη δεν είναι απλά μία επιθυμία, αλλά μία αναγκαιότητα.

Για την ουσία της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης της νέας ΕΣΣΕ δεν μπορούμε βέβαια να αφήσουμε ασχολίαστο το παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες των εργαζομένων με τη μέθοδο του μαστίγιου και του καρότου, όταν την Παρασκευή (31/5) ο σύλλογος του εργοδοτικού συνδικαλισμού γνωστοποίησε στους συναδέλφους το ” τραγικό αδιέξοδο και τις δυσκολίες στις οποίες είχε περιέλθει η διαπραγμάτευση, λόγω των μονομερών ενεργειών της τράπεζας και της άκαμπτης θέσης της”, ενώ τη Δευτέρα (2/6) το πρωί, ως εκ θαύματος , αναρτήθηκε υπογεγραμμένη η Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για το περιεχόμενο της οποίας θα σας παραθέσουμε στη συνέχεια αναλυτικά τις απόψεις μας.

Αδιαφορία για τις διεκδικήσεις των προερχομένων από την Ιονική

Αρχικά, να τονίσουμε ότι καλό θα ήταν να κωπάσουν οι πανηγυρισμοί του κ. Γκιάτη για τις μικρές αυξήσεις που δόθηκαν με την αναπροσαρμογή των επιδομάτων, κάτι που είχε προκύψει από τη συνάντηση του συλλόγου μας με την κ. Κονιδάρη και σας το είχαμε γνωστοποιήσει. Εξ’ άλλου, οι προερχόμενοι από την Ιονική συνάδελφοι, όχι μόνο δεν έχουν λόγο να… πετάνε τη σκούφια τους, αλλά, αντίθετα, για μία ακόμα φορά αποδείχθηκε η αδιαφορία του κ. Γκιάτη για την προάσπιση των συμφερόντων τους :

– Η νέα ΕΣΣΕ δεν περιέχει καμμία αναφορά για την εγγυητική ευθύνη της τράπεζας στην κάλυψη των ελλειμμάτων του κλάδου πρόνοιας (εφάπαξ), αλλά ούτε και της υποχρέωσης απόδοσης ασφαλιστικών εισφορών παρελθόντων ετών, όταν, μάλιστα, στην περυσινή σύμβαση είχε διευθετηθεί η εκκρεμότητα του εφάπαξ για τους συναδέλφους που προέρχονται από την πρώην Πίστεως.

– Καμία αναφορά και διεκδίκηση για το σημαντικό θέμα της ασφαλιστικής κάλυψης από την ΑΧΑ των αποχωρούντων μετά την 1/1/2014 συναδέλφων. Ήδη ο σύλλογός μας έχει ξεκινήσει δικαστικό αγώνα με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας αφού πρόσφατα υπήρξε θετική εξέλιξη που δημιουργεί νομολογία και είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση της υπόθεσης.

– Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε την προσπάθεια να κουκουλωθεί η παράνομη στάση της τράπεζας σχετικά με τη μη απόδοση των αποζημιώσεων του Ν2112 με την καταβολή, μάλιστα, μόλις του 40% του συνόλου του ποσού και όχι του 50%, όπως έχει τελεσίδικα κριθεί με ΙΟάδες εφετειακές αποφάσεις. Η καταβολή της αποζημίωσης εκπορεύεται από διατάξεις νόμου δεσμευτικές για την τράπεζα και δεν υπήρχε καμία νομική ανάγκη να εισαχθούν μέσω της ΕΣΣΕ. Με λίγα λόγια, επρόκειτο ούτως ή άλλως για υποχρέωση της τράπεζας εκ του νόμου και η εισαγωγή των συγκεκριμένων διατάξεων στη σύμβαση έγινε, ουσιαστικά, για το θεαθήναι και την υποτιθέμενη υπεράσπιση του γοήτρου της τράπεζας που παραβίαζε όλο το προηγούμενο διάστημα το νόμο, επιβαρύνοντας εργαζόμενους και δικαστήρια.

