Επέτειος ίδρυσης της ΕΠΟΝ 23 Φλεβάρη 1943 – Της συναδέλφου Χρηστίνας Σωτήρχου
- Posted by Σαράντος Φιλιππόπουλος
- On 23 Φεβρουαρίου, 2016
- 0 Comments
Με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης της ΕΠΟΝ (23/2/1943) σας παρουσιάζουμε το πρώτο βραβείο Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού συγγραφής ιστορικού δοκιμίου που διεξήχθη το 2011 και είχε σαν θέμα δύο ΕΠΟΝΙΤΙΣΣΕΣ, τη Βαγγελιώ Αρμενάκη και τη Βαγγελιώ Φωτιάδου.
«Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του διεθνούς κύρους Λευκαδίτη ιστορικού Νίκου Σβορώνου (1911-1989), το Γραφείο Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Λευκάδας σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, τη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας, το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Λευκάδας και την Εταιρεία Θεωρίας, Έρευνας και Διδακτικής της Γενικής και της Τοπικής Ιστορίας, πραγματοποίησε Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό συγγραφής ιστορικού δοκιμίου με επιλογή θέματος από την τοπική ιστορία. Ο διαγωνισμός απευθυνόταν σε μαθητές Γ΄ τάξης Γυμνασίου και Α΄ τάξης Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου, και αφορούσε τη συγγραφή ιστορικού δοκιμίου, ατομικά ή ομαδικά, με επιλογή θέματος από την τοπική ιστορία και ενδεικτικές θεματικές περιοχές από την ιστορία του τοπίου, τις καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες, την ιστορία της οικογένειας, την τοπική κοινωνία, κ.ά. Οι εργασίες των μαθητών έγιναν εκτός σχολικού ωραρίου και υποβλήθηκαν το Δεκέμβριο 2011. Η απονομή των βραβείων έγινε στις 22-23/6/2012 στη Λευκάδα, σε Συνέδριο αφιερωμένο στον ιστορικό Νίκο Σβορώνο, όπου οι προσκεκλημένες, βραβευμένες ομάδες μαθητών παρουσίασαν τις εργασίες τους.
Στην κατηγορία της Α΄ τάξης Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου, το Πρώτο Βραβείο μοιράστηκαν το Πρότυπο Πειραματικό ΓΕΛ Ηρακλείου και το 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου. Η βραβευμένη εργασία του Πρότυπου Πειραματικού είχε θέμα «Βαγγελιές: Δύο κορίτσια του Εμφυλίου στο Ηράκλειο».
Οι μαθήτριες Κωνσταντίνα Δαμιανάκη, Μαρία Δρακάκη, Βασιλική Μανιά, Δανάη Ροβιθάκη, Πιτσούλη Μαρία, με τη συνδρομή της Ειρήνης Περβολαράκη, της Δέσποινας Νικολακάκη, της Αναστασίας Πέιου, της Παρασκευής Πέιου και της Γεωργίας Σαββάκη, ερεύνησαν τη σύντομη ζωή και τον τραγικό θάνατο στα χρόνια του Εμφυλίου δύο νεαρών τότε κοριτσιών, μελών της ΕΠΟΝ, που υπήρξαν αχώριστες φίλες μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσής τους.
Η εργασία που σας παραθέτουμε στη συνέχεια βασίστηκε αποκλειστικά σε πρωτότυπο ιστορικό υλικό και μαρτυρίες και αποτελεί την πρώτη τεκμηριωμένη ιστορική καταγραφή για τη Βαγγελιώ Αρμενάκη και τη Βαγγελιώ Φωτιάδου. Υπεύθυνοι καθηγητές στην εργασία των μαθητριών ήταν η κα Ελένη Νικολιδάκη και ο κος Περικλής Γεωργιάδης…»
Χρηστίνα Σωτήρχου
(Πηγή: http://ikritimas.blogspot.gr/2012_05_16_archive.html)
Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός στη μνήμη του Νίκου Σβορώνου