Οι πρώτες δύο μέρες στο Παρίσι μας χάρισαν αμέσως ανεπανάληπτες εμπειρίες! (φωτογραφίες)

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι, 

Μία επίσκεψη στο Παρίσι, την πόλη του Φωτός, αποτελεί έναν από τις κορυφαίες εμπειρίες στη ζωή κάθε ταξιδευτή! Η πόλη αυτή που παραμένει εδώ και αιώνες στο επίκεντρο του οικονομικού, πολιτιστικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, η πόλη στην οποία έγινε η Γαλλική Επανάσταση που άλλαξε το ρου της ιστορίας της ανθρωπότητας, έχει να προσφέρει στον επισκέπτη της ό,τι ζητήσει!

Οι πρώτες δύο μέρες της εκδρομής μας στην υπέροχη αυτή πόλη μας χάρισαν ανεπανάληπτες εμπειρίες! Ο Σηκουάνας, ο οποίος έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ύπαρξη και την πορεία της πόλης, αποτελεί μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς, αφού με απλούς όρους μπορούμε να πούμε ότι χωρίζει το Παρίσι σε δύο πλευρές, στη μία κυριαρχούν το εμπόριο, ο καταναλωτισμός και η διακίνηση του χρήματος σε αυτή τη σύγχρονη ευρωπαϊκή μητρόπολη, ενώ στην άλλη βλέπουμε τη σπουδαία πνευματική και καλλιτεχνική πλευρά του.


1η μέρα, Τρίτη 5.3.24

Η πρώτη μας συνάντηση αυτή τη φορά δεν έγινε ως είθισται στις εκδρομές μας στα γραφεία του Συλλόγου μας, αλλά απ’ ευθείας στο αεροδρόμιο της Αθήνας. Η χαρά μας ήταν πολύ μεγάλη αφού με ορισμένους συναδέλφους συναντιόμασταν μετά από μεγάλο διάστημα, με αποτέλεσμα η διάθεση να ανέβει στα ύψη από την πρώτη στιγμή!

Μετά από μία πολύ ωραία και ήρεμη πτήση – χαρακτηριστικό είναι ότι μάλιστα προσγειωθήκαμε στο Παρίσι 10 λεπτά νωρίτερα από το πρόγραμμα – είχαμε την πρώτη εμπειρία μας από την καθημερινότητα της γαλλικής πρωτεύουσας…

Φτάνοντας στο Παρίσι, είχαμε μία αίσθηση αγωνίας για το τι θα συναντούσαμε και η πρώτη απάντηση είναι… κίνηση! Λόγω και των έργων που γίνονται για τους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα πράγματα όσον αφορά το μποτιλιάρισμα είναι χειρότερα και από την Αθήνα κι έτσι η διαδρομή μας από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο μας έδωσε μία αίσθηση τι αντιμετωπίζουν οι Παριζιάνοι στη ρουτίνα τους…

Μόλις όμως περάσαμε το σκόπελο της κίνησης και μπήκαμε στην πόλη, αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι αξίζει κάθε ταλαιπωρία…

Μία πόλη εκατοντάδων ετών, με κτίρια απαράμιλλης αισθητικής της αρχιτεκτονικής με πωρόλιθο που επικράτησε στο Παρίσι μετά το μετασχηματισμό της την εποχή του Βαρόνου Χάουσμαν και βεβαίως τα υπέροχα κάγκελα που από μόνα τους αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία έργων τέχνης! Όσα αντικρίζαμε ήταν σε εξαιρετική κατάσταση, με αξιοσημείωτη αντοχή στο χρόνο και τελικά, δεν ξέραμε πού να πρωτοκοιτάξουμε αφού από κάθε γωνία εμφανίζονταν μπροστά μας νέα αριστουργήματα!

Η περιήγησή μας για να γνωρίσουμε την πόλη ξεκίνησε με ένα πανοραμικό city tour με το πούλμαν μας συνοδεία του ξεναγού μας. Πρώτες στάσεις το Τροκαντερό και ο φημισμένος Πύργος του Άιφελ, το αδιαμφισβήτητο έμβλημα της γαλλικής πρωτεύουσας, το οποίο όταν χτίστηκε σαν πρόσκαιρο έργο αμφισβητήθηκε πάρα πολύ και επρόκειτο να εξυπηρετήσει απλώς τις ανάγκες μίας έκθεσης, αλλά παραμένει μέχρι σήμερα συνώνυμο της πόλης και βεβαίως είναι το αξιοθέατο που προσελκύει το μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών! Αφού βγάλαμε τις απαραίτητες φωτογραφίες μας συνεχίσαμε το υπέροχο tour μας, για να ακολουθήσει η Αψίδα του Θριάμβου, όπου θαυμάσαμε τις σπουδαιότερες στιγμές και νίκες του Ναπολέοντα Βοναπάρτη. Η περιήγησή μας συνεχίστηκε μέσα από πανέμορφες γειτονιές, αλλά και τεράστιους, φαρδείς δρόμους, ώσπου αντικρίσαμε το Σηκουάνα και περάσαμε πάνω από την πανέμορφη γέφυρα Αλεξάντρ.

