ΝΙΚΟΛΑΟΣ Μ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος Δ.Σ. ΣΥΙΛΤΕ : Προς τους λογής-λογής ιδιοτελώς κινούμενους “κουκουλοφόρους”

ΝΑΙ, εγώ εισηγήθηκα την ένταξη του Κλάδου Σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ και ο Σαράντος Φιλιππόπουλος την έκανε  πράξη!

 

Συνάδελφοι,

                Ως αρμόδιος Διευθυντής του ΤΑΠΙΛΤ και σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του Ν. 3029/2002 εισηγήθηκα κατ’ αρχάς στην Τράπεζα (εγγράφως στον Βοηθό Γενικό Διευθυντή Δημ. Χαριζάνη) και ακολούθως στο Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ (συνεδρίαση 21/11-6-2003) την ασφαλιστική εξομοίωση των εργαζομένων της ΙΟΝΙΚΗΣ προς τους εργαζόμενους της ΠΙΣΤΕΩΣ βάσει των καταστατικών διατάξεων του ΤΑΠΙΛΤ, με την ένταξη του Κλάδου Σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ και συγχρόνως την ένταξή μας στο ταμείο Ασφάλισης ΠΙΣΤΕΩΣ.

                Στην εισήγησή μου προς την Τράπεζα πρότεινα επίσης και τη χρηματοδότηση του Κλάδου Πρόνοιας (εφάπαξ) από την Τράπεζα καθώς και την παραχώρηση στον ίδιο κλάδο όλων των υποχρεώσεών της από καταλογισμούς καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, τους οποίους είχα εισηγηθεί και είχε εγκρίνει το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ.

                Με βάση τις εισηγήσεις μου :

  1. α) Η Τράπεζα ανέλαβε συμβατικά – δια της υπογραφής του κ. Δ. ΜΑΝΤΖΟΥΝΗ στις 06-05-2003 και με απανωτές αποφάσεις του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ δια του εκπροσώπου της Τραπέζης κ. Φ. Διακουμή και δια της υπογραφής του αρμόδιου υπουργού κ. Ρ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ στις 14-05-2003 που εκπροσώπησε το ΤΑΠΙΛΤ στις διαπραγματεύσεις – την εγγυητική ευθύνη κάλυψης των ελλειμμάτων του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ

        β) και ακολούθως ψηφίστηκε διάταξη νόμου (Ν.3232/12-02-2004 άρθρο 15 παρ. 7) βάσει της οποίας ποσό 39,7 εκατ. € από καταλογισμούς καθυστερούμενων εισφορών των Κλάδων Σύνταξης και Υγείας του ΤΑΠΙΛΤ οδηγήθηκαν και καταβλήθηκαν από την Τράπεζα στον Κλάδο Πρόνοιας, ενισχύοντας σημαντικά την οικονομική του θέση (με αυτόν τον τρόπο έλαβαν ολόκληρο εφάπαξ και οι  λογής – λογής “κουκουλοφόροι” του Διοικητικού συνδικαλισμού – και όχι μόνο – αφού προηγουμένως είχαν εισπράξει και τα παχυλά “εφιαλτικά” bonus αποχώρησης). 

  1. Με την κοινή υπουργική απόφαση Φ10048/26904/1732 ΦΕΚ 402/Β/ 27-02-2004 ο ελλειμματικός Κλάδος Σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ εντάχθηκε από 1/06/2004 στο ΙΚΑ με τις καταστατικές του διατάξεις, με τα ποσά των υψηλών συντάξεών του και με το σύνολο των προνομίων του. Μάλιστα, με βάση τις διατάξεις του Ν. 3029 άρθρο 4, την καταβολή των συντάξεων μας αναλάμβανε πλέον ο κρατικός προϋπολογισμός (δεν θέλετε να ξέρετε τι θα είχαν γίνει οι συντάξεις του ΤΑΠΙΛΤ εάν δεν είχαμε ενταχθεί στο ΙΚΑ, καθώς θα είχαμε ένα ακόμα δράμα τύπου ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ).

 

        Είναι αλήθεια και το έχω επανειλημμένως τονίσει ότι το ασφάλιστρο της εργοδότριας Τράπεζας μειώθηκε κατά 17,17% κι ένα μεγάλο βάρος της τάξεως των 650εκ. € μεταφέρθηκε στο ΙΚΑ και κατ’ επέκταση στο Δημόσιο. Αυτό όμως ήταν ευθύνη του υφυπουργού κ. Σπυρόπουλου κι όχι δική μου, που επέλεξα εύστοχα και εγκαίρως- όπως αποδεικνύεται- να εισηγηθώ την εξασφάλιση των συντάξεών μας από τον κρατικό προϋπολογισμό (τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα των λογής – λογής “κουκουλοφόρων” του συνδικαλισμού και όχι μόνο).

        Όσον αφορά την εγγυητική ευθύνη της Τράπεζας για την κάλυψη των ελλειμμάτων του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ,  η ALPHA BANK από το 2004 και κάθε χρόνο έως και το 2007 έδειχνε στις οικονομικές της καταστάσεις τις υποχρεώσεις  προς τον Κλάδο “μέχρι την αποχώρηση του τελευταίου εργαζομένου με τους όρους του καταστατικού …”. 

