Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Όπως γνωρίζετε, μετά την περυσινή, πολύ επιτυχημένη εκδρομή του Συλλόγου μας στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη και Καππαδοκία) και επειδή το ενδιαφέρον ανάμεσα στους συναδέλφους παρέμενε πολύ μεγάλο, αποφασίσαμε να την επαναλάβουμε, αυτή τη φορά μάλιστα… εμπλουτισμένη και με μεγαλύτερη διάρκεια το διάστημα 22.09.24 – 02.10.24.
Το Εξπρές της Ιονικής βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στη γείτονα χώρα και οι συνάδελφοι που συμμετέχουν στην εκδρομή είχαν ήδη την ευκαιρία να επισκεφθούν την αξεπέραστη Κωνσταντινούπολη και την Προύσα.
Κυριακή 22.09.24
Το πρωί συγκεντρωθήκαμε στο αεροδρόμιο με την καλύτερη διάθεση και αδημονία για όσα θα ακολουθούσαν, για να πάρουμε την πτήση μας. Ο καιρός ήταν πολύ καλός και με μία εξαιρετική πτήση φτάσαμε στην Αλεξανδρούπολη. Εκεί μας περίμενε ο ξεναγός μας με το ελληνικό πούλμαν, το οποίο θα μας περνούσε από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους. Εκεί περάσαμε από τη γέφυρα του Έβρου στην πλευρά της Τουρκίας στα Ύψαλα. Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να αναφέρουμε την τεράστια απογοήτευση που νιώσαμε όταν διαπιστώσαμε την πολύ μεγάλη ποιοτική διαφορά των εγκαταστάσεων των ελληνικών τελωνείων σε σχέση με τα τουρκικά… Οι τουρκικές εγκαταστάσεις ήταν άκρως περιποιημένες και σύγχρονες, ενώ οι ελληνικές – που υποτίθεται πρόκειται για την είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση – παρατημένες και παρωχημένες. Είναι ένα γεγονός που μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση και προσανατολιζόμαστε να αποστείλουμε σχετική επιστολή στους αρμόδιους φορείς, για να ζητήσουμε τη βελτίωση αυτής της πολύ κακής για τη χώρα μας εικόνας.
Αφού μετεπιβιβαστήκαμε στο τουρκικό πούλμαν, με το οποίο μάλιστα θα κάνουμε την περιήγησή μας καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής, οδεύσαμε προς την Κωνσταντινούπολη.
Η πρώτη μας εντύπωση φτάνοντας στην Πόλη, είχε να κάνει με τα πολύ μεγάλα κτίρια που διακρίνονταν, αλλά ταυτόχρονα τους πολύ περιποιημένους και καθαρούς δρόμους, την έντονη παρουσία πρασίνου και την ιδιαίτερη φροντίδα που ανέδυε όλη η πόλη. Εν ολίγοις, μία ακόμα στενάχωρη αντίθεση με την εγχώρια πραγματικότητα…
Πρώτη μας στάση η Ζωοδόχος Πηγή του Μπαλουκλί ή Παναγία η Μπαλουκλιώτισσα. Εκεί ξεναγηθήκαμε στο μοναστήρι από τους κατοικούντες στο χώρο, ενώ ο ξεναγός μας μάς εξιστόρησε τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία της Μονής.
Παναγία Μπαλουκλιώτισσα
Αφού ανάψαμε το κεράκι μας, συνεχίσαμε σε… θρησκευτικό κλίμα, παίρνοντας το δρόμο προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι, έχοντας κατά τη διάρκεια της διαδρομής μας στην αριστερή πλευρά μας τον Κεράτιο Κόλπο. Φτάνοντας στο Πατριαρχείο, νιώσαμε τα πρώτα ρίγη συγκίνησης, αντικρίζοντας τη Μεγάλη του Γένους Σχολή, η οποία κάποτε έσφυζε από ζωή, ενώ σήμερα έχουν παραμείνει ελάχιστα παιδιά. Στους χώρους του Πατριαρχείου αποτυπώνεται βεβαίως η παλιά του αίγλη και είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε τόσο τη Μεγάλη του Γένους Σχολή όσο και τον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου.
Πατριαρχείο
Πλέον οδεύσαμε προς το κέντρο της πόλης, με πρώτο σταθμό την περίφημη, σκεπαστή Αιγυπτιακή Αγορά, όπου μας έκανε εντύπωση η τεράστια – πραγματικά – ποικιλία μπαχαρικών και γλυκών κάθε είδους!
Αιγυπτιακή Αγορά
Μετά μας περίμενε το καραβάκι για να πραγματοποιήσουμε τη φανταστική κρουαζιέρα μας στο Βόσπορο. Ξεκινήσαμε με το φως της ημέρας και καταλήξαμε με αναμμένα τα φώτα για το βράδυ. Όπως όλοι γνωρίζουμε, μία πόλη μεταμορφώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας και είναι πολύ ευχάριστο το γεγονός ότι εμείς μέσα από την πορεία που διαγράψαμε στο Βόσπορο είχαμε την τύχη να δούμε και τις δύο πλευρές αυτής της υπέροχης πόλης.
Κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας είδαμε τόσο την ευρωπαϊκή όσο και το ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Τα παλάτια, τον πύργο του Γαλατά, τα σπίτια που είναι χτισμένα στην ασιατική όχθη στο γιαλό (και ονομάζονται Γιαλιά), τις γέφυρες που ενώνουν τη μία πλευρά με την άλλη και όλα τα αξιόλογα σημεία που αξίζει να θαυμάσει κάποιος επισκέπτης.
Κρουαζιέρα στο Βόσπορο
Μετά από μία πολύ όμορφη και πολύ γεμάτη μέρα, στο τέλος της κρουαζιέρας μας επισκεφθήκαμε την ταβέρνα στην οποία δειπνήσαμε και στη συνέχεια καταλύσαμε στο ξενοδοχείο μας για την απαραίτητη ξεκούραση.
Δευτέρα 23.09.24
Η εβδομάδα μας ξεκίνησε με την καλύτερη διάθεση για όσα είχαμε ακόμα μπροστά μας σε αυτό το υπέροχο ταξίδι. Πήραμε ένα γερό πρωινό σε μπουφέ και ξεκινήσαμε με πρώτο σταθμό την Αγιά Σοφιά. Περιττό να σας περιγράψουμε ότι το δέος και η συγκίνηση κορυφώθηκαν. Αυτό το σπουδαίο αρχιτεκτονικό αριστούργημα, κτισμένο το 537 μ.Χ. έχει κλειστό πλέον το κάτω μέρος του, με αποτέλεσμα να μπορούμε να το θαυμάσουμε εσωτερικά μόνο από το γυναικωνίτη. Είδαμε τις όποιες σωζόμενες εικόνες, τα υπέροχα ψηφιδωτά, τους τρούλους κ.λπ., βγάζοντας βέβαια και τις απαραίτητες φωτογραφίες. Στο δε ισόγειο πλέον είναι τοποθετημένη από τη μία άκρη στην άλλη μία τεράστια μοκέτα μιας και πλέον, εδώ και λίγα χρόνια, η Αγιά Σοφιά επαναχρησιμοποιείται ως τζαμί.
Αγιά Σοφιά
Επόμενος προγραμματισμένος σταθμός μας ήταν το Μπλε Τζαμί, το οποίο δυστυχώς δεν μπορέσαμε να επισκεφθούμε, καθόσον η ουρά ήταν τόσο μεγάλη που θα έπρεπε να περιμένουμε τουλάχιστον 2 ώρες. Προκειμένου να μη χάσουμε όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά μας, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε. Βλέπετε, η Κωνσταντινούπολη είναι μία υπέροχη, κοσμοπολίτικη πόλη, η οποία όμως επίσης υποφέρει από τον υπερτουρισμό, τον υπερπληθυσμό και βεβαίως την αφόρητη κίνηση στους δρόμους…
Κατευθυνθήκαμε στην επόμενη ξενάγησή μας, στο περίφημο παλάτι Τοπ Καπί με τα εκπληκτικά εκθέματα, όπου θαυμάσαμε διαδοχικά τις αίθουσες των ρολογιών, των όπλων, των ενδυμασιών, των κοσμημάτων και των σκευών που χρησιμοποιούσαν οι Πασάδες και το προσωπικό τους. Στο τέλος της ξενάγησής μας εκεί, κάναμε βόλτα στον επίσης εντυπωσιακό περιβάλλοντα χώρο. Εκείνο που μας έμεινε αλησμόνητο ήταν τα εντυπωσιακά θησαυροφυλάκια, όπου φυλάσσονται αντικείμενα με πολύτιμα πετράδια, αλλά και ένα εντυπωσιακό διαμάντι, όλα βεβαίως τεράστιας αξίας…
Τοπ Καπί
Στη συνέχεια οδεύσαμε στο Υδραγωγείο που θεωρείτο ένα αρχιτεκτονικό θαύμα για την τότε εποχή και από εκεί προχωρήσαμε σε μία τεράστια πλατεία που βρίσκεται στη θέση του βυζαντινού Ιπποδρόμου για να θαυμάσουμε το μεγαλοπρεπή αιγυπτιακό οβελίσκο, τη στήλη των Δελφών και άλλα αξιοθέατα.
Στο τέλος είχαμε αφήσει να επισκεφθούμε τη σκεπαστή αγορά της Κωνσταντινούπολης, στην οποία βρίσκει κανείς ό,τι μπορεί να φανταστεί! Από ένδυση και υπόδηση, μέχρι κοσμήματα, φαγητά κ.λπ. σε μία τεράστια αγορά, στην οποία περπατήσαμε περνώντας ευχάριστα την ώρα μας.