Νομίζουμε, ότι η εξέλιξη της απόδοσης ενός μέρους της αποζημίωσης του Ν2112 μόνο τυχαία δεν είναι και έρχεται να προστεθεί στη σειρά των προσπαθειών της τράπεζας να δελεάσει τους συναδέλφους που βρίσκονται σε απελπιστική θέση ώστε να λάβουν την απόφαση να αποχωρήσουν πριν την εθελούσια. Εμείς έχουμε επανειλημμένους τονίσει και προτείνουμε, και μετά από αυτή την εξέλιξη, στους συναδέλφους να αγνοήσουν τη συγκεκριμένη συμφωνία, καθώς η ανακοίνωση προγράμματος συντεταγμένης εθελούσιας εξόδου είναι προ των πυλών.Παρά ταύτα,επειδή αυτό το θέμα κρύβει παγίδες, αν κάποιος συναδέλφος εχει αποφασίσει να παραιτηθεί, τον καλούμε να επικοινωνήσει πρώτα με το σύλλογός μας.

– Η νέα ΕΣΣΕ δεν αντιμετωπίζει την άνιση μεταχείριση των συναδέλφων της Ιονικής στο θέμα της μείωσης της προσαύξησης του προεξοφλούμενου εφάπαξ που για εμάς ανέρχεται σε 0,75 μισθούς για κάθε έτος, ενώ για τους προερχόμενους από την Πίστεως σε 0,50 μισθούς. Σας ενημερώνουμε ότι, όπως είχαμε υποσχεθεί, ο σύλλογός μας κατέθεσε ήδη αγωγή σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση και είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την έκβασή της.

– Η διατήρηση της ρήτρας της ΕΣΣΕ 2012-2014 για επαναχορήγηση του ειδικού επιδόματος κατά τον τελευταίο μήνα πριν την αποχώρηση μόνο στους συναδέλφους που προέρχονται από την Πίστεως ειλικρινά μας άφησε άναυδους. Η πρωτοφανής συμπεριφορά της τράπεζας παρά την αναγνώριση,του δίκαιου του αιτήματος μας από την κα Κονιδάρη, εισάγει άμεση διάκριση σε βάρος των προερχομένων από την Ιονική συναδέλφους, που αποστερούνται όχι μόνο το ειδικό επίδομα κατά τον τελευταίο μήνα απασχόλησής τους, αλλά και τη δυνατότητα συνυπολογισμού του στην αποζημίωση του Ν. 2112, με απώλεια άνω των 1.000 Ευρώ για τον καθένα. Με τη διάταξη αυτή η Τράπεζα συνεχίζει τη δυσμενή μεταχείριση των Ιονικάριων διαχωρίζοντας τους συναδέλφους σε αμνούς και ερίφια και διχάζοντας τη συνοχή τους. Ο σύλλογός μας είναι αποφασισμένος να μην αφήσει αυτή την εξέλιξη να περάσει στα ψιλά γράμματα και ήδη εχει ξεκινήσει δικαστική διαδικασία, που έχει δικαιώσει πολλούς συναδέλφους μας σε πρωτόδικο επίπεδο. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή η δικαίωση θα σφραγιστεί και με εφετειακές αποφάσεις, και θα λυθεί έτσι οριστικά το θέμα της προσθήκης του ειδικού επιδόματος στον υπολογισμό της νόμιμης αποζημίωσης, όπως συνέβη δηλαδή και με τις μέχρι πρότινος 890 αποφάσεις υπέρ των συναδέλφων μας.

