Οι Απόκριες και τα Κούλουμα, την Καθαρά Δευτέρα, γιορτάζονται σε όλη την Ελλάδα και πάντα αποτελούσαν ευκαιρία για ξεφάντωμα, χορό και γλέντι.
Μέσα από το Αρχείο της ΕΡΤ ταξιδεύουμε στην παλιά Αθήνα για να θυμηθούμε μέσα από φωτογραφίες πώς γιόρταζε τότε ο κόσμος αυτές τις μέρες.
Aποκριάτικα άρματα και γαϊτανάκι στους δρόμους της πόλης. Μικροί και μεγάλοι ντυμένοι μασκαράδες γλεντούσαν και γελούσαν ανέμελοι. Η παράδοση λέει ότι οι Αθηναίοι, πριν από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, γιόρταζαν τα κούλουμα στις πλαγιές του λόφου του Φιλοπάππου, όπου έτρωγαν και έπιναν καθισμένοι στους βράχους, από νωρίς το μεσημέρι μέχρι τη δύση του ηλίου.
Το γεγονός ότι η ημέρα αυτή είναι η αρχή της Σαρακοστής, επέβαλε στο τραπέζι να υπάρχουν μόνο νηστίσιμα εδέσματα. Οι περισσότεροι χόρευαν υπό τους ήχους πλανόδιων μουσικών, σε παρέες, είτε δημοτικούς είτε λαϊκούς χορούς, υπό τους ήχους λατέρνας. Εκεί, σύμφωνα με το έθιμο, πετούσαν και τον χαρταετό, τον οποίο έφτιαχναν μόνοι τους.
Τα επόμενα χρόνια, οι Ρουμελιώτες γαλατάδες, οι οποίοι ζούσαν στην Αθήνα, το σούρουπο, έστηναν τσάμικο χορό, στους στύλους του Ολυμπίου Διός, στις «κουλώνες», όπως έλεγαν με την ιδιαίτερη ντοπιολαλιά τους. Έδιναν έτσι έναν ξεχωριστό τόνο στον εορτασμό της ημέρας.
Δείτε φωτογραφίες από μια διαφορετική Αθήνα, όταν αυτή η πόλη δεν είχε 4 και πλέον εκατομμύρια κατοίκους. Το υλικό προέρχεται από τη συλλογή Πέτρου Πουλίδη, του Αρχείου της ΕΡΤ.












Πηγή : enikos.gr