Κατά τη διάρκεια του tour μας είδαμε με μία πρώτη ματιά τα σπουδαιότερα κτίρια, όπως το Μουσείο του Λούβρου (το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο μετά το Ερμιτάζ), την Παναγία των Παρισίων (η οποία λόγω εργασιών δεν είναι ακόμα επισκέψιμη), πολλές ακόμα πανέμορφες και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής εκκλησίες, δημόσια κτίρια, το Κοινοβούλιο, το Προεδρικό Μέγαρο και Υπουργεία, τα οποία όλα στεγάζονται σε κτίρια-κοσμήματα, το σπίτι του Βολτέρου, περάσαμε μπροστά από το δάσος της Βουλώνης και τους περίφημους κήπους του Λουξεμβούργου.

Έχοντας ξεκινήσει το πρωί από την Αθήνα και αφού ταξιδέψαμε στο Παρίσι και πήραμε μία πρώτη, αλλά έντονη, γεύση από την καθημερινότητα και την ιστορία της πόλης, είχε έρθει η ώρα πλέον να απολαύσουμε και για πρώτη φορά τη διάσημη γαλλική κουζίνα. Πήραμε το δρόμο για το εστιατόριο στο οποίο δειπνήσαμε και το βράδυ πλέον καταλήξαμε στο ξενοδοχείο μετά από μία μακρά μέρα για την τακτοποίησή μας και την απαραίτητη ξεκούραση!

 

2η μέρα, Τετάρτη 6.3.24

Αφού γεμίσαμε τις μπαταρίες μας με το πρωινό μας, ξεκινήσαμε να κατευθυνθούμε προς το κέντρο για τη δεύτερή μας μέρα στην πόλη του Φωτός που περιλάμβανε ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα.  Θαυμάσαμε την Όπερα και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το κεντρικό κτίριο του περίφημου πολυκαταστήματος Γκαλερί Λαφαγιέτ. Το ίδιο το κτίριο είναι ένα κομψοτέχνημα στο οποίο δεσπόζει ο τεράστιος Βιτρό θόλος, ενώ όλοι οι όροφοι είναι «»κεντημένοι» με μπρούντζο, γυαλί και ψηφιδωτά. Στα καταστήματα του Λαφαγιέτ βρίσκει κανείς πανάκριβα είδη πολυτελείας, τα οποία θαυμάσαμε… από μακριά και καταλήξαμε στην ταράτσα του κτιρίου, η οποία προσφέρει μία υπέροχη, πανοραμική θέα στο Παρίσι.

Μετά από τις απαραίτητες φωτογραφίες, η ξεναγός μας μας παρέλαβε για να συνεχίσουμε το οδοιπορικό μας σε γειτονιές της πόλης. Περάσαμε από δρόμους με πανάκριβα μαγαζιά, αλλά και δρόμους ιστορικής σημασίας, επισκεφθήκαμε την πλατεία της Βαστίλλης, το σπίτι του Βίκτορ Ουγκό με το μοναδικό πάρκο που απλώνεται μπροστά του, την πλατεία του Δημαρχείου το οποίο στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο και η οποία πλέον έχει μετονομαστεί σε πλατεία απεργών γιατί εκεί είναι το επίκεντρο των διαδηλώσεων. Σειρά πήρε το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Ζορζ Πομπιντού με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του που δεσπόζουν ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου και οι διαφανείς ή έγχρωμοι σωλήνες που το περιβάλλουν.

