ΣΥΙΛΤΕ Νο 75. Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΑΛΛΙΩΣ… ΤΟ ΧΑΟΣ!

Συνάδελφοι,

Το θέμα των διαπραγματεύσεων για τη νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) βρίσκεται φυσικά στην επικαιρότητα και η εκτίμηση του συλλόγου μας είναι ότι πρέπει φέτος με κάθε τρόπο να υπάρξει συμφωνία για την υπογραφή της. Η φετινή ΣΣΕ, η οποία ως γνωστόν εκπνέει στις 15 Μαΐου, είναι η πλέον σημαντική και καθοριστική της νεότερης ιστορίας στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων. Είναι βέβαιο ότι η εκπνοή της σύμβασης θα σημάνει την επικράτηση του χάους στον εργασιακό μας χώρο γιατί τα μόνα κατοχυρωμένα δικαιώματα που θα συνεχίσουν να ισχύουν θα είναι ο βασικός μισθός της κλίμακας της κλαδικής σύμβασης, το επίδομα πολυετίας, το επίδομα σπουδών και το επίδομα τέκνων.
Όπως γίνεται κατανοητό, ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε ατομικές. Μία τέτοια εξέλιξη ασφαλώς θα αποτελούσε ολοκληρωτική καταστροφή για τους τραπεζοϋπαλλήλους. Δυστυχώς βέβαια οι τράπεζες, κοντόφθαλμα σκεπτόμενες, δε φαίνεται να… κόπτονται ιδιαίτερα για μία τέτοια εξέλιξη. Οι μέχρι στιγμής θέσεις των διοικήσεων των τραπεζών είναι απαράδεκτες, σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσαν στην πρώτη συνάντησή τους με την ΟΤΟΕ στις 25/2/2013.
Είναι εμφανής η προσπάθεια των τραπεζιτών να μας παρακάμψουν και να επαναφέρουν τον εργασιακό μεσαίωνα προς όφελός τους. Μπορεί, όμως, το συνδικαλιστικό κίνημα να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση σήμερα και να μην μπορεί να εμπνεύσει και να συσπειρώσει τους εργαζομένους όπως σε παλαιότερες εποχές, πιστεύουμε όμως ότι η κυριαρχούσα άποψη στην ΟΤΟΕ, αλλά και στο σύνολο των συναδέλφων μας, είναι ότι θα υπάρξει σύγκλιση απόψεων και σοβαρή συμφωνία αποδεκτή από όλες τις πλευρές. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι μονόδρομος πλέον για την ΟΤΟΕ – αν και αποτελεί την τελευταία και μη επιθυμητή, για όλους, επιλογή – να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και τότε πλέον η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων θα παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά της και ο νοών νοείτω…
Εξ άλλου και οι τράπεζες σήμερα βρίσκονται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας τους. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ για τη διάσωσή τους και αποτελεί κοινή συνείδηση ότι θα πρέπει αυτή η διαδικασία να προχωρήσει με την πλήρη στήριξη των εργαζομένων, καθώς μόνο με κοινή προσπάθεια διοικήσεων και τραπεζοϋπαλλήλων θα μπορέσουμε να διαβούμε τον Ρουβίκωνα. Είναι σίγουρο ότι αν δεν επικρατήσουν η σύνεση, η σωφροσύνη και η απόλυτη συνεννόηση μεταξύ του προσωπικού των τραπεζών και των διοικήσεων, η πλειοψηφία των σημερινών τραπεζιτών θα απολέσουν τις διοικήσεις τους.
Ο σύλλογός μας δεν έκρυψε ποτέ ακόμα και τις πιο πικρές αλήθειες, χωρίς όμως παράλληλα να χάνει την αισιοδοξία του. Έτσι και τώρα πιστεύουμε ότι τελικά θα υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και τελικά θα υπογραφεί μία σύμβαση που θα λαμβάνει υπόψη τη συγκυρία που διανύουμε, αλλά και την αναγκαιότητα για επιβίωση της μεγάλης οικογένειας των τραπεζοϋπαλλήλων. Ελπίζουμε ότι στη συνάντηση της Δευτέρας (11/3) θα διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε σύντομα να οδηγηθούμε σε μία ΣΣΕ που δε θα έχει νικητές και ηττημένους, αλλά θα κατοχυρώνει την αξιοπρέπεια και ένα ομαλό εργασιακό τοπίο για τους εργαζόμενους στις τράπεζες.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γεν. Γραμματέας

Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                                               Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