Θετικές εξελίξεις μόνο για στεγαστικά και ελάχιστες αμοιβές

Τα σημεία της νέας ΕΣΣΕ στα οποία μπορούμε να σταθούμε και να χαρακτηρίσουμε ως θετικά είναι λιγοστά μεν, αλλά στα πλαίσια της ορθής ενημέρωσής σας και χωρίς ίχνος προκατάληψης θα σας τα παρουσιάσουμε στη συνέχεια.
Η συμφωνία για τα στεγαστικά δάνεια ΣΣΕ-1984 για τα οποία δίνεται η δυνατότητα μείωσης της δόσης κατά 70% για χρονικό διάστημα 3 ετών αποτελεί σίγουρα μία ευνοϊκή ρύθμιση, την οποία βέβαια δεν προώθησε ο κ. Γκιάτης, αφού αποτέλεσε αίτημα το οποίο εμείς διατυπώσαμε κατά τη διάρκειας της διαπραγμάτευσης και ήταν άμεσα συνδεδεμένο με την ευνοϊκή εξέλιξη στην αντίστοιχη ΕΣΣΕ της Εθνικής, για την ελάφρυνση των υπερχρεωμένων συναδέλφων και ιδιαίτερα των συνταξιούχων που σίγουρα έχουν μεγάλη δυσχέρεια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους μετά την περικοπή των συντάξεών τους κατά 50% τα τελευταία χρόνια.

Τέλος, διατηρείται η πρόβλεψη για τη διασφάλιση των ελάχιστων αμοιβών στα 1800 ευρώ για τους συναδέλφους που οι διαδοχικές μειώσεις και περικοπές των επιδομάτων είχαν ως αποτέλεσμα να κατρακυλήσει η αμοιβή τους σε χαμηλότερα επίπεδα.
Παράλληλα, είναι βέβαιο ότι μετά την υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης ανοίγει ο δρόμος για τη σύγκλιση του συμβουλίου προαγωγών, όπως είχαμε ζητήσει με την από 2/1/2014 εξώδικη δήλωσή μας προς την Τράπεζα, και όπως μας διαβεβαίωσε στη διαδικασία διαπραγμάτευσης της σύμβασης η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού κ. Κονιδάρη. Επίσης, θεωρούμε βέβαιο ότι ανοίγει πλέον η διαδικασία για την υλοποίηση από την τράπεζα συντεταγμένης εθελούσιας εξόδου. Γι’ αυτό προτρέπουμε όλους τους συναδέλφους να μην υποβάλουν παραίτηση και να περιμένουν την εξαγγελία της εθελούσιας εξόδου για την οποία θα σας ενημερώσουμε λεπτομερώς, πολύ σύντομα σε επόμενη ανακοίνωσή μας.

Συνεχίζει να ισχύει ο Οργανισμός Προσωπικού της Ιονικής

Κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα διατυπώσαμε τη θέση ότι το περιεχόμενο των Οργανισμών Προσωπικού των προερχομένων από την Ιονική και την Εμπορική με τη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ έχουν καταστεί περιεχόμενο τυπικού νόμου και έχουν εκφύγει από την εξουσία των κοινωνικών εταίρων, μη επιδεχόμενοι επαναρρύθμιση με ΕΣΣΕ , παρά μόνον στο βαθμό που αυτή θα είναι ευνοϊκότερη (άρ. 7 παρ.3 του Ν. 1876/1990).
Για το λόγο αυτό άλλωστε θεωρούμε ότι ο Οργανισμός Προσωπικού της Ιονικής συνέχισε να διέπει τις συμβάσεις εργασίας των προερχομένων από την Ιονική εργαζομένων τόσο μετά την υιοθέτηση του από Ιουνίου 2003 Οργανισμού Προσωπικού της Alpha Bank με την από 28.6.2003 ΕΣΣΕ , όπως άλλωστε έχει γίνει δεκτό και με εφετειακές αποφάσεις, όσο και μετά την υιοθέτηση του νέου από Ιουνίου 2014 Οργανισμού, που υιοθετήθηκε με την ΕΣΣΕ. Από τη σύγκριση του Οργανισμού της Ιονικής με τον τελευταίο, είναι προφανές ότι αυτός είναι δυσμενέστερος του πρώτου τουλάχιστον ως προς τα κεφάλαια των μεταθέσεων, των προαγωγών και της πειθαρχικής διαδικασίας.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,
Ο Πρόεδρος                                 Ο Γεν. Γραμματέας
Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                         Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Υ.Γ. Συνοπτική παρουσίαση των μεταβολών των επιδομάτων και των λοιπών στοιχείων, μπορείτε

να δείτε από το σχετικό πίνακα.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