Στις 31-5-2024 δημοσιεύθηκε μία καθοριστική για την πορεία του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ απόφαση. Καθοριστική για τη διοίκησή του και τα τεκταινόμενα στην αντιμετώπιση του θέματος της καταστροφικής επένδυσης των 55 εκατ. ευρώ στην Τράπεζα Αττικής, αλλά ταυτόχρονα εξίσου καθοριστική για τα ασφαλισμένα μέλη του, καθώς και για τη στάση και την ευθύνη όλων μας στην υπόθεση αυτή.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Συγκεκριμένα, με την υπ΄ αριθ. 1485/2024 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ακυρώθηκε ως αντίθετη στα χρηστά ήθη η από 19-6-2022 απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ως προς το 8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Δηλαδή αναγνωρίσθηκε η ακυρότητα του συνόλου των αποφάσεων που ελήφθησαν και σχετίζονταν με την επένδυση των 55 εκατ. ευρώ, όπως η παραίτηση από αξιώσεις αποζημίωσης και η κάλυψη των δικαστικών εξόδων των κατηγορουμένων για τη βλάβη της περιουσίας του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ από το ίδιο το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ!
Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου αποτελεί δικαίωση για όσους ανέδειξαν το θέμα, για όσους αφιέρωσαν χρόνο και κόπο στη διερεύνηση και υποστήριξη της αλήθειας.
Επειδή έχουμε ήδη πολλές φορές αναφερθεί στο ζήτημα αυτό, ως πρόβλημα που αφορά όλους τους ασφαλισμένους του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, θα αρκεστούμε στην ανάδειξη του σκεπτικού της απόφασης. Σκεπτικού και αιτιολογίας που διακρίνεται από τη λογική σκέψη, τη σαφήνεια και τον αφοπλιστικό χαρακτήρα των επιχειρημάτων.
Οι παραδοχές της απόφασης
Με τη δικαιοδοτική αυτή κρίση το Δικαστήριο δέχθηκε τα εξής:
Ότι στις 16-12-2015 το τότε Δ.Σ. του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ αποφάσισε να επενδύσει ποσό 55 εκατ. ευρώ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, δια της αγοράς 185 εκατ. μετοχών. Η ανωτέρω επένδυση υπήρξε εξαιρετικά ζημιογόνα, καθώς στις 25-6-2018 η αξία της είχε απομειωθεί στα 3 περίπου εκατ. ευρώ (απώλεια περιουσίας 52 περίπου εκατ. ευρώ)!
Η γενική συνέλευση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, στις 19-6-2022, με το 8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης («ενημέρωση-συζήτηση-λήψη απόφασης για τον συνολικό νομικό χειρισμό, εκ μέρους του νομικού προσώπου του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, της εν εξελίξει ποινικής υποθέσεως που σχετίζεται με την επενδυτική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ταμείου της 16-12-2015 περί συμμετοχής του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, με το ποσό των 55.500.000 ευρώ.»):
– Παραιτήθηκε από την αξίωση αποζημίωσης κατά των έξι ποινικώς διωκόμενων μελών του
– Παραιτήθηκε από τη δήλωση υποστήριξης κατηγορίας σε βάρος τους κατά τη συζήτηση της υπόθεσης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών
– Αποφάσισε να καλύψει τα κάθε είδους δικαστικά έξοδά τους στην ανωτέρω ποινική υπόθεση
Όμως, κατά τις παραδοχές του Δικαστηρίου:
1) Η ανωτέρω παραίτηση από τις ιδιωτικού δικαίου (περιουσιακής φύσης) αξιώσεις έγινε χωρίς αντάλλαγμα εκ μέρους του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.
2) Η έγκριση της από 16-12-2015 επενδυτικής απόφασης έγινε εντελώς αναιτιολόγητα, χωρίς να υφίστανται στοιχεία που να δικαιολογούν τέτοια απόφαση ως ιδιαιτέρως επωφελή, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπήρχαν κατά τον χρόνο λήψης της!
