Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Ο Σύλλογός μας γνωρίζετε ότι δραστηριοποιείται ιδιαιτέρως για τη διατήρηση και μετάδοση της παραδοσιακής αγροτικής καλλιέργειας, δηλαδή τον κλασικό τρόπο σποράς και εμφύτευσης οπωροκηπευτικών. Μάλιστα, εν όψει της καλλιεργητικής περιόδου της άνοιξης σας έχουμε ενημερώσει με ποιον τρόπο μπορείτε να προμηθευτείτε παραδοσιακούς σπόρους από την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου στον Κίσσαβο, με την οποία συνεργαζόμαστε πλέον εδώ και χρόνια (βλ. εδώ).
Αυτή μας η ενασχόληση που βασίζεται βεβαίως στην προσπάθεια μετάδοσης καλύτερων προτύπων ευζωίας και διατροφής, επεκτείνεται στη στήριξη συνολικά της παραδοσιακής αγροτικής δραστηριότητας και της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, η οποία άλλωστε θεωρείται πλέον και επιστημονικά ως μία από τις πλέον υγιεινές παγκοσμίως.
Ένα από τα πλέον βασικά στοιχεία της μεσογειακής διατροφής είναι βεβαίως η αθρόα κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Όμως επειδή η καλλιέργειά τους και αποθήκευσή τους έχουν επηρεαστεί με διαφόρους τρόπους αρνητικά από σύγχρονες, αλλά μάλλον επιβλαβείς προσεγγίσεις, είναι σημαντικό να καταναλώνουμε τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής. Άλλωστε, σίγουρα θα έχετε ακούσει τη λαϊκή ρήση «κάθε πράγμα στον καιρό του». Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι στα καλύτερά τους όταν καλλιεργούνται και συγκομίζονται στις φυσικές τους εποχές και δεν ταξιδεύουν πολύ μακριά πριν καταναλωθούν.
Κάποιος θα έλεγε «μικρό το κακό», αφού εάν η αγορά μπορεί να προσφέρει στον καταναλωτή ανανά 12 μήνες το χρόνο τόσο το καλύτερο. Η αλήθεια όμως είναι πως, τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά όχι μόνο έχουν καλύτερη γεύση όταν καταναλώνονται τη σωστή εποχή αλλά έχουν και υψηλότερη θρεπτική αξία.
Γνωρίζετε όμως ποια είναι τα φρούτα και τα λαχανικά της κάθε εποχής; Αν όχι, σήμερα θα σας παρουσιάσουμε έναν αναλυτικό οδηγό. Είτε αναμένετε λοιπόν το αγαπημένο σας φαγητό είτε είστε περίεργος για αυτό που θα βρείτε στην αγορά, αυτή η λίστα των εποχιακών προϊόντων και των εποχών συγκομιδής θα σας βοηθήσει.
Για παράδειγμα οι φράουλες που μπορεί να αγοράσουμε τον χειμώνα δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με εκείνες που τρώμε στα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό καθώς οι χειμερινές φράουλες προέρχονται από χώρες μακρινές και στη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους μέχρι τα ράφια του σούπερ μάρκετ έχουν χάσει σημαντικό τμήμα από τον σίδηρο, την βιταμίνη C και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που θα περιείχαν οι «ντόπιες» του καλοκαιριού.
Επίσης μην ξεχνάτε, πως εάν καταναλώνεται προϊόντα τη σωστή περίοδο δεν θα έχετε και λόγο να παραπονιέστε για «τσουχτερές» τιμές.
Ιανουάριος:
-
Άνηθος, αβοκάντο, κουνουπίδι, καρότα, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μαρούλια, μαϊντανό, μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, ράπα, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο.
-
Γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια.
-
Αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, σταφίδες.
Φεβρουάριος:
-
Αγκινάρα, αβοκάντο, άνηθος, αντίδια, καρότο, κουνουπίδι, λάχανα, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανό, μαρούλια, μπρόκολο, παντζάρι, πράσα, ραδίκια, ράπα, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο.
-
Γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα ψυγείου (συγκομιδή Οκτωβρίου), πορτοκάλια.
-
Αμύγδαλα, καρύδια, κάστανα, σταφίδες.
Μάρτιος:
-
Αγκινάρες, αβοκάντο, άνηθος, αντίδια, αρακάς, καρότα, κουνουπίδι, λάχανα, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, πατζάρι, πράσο, ραδίκια, ράπα, ραπανάκι, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια λευκά και πράσινα, φινόκιο.
-
Λεμόνια, μανταρίνια, μήλα ψυγείου.
Απρίλιος:
-
Αγκινάρες, αβοκάντο, άνηθο, αρακάς, καρότα, κουνουπίδι, κρεμμύδια φρέκα, κολοκυθάκια, κουκιά, λάχανα, λαχανάκια Βρυξελλών, μαϊντανός, μαρούλι, μπρόκολο, πατζάρι, πράσο, ραδίκια, ράπα (τελευταία), σπαράγγια, σέσκουλο, σπανάκι.