Αργά το απόγευμα επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για λίγη ξεκούραση, γιατί η βραδιά προμηνυόταν μακρά, αφού είχαμε κανονίσει δείπνο με γλέντι! Πράγματι, στο κέντρο που επισκεφθήκαμε ζήσαμε μία ακόμα πολύ όμορφη βραδιά διασκέδασης, με ατελείωτο γλέντι και χορό, με το ιδιαίτερο στοιχείο ότι στο… αδάμαστο Ιονικό κέφι προστέθηκε και το φολκλόρ τουρκικό στοιχείο με καυκάσιους παραδοσιακούς χορούς, χανουμάκια, χορό της κοιλιάς κ.λπ.. Ενώ μάλιστα ο τραγουδιστής του κέντρου δεν παρέλειψε να πει και ορισμένα ελληνικά τραγούδια! Οι συνάδελφοι… άλλο που δεν ήθελαν, σηκώθηκαν να χορέψουν και τα έδωσαν όλα, με αποτέλεσμα η Ιονική να πάρει για μία ακόμα φορά «βραβείο» για το κλίμα που δημιούργησε, εντυπωσιάζοντας και τους υπόλοιπους θαμώνες του κέντρου!
Τρίτη 24.09.24
Μετά το πρωινό μας αναχωρήσαμε για μία ακόμα πολύ όμορφη μέρα, αφού ήταν προγραμματισμένη η εκδρομή μας στα Πριγκηπόννησα. Πήραμε το καραβάκι που μας αποβίβασε αρχικά στη Χάλκη. Εκεί, ορισμένοι με το τοπικό λεωφορείο και όσοι άντεχαν με τα πόδια, ανεβήκαμε στο λόφο, όπου βρίσκεται η Θεολογική Σχολή. Οι υπεύθυνοι μας υποδέχτηκαν και μας ξενάγησαν στους χώρους της Σχολής, ενώ καθίσαμε και στα θρανία στα οποία κάθονταν κάποτε οι εκατοντάδες Έλληνες μαθητές, όταν η σχολή ακόμα έσφυζε από ζωή… Κάναμε τη βόλτα μας στον περιβάλλοντα χώρο και είδαμε και το άγαλμα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σιγά σιγά πήραμε την κάθοδο και κάτσαμε στις καφετέριες στην παραλία της Χάλκης για να απολαύσουμε τον καφέ μας σε απόλυτη ηρεμία και ησυχία, αφού στο νησί δεν κυκλοφορούν οχήματα (και όσα ελάχιστα είναι απαραίτητο να κυκλοφορούν για να καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες της πόλης είναι ηλεκτρικά, με αποτέλεσμα να είναι αθόρυβα!)
Το καράβι μας πέρασε απέναντι, στην Πρίγκηπο, ένα σαφώς μεγαλύτερο νησί με περισσότερους κατοίκους. Να σημειωθεί όμως, ότι ούτε στην Πρίγκηπο επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων και έτσι το κλίμα ησυχίας και ηρεμίας συνεχίστηκε! Είχαμε ελεύθερο χρόνο να περιηγηθούμε στα σοκάκια και την αγορά του νησιού, το οποίο βέβαια είναι πόλος τουριστικής έλξης για τους παραθεριστές το καλοκαίρι. Είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα τοπικά εδέσματα στην παραλία και βεβαίως τιμήσαμε ιδιαίτερα τα παραδοσιακά γλυκά (κιουνεφέ, κανταΐφι, μπακλαβά κ.ά.)! Το μεσημέρι πήραμε το καραβάκι της επιστροφής προς την ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης για να πάρουμε αμέσως το δρόμο για την Προύσα.
Πρίγκηπος – Χάλκη
Στην Προύσα φτάσαμε νωρίς το βραδάκι, αλλά δεν παραλείψαμε όλοι να κάνουμε τη βόλτα μας στην αγορά με τα περίφημα μεταξωτά υφάσματα. Και βεβαίως αρκετοί συνάδελφοι βρήκαν την ευκαιρία να φύγουν με «ενθύμιο» κάποιο μεταξωτό φουλάρι κ.λπ.. Στη συνέχεια καταλύσαμε στο ξενοδοχείο μας, όπου πήραμε το δείπνο μας και ξεκουραστήκαμε γιατί την επόμενη μέρα μας περίμεναν πολλά χιλιόμετρα διαδρομής…
Προύσα
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Όπως καταλαβαίνετε, ήδη οι συμμετέχοντες στην εκδρομή του Συλλόγου μας έχουν ενθουσιαστεί από όσα αντίκρισαν στη μαγευτική Κωνσταντινούπολη και το μόνο βέβαιο είναι ότι τα καλύτερα έπονται!
Παραμείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για το… πολιτιστικό ρεπορτάζ σχετικά με το υπέροχο αυτό ταξίδι στην Τουρκία!