Η Ελλάδα σκοτώνει τα παιδιά της… Ακόμα κι αν αυτά είναι ορισμένα από τα πιο λαμπρά μυαλά που έχει γεννήσει η χώρα και ολόκληρη η ανθρωπότητα!
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Σήμερα θα σας μιλήσουμε, εν συντομία, για τον γιατρό Γιώργο Παπανικολάου, έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες όλων των εποχών και από τους πιο σημαντικούς ευεργέτες της ανθρωπότητας. Δε θα σταθούμε τόσο στο έργο του – άλλωστε αυτό είναι γνωστό στα πέρατα της οικουμένης – όσο στο γεγονός ότι αυτός ο μοναδικός γιατρός και ερευνητής, που με το περίφημο τεστ ΠΑΠ έσωσε εκατομμύρια γυναίκες από το θάνατο λόγω του καρκίνου του τραχήλου, έφυγε από την Ελλάδα σαν… ιδεοπαθής. Σύμφωνα με τα λόγια του ιδίου, η Ελλάδα είναι ένα «νεκροταφείο» για τους επιστήμονες. Αυτά τα λόγια του μεγάλου επιστήμονα ήταν ένα καμπανάκι για τις αρχές του 20ού αιώνα… Σκεφτείτε πόσο απογοητευτικό είναι το γεγονός ότι ακριβώς το ίδιο ισχύει μέχρι και τις μέρες μας… Ευτυχώς – για τον ίδιο και την ανθρωπότητα – βρήκε την Ιθάκη του στις ΗΠΑ, όπου μπόρεσε να πραγματοποιήσει το ερευνητικό του έργο που ευεργέτησε την ανθρωπότητα!
1913 Αμερική. Ο μεγάλος γιατρός και η σύζυγός του είναι οικονομικοί μετανάστες όπως χιλιάδες άλλοι. Το πορτοφόλι τους είναι άδειο για αυτό και αναγκάζονται και οι δύο να γίνουν υπάλληλοι σε εμπορικό κατάστημα.
Ο Γεώργιος Παπανικολάου πουλάει χαλιά και η Μάχη ράβει κουμπιά για 5 δολάρια την εβδομάδα. Παράλληλα δουλεύει ως δημοσιογράφος στην ελληνική εφημερίδα Ατλαντίς και παίζει βιολί τα βράδια σε μαγαζιά, μέχρι να κερδίσει μία θέση στο Εργαστήριο Ανατομικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και αργότερα, μια θέση στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ της Νέας Υόρκης.
«Έφυγα από την Ελλάδα με σπασμένα φτερά και νόμιζα πως δεν θα μπορούσα πια ποτέ να πετάξω. Όλοι γύρω μου με θεωρούσαν ως ένα ναυαγισμένο ιδεοπαθή ώσπου άρχισα σιγά σιγά να το πιστεύω και εγώ ο ίδιος. Ευτυχώς εδώ βρήκα άλλο κόσμο. Για πρώτη φορά στη ζωή μου μπορώ να πω, πως είμαι ευχαριστημένος. Έχω γύρω μου ζωή που κοιτάζει μπροστά εις το μέλλον και όχι οπίσω εις το παρελθόν. Η Ελλάς είναι ένα παμμέγιστον νεκροταφείον.
Ο Αμερικανός ή ο Ευρωπαίος όταν του πω πως είμαι επιστήμων και δεν κάνω τίποτε άλλο από το να ερευνώ, με θεωρεί όχι μόνον ως χρήσιμο στοιχείο, αλλά ως κάτι ανώτερο από τους κοινούς ανθρώπους. Ο Έλλην με θεωρεί απεναντίας ως ένα άχρηστο όν και όχι μόνον άχρηστο, αλλά και επικίνδυνο, ως ένα είδος φρενοπαθούς.»
Ο Γεώργιος Παπανικολάου, δεν πούλησε ποτέ την “πατέντα” της ανακάλυψής του, το Τεστ ΠΑΠ.
Την προσέφερε στην ανθρωπότητα αφιλοκερδώς σώζοντας τις ζωές εκατομμυρίων γυναικών στον πλανήτη…