-
Λεμόνια, μανταρίνια, μήλα ψυγείου, πορτοκάλια.
Μάιος:
-
Αβοκάντο, πρώιμα αγγούρια, βλίτα, μαρούλι, πατζάρια, πιπεριά, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, σπαράγγια και φασολάκια. μπρόκολα (τελευταία)
-
Βερίκοκα, κεράσια, μούσμουλα, καλοκαιρινά πορτοκάλια (Βαλένσια), πρώιμα πεπόνια, φράουλες.
Ιούνιος:
-
Αγγούρι, αβοκάντο, αρακάς, βλίτα, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, μελιτζάνες, μαϊντανό, ντομάτες, πιπεριές, πατάτες, ραπανάκια, σκόρδο, σπανάκι, φασολάκια.
-
Αχλάδια, βερίκοκα, βύσσινα, κεράσια, καρπούζια, μούσμουλα, καλοκαιρινά πορτοκάλια (Βαλένσια), πεπόνια, ροδάκινα (ορισμένες ποικιλίες), φράουλες
Ιούλιος:
-
Αγγούρι, άνηθος, αντίδι, αρακάς, βλίτο, κολοκυθάκια, καρότα, κολοκύθες, φρέσκο κρεμμύδι, λάχανο, μαϊντανός, μάραθος, μαρούλι, μελιτζάνες, μπάμιες, ντομάτες, πιπεριές, πατζάρια, πατάτες, ραπανάκια, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο, φασολάκια.
-
Αχλάδια, βερίκοκα, βύσσινα, κεράσια, καρπούζια, μήλα, πεπόνια, ροδάκινα (ορισμένες ποικιλίες), σύκα, φράουλες
Αύγουστος:
-
Αγγούρια, άνηθο, αντίδια, βλίτα, καρότα, κολοκύθα, κολοκυθάκια, κρεμμύδι, λάχανα, μαϊντανό, μάραθο, μαρούλι, μελιτζάνες, μπάμιες, ντομάτες, πατζάρια, πατάτες, πιπεριές, ραδίκια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, σκόρδο και φρέσκα φασολάκια.
-
Αχλάδια, γκρέιπ φρουτ, δαμάσκηνα, καρπούζια, μήλα, πεπόνια, ροδάκινα, σταφύλια και σύκα.
Σεπτέμβριος:
-
Αγγούρια, άνηθο, αντίδια, βλίτα, καρότα, κολοκυθάκια, κολοκύθα, κρεμμύδια ξερά, λάχανο, μαϊντανό, μελιτζάνες, μπάμιες, ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, πατζάρια, ραπανάκια, σέλινο, σέσκουλο, φασολάκια.
-
Αχλάδια, δαμάσκηνα, μήλα, καρπούζια, πεπόνια, σταφύλια, σύκα.
-
Νωπά καρύδια, φιστίκι Αιγίνης.
Οκτώβριος:
-
Κολοκύθες, πατάτες, κουνουπίδια, μπρόκολα, λάχανα, παντζάρια πράσα, σπανάκι
-
Αχλάδια, μήλα, ρόδια, κυδώνια, κλημεντίνες, ποστοκάλια, λωτοί
-
Καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα
Νοέμβριος:
-
Αντίδι, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο Bρυξελλών, μαρούλι, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκια, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο.
-
Αχλάδια, γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια, ρόδια.
-
Αμύγδαλα, κάστανα, ξερά σύκα, σταφίδες, φουντούκια.
Δεκέμβριος:
-
Αντίδι, αβοκάντο, άνηθος, καρότο, κουνουπίδι, λάχανο, λάχανο Bρυξελλών, μαρούλι, μαϊντανός, μπρόκολο, παντζάρι, πατάτα, πράσο, ραδίκια, ράπα, σέλινο, σέσκουλο, σπανάκι, φινόκιο.
-
Αχλάδια, γκρέιπ φρουτ, λεμόνια, μήλα, μανταρίνια, πορτοκάλια.
Σημαντικά στοιχεία
Τα Φρούτα και τα Λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και ιδιαίτερα σε βιταμίνη C, Α & Κ, σε φυτικές ίνες, καθώς και σε φυλλικό οξύ.
Επίσης, περιέχουν σημαντικά ιχνοστοιχεία, όπως ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, κάλιο και μαγνήσιο. Έχουν πολύ λίγες θερμίδες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος τους αποτελείται από νερό.
Η κατανάλωση Φρούτων και Λαχανικών βοηθάει στην καλύτερη διατήρηση του Σωματικού Βάρους αλλά και στην πρόληψη κατά της Παχυσαρκίας.
Τα Παιδιά πρέπει να καταναλώνουν περίπου 4-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
Πηγή: https://stellatsalikidou.gr/