3) Αντιθέτως, η παραπομπή των έξι μελών του Δ.Σ. για κακουργηματική απιστία ενδείκνυε ισχυρά ότι η επενδυτική αυτή απόφαση ήταν ιδιαιτέρως ζημιογόνα και, επομένως, θα έπρεπε να λειτουργήσει όχι προς την κατεύθυνση της απαλλαγής από την ευθύνη των ποινικώς διωκόμενων μελών του τότε Δ.Σ., αλλά προς την κατεύθυνση της διερεύνησης της αστικής και ποινικής ευθύνης αυτών έναντι του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ!
Εκτός από την παραίτηση από τις ιδιωτικής φύσης αξιώσεις η γενική συνέλευση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ:
1) Δήλωσε ότι δεν θα παρασταθεί προς υποστήριξη της κατηγορίας της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος των έξι διωκόμενων μελών της τότε διοίκησης.
2) Αποφάσισε να καλύψει το σύνολο των δικαστικών εξόδων των κατηγορουμένων.
Δηλαδή δια της ανωτέρω απόφασης της γενικής συνέλευσης «παρασχέθηκε όχι μόνον απαλλαγή των διωκομένων μελών του από την ευθύνη τους προς αποζημίωση του εναγομένου σωματείου, αλλά και ηθική και οικονομική «κάλυψή» τους κατά την ποινική δίκη, αφού το εναγόμενο σωματείο όχι μόνο δεν θα παρασταθεί προς υποστήριξη της κατηγορίας, καθώς θα καταβάλει και εξ ιδίων πόρων τα δικαστικά έξοδα των κατηγορουμένων, παρότι υφίστα[ν]ται ισχυρές ενδείξεις ότι το εναγόμενο σωματείο υπέστη τεράστια περιουσιακή ζημία εξαιτίας τους»!
Έτσι όμως, ωφελήθηκαν τα διωκόμενα μέλη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ με ταυτόχρονη βλάβη του σωματείου και των ασφαλισμένων μελών του, διότι με την απόφαση αυτή παρεμποδίσθηκε η πρόσβαση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ στις δικαστικές αρχές και η δικαστική διεκδίκηση των αξιώσεών του, χωρίς να υφίσταται βάσιμος λόγος κατά το καταστατικό ή οποιοδήποτε αντάλλαγμα, ενώ υφίστανται ισχυρές ενδείξεις σε βάρος των διωκόμενων μελών σχετικώς με την πρόκληση τεράστιας περιουσιακής ζημίας του.
Άρα, η απόφαση αυτή είναι άκυρη ως αντίθετη στα χρηστά ήθη (άρθρα 178 και 180 Αστικού Κώδικα).
Τι υπαγορεύει η απόφαση αυτή της Δικαιοσύνης για τη δική μας στάση – Κάλεσμα υποστήριξης των δικαιωμάτων μας
Η στάση μας εφεξής θα δικαιώσει όσα με την κοινή λογική δέχθηκε η δικαιοσύνη, ή θα αποδείξει ότι με την αδιαφορία μας είμαστε -τρόπον τινά- συνυπεύθυνοι για την καταπάτηση του δικαίου.
Όπως έγραψε ο Λυσίας: «Διότι τώρα θα δείξετε στους άρχοντές σας τι από τα δύο πρέπει να κάνουν, να είναι έντιμοι ή, αφαιρώντας όσα πιο πολλά από τα δικά σας χρήματα, να οργανώνουν τη σωτηρία τους, …» (Κατά Εργοκλέους Επίλογος, 10).
Γιατί χωρίς μαχητική αξίωση των δικαιωμάτων μας, χωρίς διεκδίκηση εφαρμογής της δικαιοσύνης, θα είμαστε πάντα έρμαια στις διαθέσεις και τη βούληση άλλων…