Αυξήσεις στις τιμές φθηνών φαρμάκων τέθηκαν σε ισχύ, με τους ασφαλισμένους να καλούνται για ακόμη μια φορά να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Σύμφωνα με τη λίστα του ΕΟΦ, προκύπτουν αυξήσεις άνω του 1% για 843 σκευάσματα. Ειδικότερα, για περίπου 700 κωδικούς η αύξηση είναι πάνω από 10%, ενώ κατά 20% και πάνω αυξάνονται 570 φάρμακα. Σε περίπου 100 φάρμακα η αύξηση ήταν κατά 100%, ενώ σε ένα σκεύασμα το ποσοστό αύξησης φτάνει το 448%!
Οι αυξήσεις υπολογίζεται ότι θα επιβαρύνουν τους ασθενείς με περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στο κόστος συμμετοχής τους, ενώ για τον ΕΟΠΥΥ η δαπάνη θα αυξηθεί κατά 60 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει δερματολογικό αντιβιοτικό το οποίο από 0,96 ευρώ πήγε στα 5,26 ευρώ και φάρμακο για το νευρικό σύστημα το οποίο από 2,7 ευρώ πήγε στα 12,35 ευρώ. Άλλο φάρμακο, για τον υποθυρεοειδισμό, αυξήθηκε από 1,59 σε 4,79 και ογκολογικό φάρμακο από 8,11 σε 22,88. Η μέση αύξηση των τιμών των φαρμάκων ανέρχεται στο 35%!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας, αυτές οι αυξήσεις έγιναν προκειμένου να υπάρχει επάρκεια των φαρμάκων αυτών στην Ελλάδα, και όχι για το καλό των εταιρειών που πίεζαν για αυξήσεις…
Το γεγονός είναι ότι, αφού το υπουργείο Υγείας, παρά τα μέτρα που κατά καιρούς ανακοίνωνε, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων που χρόνιζε, ανακοίνωσε χθες τις μεγάλες αυξήσεις τιμών σε πλήθος φαρμάκων.
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν έλεγχε τι εξάγουν οι φαρμακαποθήκες, αλλά στηριζόταν στην καλή θέληση και το λόγο τους ότι εξάγουν μόνο από τα περισσεύματα.
Ο ίδιος είχε δηλώσει επίσης κατά το παρελθόν ότι οι ελλείψεις των φαρμάκων «αντιμετωπίζονται και με την απαγόρευση των εξαγωγών, γεγονός για το οποίο αντιδρά με θεμιτούς και αθέμιτους τρόπους μια συγκεκριμένη ομάδα φαρμακαποθηκαρίων» οι οποίοι, όπως κατήγγειλε, «επί της ουσίας κανιβαλίζουν την αγορά» και «το αντικείμενό τους ήταν κατά προτεραιότητα, ή ακόμη και αποκλειστικά, οι εξαγωγές και όχι η διάθεση των φαρμάκων στην ελληνική αγορά».
Με τη χθεσινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας παραδέχεται εμμέσως ότι οι εταιρείες μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή των φαρμάκων που ήταν σε έλλειψη, αλλά δεν το έκαναν επειδή δεν είχαν σημαντικό κέρδος και το κόστος ήταν μεγάλο.
Επιπλέον, υπάρχουν και σοβαρές καταγγελίες ιατρών οι οποίοι αναφέρουν ότι ανάμεσα στα φάρμακα που ακρίβυναν υπάρχουν και πολλά τα οποία δε βρίσκονταν σε έλλειψη και η αύξηση της τιμής τους αποτελεί δώρο προς τους φαρμακοβιομήχανους. Ένα παράδειγμα που αναφέρεται είναι το Lasix, που η τιμή του αυξήθηκε κατά 40% και του οποίου η χρήση γίνεται μαζικά εντός των νοσοκομείων.
Η δικαιολογία της κυβέρνησης ότι τα φάρμακα αυτά παρέμεναν για καιρό σε χαμηλές τιμές, οπότε είχε φτάσει η ώρα να αυξηθούν για να προσαρμοστούν στις τιμές της αγοράς, έρχεται βεβαίως σε πλήρη σύγκρουση με την καθημερινότητα και την πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες αναφορικά με τους μισθούς και τις συντάξεις τους και τη διαρκή μείωση της αγοραστικής τους δύναμης που ταλαιπωρεί κάθε ελληνικό νοικοκυριό…