        Ωστόσο, μετά την ψήφιση του νόμου «Πετραλιά» (Ν. 3655/2008) με την ένταξη του Κλάδου Πρόνοιας του ΤΑΠΙΛΤ στο ΤΑΥΤΕΚΩ, η ALPHA BANK με την αιτιολογία “ … της ψήφισης του ανωτέρω νόμου και της ένταξης του Ταμείου στο ΤΑΥΤΕΚΩ από 01-10-2008, διαγράφτηκε η σχηματισθείσα υποχρέωση …” εξοβέλισε  από τις οικονομικές της καταστάσεις τους 2008 και εφεξής, αυτή τη συμβατική της  υποχρέωση, την οποία είχε «εν τοις πράγμασι»  αναλάβει.

        Έκτοτε έχουμε αρχίσει, όπως γνωρίζετε, έναν τιτάνιο αγώνα υπό πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες και μόλις το 2015 καταφέραμε τον καταλογισμό μέρους της εγγυητικής ευθύνης 27,1 εκ.€ από το ΤΑΥΤΕΚΩ κατά της εργοδότριας Τράπεζας και συνεχίζουμε.

        Και ενώ λοιπόν σήμερα η υπόθεση βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο και η Τράπεζα είναι στη «γωνία», οι λογής – λογής «κουκουλοφόροι» του συνδικαλισμού της ΙΟΝΙΚΗΣ κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να “τορπιλίσουν” την προσπάθειά μας, από την οποία περιμένουν να λάβουν εφάπαξ 800 συνάδελφοι.

        Πληροφορούμαστε ότι οι λογής – λογής “κουκουλοφόροι” “τρέχουν” πίσω από τους γνωστούς παράγοντες της Τράπεζας και του συνδικαλισμού μήπως διορίσουν τα παιδιά τους, βάζοντας για μία ακόμη φορά “ενέχυρο” τα συμφέροντα της Ιονικής οικογένειας.

        Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι σε αυτήν μου τη προσπάθεια είχα πολύτιμο αρωγό το συνάδελφο Σαράντο Φιλιππόπουλο, που ήταν μέλος του Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ και από την πρώτη στιγμή κατανόησε την σημασία της άμεσης ένταξης του ελλειμματικού κλάδου σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ  και κατ’ επέκταση στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

        Εάν δεν είχε ενστερνιστεί ο Σαράντος Φιλιππόπουλος αυτήν την λογική, ο Κλάδος Σύνταξης του ΤΑΠΙΛΤ δεν θα είχε ενταχθεί στο ΙΚΑ. Μόλις τον ενημέρωσα ότι η ένταξη στο ΙΚΑ οδηγείται σε ναυάγιο λόγω «παράπλευρων» απωλειών μέσα από το υπουργείο, επισκέφθηκε άμεσα τον τότε υφυπουργό κ. Ρ. Σπυρόπουλο και τον ανάγκασε την τελευταία στιγμή να εντάξει το ΤΑΠΙΛΤ στο ΙΚΑ, ένα μήνα ακριβώς πριν από τις βουλευτικές εκλογές το Μάρτιο του 2004.  

       Όσον αφορά την ένταξή μας στο Ταμείο Ασφάλισης της ΠΙΣΤΕΩΣ, την ενέκρινε το Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ στην ίδια ως άνω συνεδρίασή του υπ’ αριθμόν 21/11-6-2003, αλλά στην επόμενη συνεδρίαση ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Προσωπικού ALPHA BANK (συνάδελφος της ΙΟΝΙΚΗΣ) πήρε πίσω την ψήφο του δηλώνοντας στο Δ.Σ. ότι τάχα δεν κατάλαβε τι ψήφισε και ότι δεν συμφωνεί με την εισήγηση του Διευθυντή, καθόσον δήθεν το καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤ δεν προβλέπει την ασφαλιστική μας εξομοίωση με τους εργαζόμενους της ΠΙΣΤΕΩΣ.

Ακολουθεί η σχετική επιστολή μου προς τους κ.κ. Γιάννη Κωστόπουλο και Δημήτρη Μαντζούνη από 23/06/2003.

Επιστολή 23.06.2003

 

Συνάδελφοι,

Όταν εγώ ύψωνα Ιονικό ανάστημα, οι λογής – λογής “κουκουλοφόροι” απολάμβαναν “θαλπωρή και προστασία” στην «αγκαλιά» της γνωστής κυρίας του Διοικητικού Συνδικαλισμού της ALPHA BANK.

 

Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε. Σύντομα συνάδελφοι θα συναντηθούμε έξω από το Κεντρικό, οδός Σταδίου 40, για να διεκδικήσουμε με δυναμικό τρόπο πλέον, το εφάπαξ βοήθημα που δικαιούμαστε με βάση το καταστατικό του ΤΑΠΙΛΤ και την εγγύηση της ALPHA BANK.  

 

 

 

                        Αθήνα, 11 Απριλίου 2016

 

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Ν. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