ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ! Επιτέλους, μετά από τις άοκνες προσπάθειες και ενέργειες του Συλλόγου μας από το 2019 (!), πιστώθηκαν από τον ΕΦΚΑ τα αναδρομικά στους περίπου 500 συναδέλφους που καθυστέρησε ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους και σε όσους έγιναν διορθώσεις τον Απρίλιο του 2021, με βάση το Ν. Κατρούγκαλου!  

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, οι μεγάλες αλλαγές στον υπολογισμό των συντάξεων τα τελευταία χρόνια, είχαν ως αποτέλεσμα, αφενός μεν (μετά από τις ενέργειες του Συλλόγου μας) να αποφέρουν σημαντικές αυξήσεις στους συνταξιούχους συναδέλφους της Ιονικής, αφετέρου δε, να γίνου και… μεγάλα λάθη, σφάλματα και παραλείψεις κατά τη διάρκεια των επανυπολογισμών από τον ΕΦΚΑ, που πολλές φορές οδήγησαν σε εκκρεμότητες αυξήσεων και αναδρομικών από πλευράς ΕΦΚΑ προς τους συνταξιούχους συναδέλφους μας.

Δυστυχώς βέβαια, ο ΕΦΚΑ αποδείχθηκε παντελώς ανεπαρκής να διαχειριστεί αυτές τις σημαντικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων ασφαλισμένων, χωρίς να φέρουν καμία ευθύνη, αφού είτε πρόκειται για εφαρμογή των ασφαλιστικών νόμων και επανυπολογισμό των συντάξεων, είτε για αναδρομικά που προέκυψαν μετά από αυξήσεις, είτε για αναδρομικά που προέκυψαν μετά από κάποια διόρθωση σε λανθασμένους υπολογισμούς συντάξεων, η απόδοσή τους έγινε μετά από αρκετά χρόνια (ενώ για ορισμένες περιπτώσεις ακόμα υπάρχει εκκρεμότητα!).

Ωστόσο, όπως πληροφορηθήκαμε, την περασμένη Παρασκευή (7.6.24), έγινε  – ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ – η πίστωση των αναδρομικών σε δύο, τουλάχιστον, κατηγορίες των συναδέλφων που εκκρεμούσαν οι υποθέσεις τους!

Συγκεκριμένα:

1. Αποδόθηκαν τα αναδρομικά στους περίπου 500 συνταξιούχους συναδέλφους μας, των οποίων ο επανυπολογισμός της σύνταξής τους με βάση τις διατάξεις του Νόμου 4687/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου) έγινε με μεγάλη καθυστέρηση (τον Απρίλιο του 2021 αντί για τον Ιανουάριο του 2019).

2. Αποδόθηκαν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους συναδέλφους μας στους οποίους έγιναν διορθώσεις (για οποιοδήποτε λόγο) στις συντάξεις τους τον Απρίλιο του 2021 με βάση τις διατάξεις του Νόμου 4687/2016 (Νόμος Κατρούγκαλου).

 

Μετά από τις πολυετείς (από το 2019!) προσπάθειες του Συλλόγου μας, με διαρκείς οχλήσεις προς τον ΕΦΚΑ, με απανωτές επιστολές, με 2 (!) εξώδικα, την Αναφορά μας στο Συνήγορο του Πολίτη και τέλος, με αποκορύφωμα την κατάθεση ομαδικών αγωγών με το νομικό μας συνεργάτη δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου για αυτά τα θέματα, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ο ΕΦΚΑ… εδέησε να προβεί στην τακτοποίηση των συγκεκριμένων εκκρεμοτήτων!

Επομένως, όσοι συνάδελφοι ανήκετε σε μία από τις 2 προαναφερθείσες κατηγορίες, σας καλούμε να ελέγξετε τους λογαριασμούς σας, προκειμένου να διαπιστώσετε αν πράγματι σας έχουν πιστωθεί τα ποσά των αναδρομικών.

Τώρα βέβαια, όσον αφορά τα ποσά που πιστώθηκαν, τι σημαίνουν για τον καθένα ξεχωριστά, αν έχουν γίνει σωστά οι πιστώσεις κ.λπ., εννοείται ότι θα αναμένουμε την έκδοση των ενημερωτικών, εκκαθαριστικών σημειωμάτων ώστε να έχουμε μία πιο ευκρινή εικόνα.

Σε κάθε περίπτωση, σε όσους πιστώθηκαν αναδρομικά ποσά (μικρότερα ή μεγαλύτερα, ανάλογα την περίπτωση του καθενός συνταξιούχου συναδέλφου) από τις παραπάνω κατηγορίες, να έχετε βεβαίως υπ’ όψη ότι σε αυτά έχουν γίνει οι ανάλογες κρατήσεις, ενώ βεβαίως υπάρχει και το θέμα της Εισφοράς Αλληλεγγύης, η οποία πράγματι μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τα ποσά που λάβατε.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς και οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι θα παρακολουθήσουμε την υπόθεση, θα σας κρατάμε ενήμερους για οποιαδήποτε τυχόν εξέλιξη και βεβαίως παραμένουμε πάντα στη διάθεσή σας για διευκρινίσεις!

Είναι λυπηρό ότι χρειάστηκαν, κυριολεκτικά, χρόνια συνεχών παρεμβάσεων από το Σύλλογό μας προκειμένου τελικά ο ΕΦΚΑ να πράξει το αυτονόητο, δηλαδή να αποδώσει στους συνταξιούχους συναδέλφους μας τα αναδρομικά που δικαιούνται!!! Ωστόσο, είμαστε περήφανοι, που μέσα σε αυτό το… χάος που έχει προκληθεί στον ΕΦΚΑ μετά από τις συνεχείς αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα και την παροιμιώδη ανικανότητά του να διαχειριστεί την κατάσταση, είμαστε σε θέση να διαπιστώνουμε τα λάθη και τις παραλείψεις και κατορθώνουμε σταδιακά να κλείνουν μία μία όλες οι εκκρεμότητες!

Ο επιμένων, υπεύθυνα, νικά!

 

ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι συνάδελφοι συνταξιούχοι που θα ελέγξετε τους λογαριασμούς σας δεν πρέπει να συγχέετε τις ως άνω πιστώσεις από τα αναδρομικά του ΕΦΚΑ (που έχουν αιτιολογία «ΕΦΚΑ») με πιστώσεις που γίνονται στους συμμετέχοντες στις ομαδικές αγωγές διεκδίκησης των μνημονιακών περικοπών και των δώρων με το γραφείο του δρ. Απόστολου Παπακωνσταντίνου (που έχουν αιτιολογία «ΕΝΤ»)