ΣΥΙΛΤΕ Νο 73. ΜΕΡΑ ΚΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ – ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΩΝ ΜΑΣ

Συνάδελφοι,

Οι πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις και οι συνεπαγόμενες δυσμενείς εξελίξεις με την περικοπή του εφάπαξ κατά 41,17% δεν πρόκειται να μείνουν αναπάντητες. Όπως σας έχουμε υποσχεθεί θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο για την ανατροπή αυτής της κατάφωρης αδικίας. Σήμερα είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη μέρα για την έκβαση της προσπάθειάς μας, καθώς εκδικάζεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, μετά από 5 αναβολές, η απαίτηση του ταμείου μας από την τράπεζα ύψους 21 εκ. ευρώ για μη αποδοθείσες εισφορές παρελθόντων ετών. Ο Σύλλογός μας έχει παρακολουθήσει την υπόθεση από την πρώτη στιγμή έχοντας ασκήσει πρόσθετη παρέμβαση και επειδή το αίτημά μας είναι απόλυτα δίκαιο, είμαστε σίγουροι ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της αποφασίζοντας υπέρ της καταβολής των εισφορών.

Παράλληλα, σε ζητήματα ύψιστης σημασίας όπως το εφάπαξ, ιδιαίτερα μετά την αυθαίρετη και παράνομη περικοπή που επιβλήθηκε, θα περίμενε κανείς να συγκλίνουν όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να ισχυροποιηθεί η θέση μας και να αντιμετωπιστεί αυτή η πρόκληση με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Δυστυχώς, όμως, η ανακοίνωση No 90 (9/1/13) που κυκλοφόρησε ο Σύλλογος Προσωπικού της Alpha Bank κατέστησε σαφές ότι η πολυπόθητη σύμπλευση και διατήρηση κοινής γραμμής δε φαίνεται να υιοθετείται από την πλευρά του κ. Γκιάτη, καθώς σε ζητήματα ουσιαστικής σημασίας έχουμε επιλέξει να αναπτύξουμε διαφορετική στρατηγική.

Εμείς πιστεύουμε ότι στον πυρήνα των διεκδικήσεών μας πρέπει να βρίσκεται η σαφής υποχρέωση που έχει αναλάβει η τράπεζα για κάλυψη των ελλειμμάτων του κλάδου πρόνοιας, για την οποία έχουμε καταθέσει εμπεριστατωμένη γνωμοδότηση του νομικού μας επιτελείου που απαρτίζεται από την επίκουρο καθηγήτρια του εργατικού δικαίου της Νομικής Αθηνών κ. Πατρίνα Παπαρηγοπούλου και την έγκριτη εργατολόγο κ. Ντέτα Πετρόγλου. Δυστυχώς, ο κ. Γκιάτης αποφεύγει επιμελώς να κάνει αναφορά σε αυτό το ουσιαστικό θέμα στην ανακοίνωσή του. Η απουσία αναφοράς του δεν μπορεί να είναι τυχαία, καθώς ο κ. Γκιάτης, γνωρίζει πολύ καλά ότι το 2004 με την ένταξη του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ η τράπεζα ανέλαβε την ευθύνη της κάλυψης των ελλειμμάτων του κλάδου πρόνοιας μέχρι την αποχώρηση και του τελευταίου εργαζομένου της Ιονικής, πράγμα για το οποίο ενημερώσαμε τότε το προσωπικό της τράπεζας με κοινή ανακοίνωση στην οποία, σε πλήρη επισφράγιση των συμφωνηθέντων μας, δημοσιεύσαμε και φωτογραφία μας με ηγετικά στελέχη της τράπεζας και τον τότε υφυπουργό κ. Σπυρόπουλο.

Στρατηγικά η μόνη ρεαλιστική οδός για την εξασφάλιση καταβολής του συνόλου και όχι του «κουτσουρεμένου» εφάπαξ είναι η δικαστική μας δικαίωση, καθώς και η απόφαση του ταμείου στη συνέχεια για έκδοση περαιτέρω καταλογισμών για μη αποδοθείσες εισφορές και η βεβαίωση των οφειλόμενων ποσών με βάση την αναληφθείσα υποχρέωση της τράπεζας να καλύπτει τα ελλείμματα. 

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα γνωρίζουμε την οικονομική θέση του ταμείου, με την ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης που εκπονείται από την εταιρεία Prudential του κ. Μαργιού. Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι η δαπάνη της αναλογιστικής μελέτης καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το Σύλλογό μας έπειτα από σύσκεψη και συνεννόηση που έγινε στα γραφεία του ΤΑΥΤΕΚΩ όπου συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΤΑΥΤΕΚΩ κ. Μπουρσανίδης, η κ. Καλατζή ως εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας του ταμείου, ο κ. Μπαθρέλλος, οικονομικός σύμβουλος του ταμείου, η κ. Ανδρακάκου, διευθύντρια του κλάδου πρόνοιας (ΤΑΠΙΛΤ-ΤΑΥΤΕΚΩ), ο κ. Γκιάτης, πρόεδρος του Συλλόγου προσωπικού της Alpha Bank, ο πρόεδρος του Συλλόγου μας κ. Φιλιππόπουλος καθώς και οι κ.κ. Παπαρηγοπούλου και Πετρόγλου.

Προκειμένου λοιπόν να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα ο Σύλλογός μας επαναλαμβάνει την έκκλησή του προς το Σύλλογο του κ. Γκιάτη να συνδράμει ώστε να προχωρήσουν τάχιστα οι διαδικασίες και να βρεθεί η πλέον αποτελεσματική λύση για το σημαντικό αυτό ζήτημα ζωής των ασφαλισμένων συναδέλφων μας.

Πρέπει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι κρίνουμε θετικά την παρέμβαση που αποφάσισε να κάνει ο κ. Γκιάτης στην εκδίκαση της υπόθεσης των καταλογισμών και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πήρε, επιτέλους, το βάπτισμα του πυρός σε μία δικαστική διαδικασία υπέρ της προάσπισης των ασφαλιστικών συμφερόντων των συναδέλφων μας.

Επειδή το θέμα είναι ύψιστης σημασίας και αμέσου προτεραιότητας προτείνουμε στον κ. Γκιάτη να αποφασίσουν τα Δ.Σ. των Συλλόγων μας την πραγματοποίηση κοινής Γενικής Συνέλευσης όλων των ασφαλισμένων του Ταμείου Πρόνοιας προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής ενημέρωση σε όλους και διεξοδική ανάλυση όλων των πτυχών του προβλήματος. Σε αυτήν τη Συνέλευση από την πλευρά του Συλλόγου μας θα λάβουν μέρος η κ. Παπαρηγοπούλου και η κ. Πετρόγλου και καλούμε τον κ. Γκιάτη να προσκαλέσει τους νομικούς του συμβούλους για να καταθέσουν τις απόψεις τους, αλλά και για να βοηθήσουν στην συνδιαμόρφωση της κοινής στρατηγικής για την οριστική και αποτελεσματική επίλυση του θέματος.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,

Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας

Σ. ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ                             Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