Επειδή βεβαίως καλές οι περιηγήσεις, η αρχιτεκτονική και οι τέχνες, αλλά όλα αυτά χρειάζονται και την απαραίτητη ενέργεια, επομένως πήραμε το δρόμο για το εστιατόριο στο οποίο γευματίσαμε αργά το μεσημέρι. Και το υπέροχο γεύμα μας μάς άνοιξε την όρεξη για τη μοναδική εμπειρία που θα ακολουθούσε…

Το απόγευμα φτάσαμε στο ξακουστό Μουσείου του Λούβρου. Εκεί χωριστήκαμε μαζί με τους ξεναγούς μας σε δύο γκρουπ (αφού δεν επιτρέπεται να εισέλθουν γκρουπ μεγαλύτερα των 20 ατόμων). Αυτό που απ΄ευθείας τραβά την προσοχή, ειδικά σε εμάς τους Έλληνες και μεγαλώνει τη συγκίνησή μας είναι ότι το ίδιο το Μουσείο έχει επιλέξει ουσιαστικά να προβάλλει μπαίνοντας στο χώρο τα 3 κυριότερα εκθέματά του, εκ των οποίων τα 2 είναι αρχαιοελληνικά!

Αναφερόμαστε βέβαια στην Αφροδίτη της Μήλου, τη Νίκη της Σαμοθράκης και στην Τζοκόντα. Μάλιστα, αμέσως μόλις ανέβει τις σκάλες του Μουσείου ο επισκέπτης, αυτό που αντικρίζει πρώτα είναι το επιβλητικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης με τα ανοιγμένα φτερά της να δεσπόζουν στο χώρο. Κυριολεκτικά μας έπιασε ρίγος και βεβαίως αφιερώσαμε αρκετό χρόνο στο έκθεμα αυτό για να το θαυμάσουμε και να φωτογραφηθούμε. Η δε Αφροδίτη της Μήλου έχει ουσιαστικά το δικό της ξεχωριστό δωμάτιο στο Μουσείο (συνοδεύεται μόνο από μία κεφαλή του Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Βεβαίως, το Μουσείο έχει κι άλλα υπέροχα εκθέματα από αρχαιοελληνικούς και ρωμαϊκούς χρόνους, αλλά και την περίοδο των Γάλλων Αυτοκρατόρων. Θαυμάσαμε σκεύη, πολύτιμα κοσμήματα, κορόνες, διακοσμητικά είδη, ενώ υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος του Μουσείο αφιερωμένο στους πίνακες μεγάλων ζωγράφων, με την Τζοκόντα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι να έχει εξέχουσα θέση.

Ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε ο πίνακας της στέψης του Ναπολέοντα ως Αυτοκράτορας στην Παναγία των Παρισίων. Ένα έργο του προσωπικού ζωγράφου του Ναπολέοντα, Ζακ Λουί Νταβίντ, στο οποίο απεικονίζεται με τρομερή ακρίβεια η απόλυτη επικράτηση του Ναπολέοντα έναντι του παπισμού, με τον Πάπα Πίο Ζ’ να μοιάζει υποταγμένος, ανήμπορος να αντιδράσει.

Επίσης, ένα υπέροχο έργο είναι και ο πίνακας του ίδιου ζωγράφου, «Ο θάνατος του Μαρά» που απεικονίζει με ανατριχιαστική λεπτομέρεια το νεκρό επαναστάτη Ζαν Πολ Μαρά μετά τη δολοφονία του.

Σε αυτό το παγκοσμίου φήμης Μουσείο δε θα μπορούσε να μην έχει θέση και η αρχαία Σπάρτη, αφού ο Ζακ-Λουί Νταβίντ απεικονίζει σε ένα μοναδικό πίνακά του με μεγάλη επιτυχία τον Λεωνίδα και τους 300 πολεμιστές του, που βεβαίως βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας ιστορίας!

Ήταν μία μοναδική και υπέροχη εμπειρία και βεβαίως δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε τη συγκίνησή μας αφού διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι ότι το Λούβρο ουσιαστικά έχει έντονο άρωμα Ελλάδας!

Μετά το τέλος της περιήγησής μας στο Λούβρο, είχε ήδη νυχτώσει και περιμένοντας την άφιξη του πούλμαν που θα μας επέστρεφε στο ξενοδοχείο μας, ήπιαμε τον καφέ και φάγαμε το γλυκό μας στη διπλανή πλατεία. Μία ακόμα γεμάτη συγκινήσεις και εμπειρίες μέρα στο Παρίσι, είχε φτάσει στο τέλος της!

 


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως καταλαβαίνετε, ήδη οι συμμετέχοντες στην εκδρομή του Συλλόγου μας στο Παρίσι έχουν επισκεφθεί μοναδικής ομορφιάς και ιστορικής σημασίας αξιοθέατα και τα καλύτερα έπονται!

Παραμείνετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για το… πολιτιστικό ρεπορτάζ σχετικά με τις υπόλοιπες μέρες της εκδρομής του Συλλόγου μας στην πόλη του Φωτός!