Η επιδίωξη της ευτυχίας είναι μια διαδικασία διαφορετική για τον καθένα, αλλά ορισμένες πτυχές της καλλιέργειας ενός ευτυχισμένου τρόπου ζωής χωρίς άγχος είναι βαθιά ριζωμένες στο μυαλό μας: αθλούμαστε αρκετά, τρώμε καθαρά και κοιμόμαστε περισσότερο. Αυτό είναι για τους περισσότερους το τρίπτυχο της επιτυχίας.
Και πράγματι, αυτές οι δοκιμασμένες λύσεις, πάντα πιάνουν και μπορούν να μας χαλαρώσουν. Το μόνο μειονέκτημα αυτών των μεθόδων είναι ότι χρειάζονται χρόνο, και περιστασιακά, χρειαζόμαστε λίγη επιπλέον ώθηση για να ξεπεράσουμε τους καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες και τις ταραχές. Για τις στιγμές που αισθανόμαστε «πεσμένοι» και χρειαζόμαστε μια γρήγορη αναζωογόνηση, 20 δευτερόλεπτα αρκούν για να αισθανθούμε λίγο πιο ήρεμοι και χαρούμενοι.
Το νεύρο που πυροδοτεί την ευτυχία
Το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι το μακρύτερο κρανιακό νεύρο στο σώμα, που εκτείνεται από τον εγκέφαλό μέχρι το παχύ έντερο. Μεταφέρει ηλεκτρικά σήματα που βοηθούν στον έλεγχο βασικών ακούσιων λειτουργιών, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η ομιλία, η διάθεση και η πέψη.
Βοηθάει επίσης το σώμα να εναλλάσσεται μεταξύ της συμπαθητικής λειτουργίας (μάχη ή φυγή) και της παρασυμπαθητικής λειτουργίας (ανάπαυση και πέψη). Ωστόσο, το άγχος, ο κίνδυνος ή ο ενθουσιασμός μπορεί να προκαλέσουν δυσλειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου και μπορεί να κολλήσουμε στην αγχωτική λειτουργία μάχης ή φυγής. Εάν όμως δεν βρισκόμαστε σε άμεσο σωματικό κίνδυνο, το να είμαστε σε κατάσταση φυγής ή μάχης προκαλεί περιττό άγχος.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα με φυσικό τρόπο διεγείροντας το πνευμονογαστρικό νεύρο. «Αναπτύσσοντας μια κατανόηση της λειτουργίας του πνευμονογαστρικού νεύρου», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Dr. Arielle Schwartz, «μπορεί να βρείτε τη δυνατότητα να συνεργαστείτε με το νευρικό σας σύστημα αντί να αισθάνεστε παγιδευμένοι όταν αυτό λειτουργεί εναντίον σας». Παρακάτω μπορείς να δεις πώς θα συνεργαστείς με το πνευμονογαστρικό νεύρο, ώστε να νιώσεις άμεσα, συναισθήματα ευφορίας.
Πώς να κάνεις “Voo” στο πνευμονογαστρικό σου νεύρο
Ένας από τους ταχύτερους τρόπους για να διεγείρουμε το πνευμονογαστρικό νεύρο είναι μέσω των φωνητικών μας χορδών. Μια δημοφιλής τεχνική είναι η αναπνοή “Voo”, που αναπτύχθηκε από τον ψυχοθεραπευτή και δημιουργό της «σωματικής εμπειρίας», Dr. Peter Levine. Αυτή η φωνητική/αναπνευστική άσκηση λειτουργεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα για να μας ηρεμήσει, εξουδετερώνοντας τα σήματα που προκαλούν άγχος και βελτιώνοντας τον κολπικό τόνο (τη λειτουργικότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου).
Για να τη δοκιμάσουμε, όπως εξηγεί ο Dr. Levine: «Παίρνετε μια βαθιά, γεμάτη, εύκολη αναπνοή και στην εκπνοή κάνετε τον παρατεταμένο ήχο “vooooo”, κατευθύνοντας τη δόνηση στο έντερό σας». Ο Levine συνεχίζει: «Μόλις αφήσετε τον αέρα να βγει τελείως, απλά επιτρέπετε στην επόμενη αναπνοή να έρθει, γεμίζοντας αυθόρμητα την κοιλιά και το στήθος». Πώς θα την κάνεις αυτήν την άσκηση όμως πιο επιτυχημένα;
Επικεντρώσου σε μεγάλες εισπνοές και εκπνοές, με στόχο τουλάχιστον έξι δευτερόλεπτα η κάθε μία.
Διατήρησε τον ήχο «voo» για όλη την εκπνοή.
Φέρε όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα στους πνεύμονές σου κατά τη διάρκεια των εισπνοών.
Αν βρίσκεσαι σε δημόσιο χώρο, βρες ένα ήσυχο και απομονωμένο μέρος για να το πράξεις χωρίς να σε διακόψουν.
Αφιέρωσε λίγα λεπτά για να ξεκουραστείς και να χαλαρώσεις μετά το «vooing».