ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ στην παράσταση «Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (οδός Πειραιώς 254), την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00 μ.μ..

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Συνεχίζοντας το σερί των σημαντικών θεατρικών παραστάσεων που παρακολουθούμε με την Ιονική, σειρά παίρνει ένα διαχρονικό έργο που θεωρείται – δικαίως – ένα από τα αριστουργήματα της νεολληνικής δραματουργίας.

Μιλάμε βέβαια για την παράσταση «Το μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας», το οποίο θα παρακολουθήσουμε στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (οδός Πειραιώς 254), την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00 μ.μ..

Το εγνωσμένης αξίας έργο, το οποίο θεωρείται το αριστούργημα του Γρηγορίου Ξενόπουλου και πραγματεύεται τον οικονομικό ξεπεσμό της οικογένειας των Βαλέρηδων και την πάλη της γριάς Βαλέραινας ανάμεσα στο ηθικό χρέος και το χρήμα, συνδυάζεται με ένα μοναδικό επιτελείο, αφού τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Πέτρος Ζούλιας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η διακεκριμένη ηθοποιός Νένα Μεντή.

 ————————————————————————————–

Λίγα λόγια για το έργο:

Η στάση των ηρώων απέναντι στα ηθικά ιδεώδη αποτελεί τον κεντρικό άξονα του ζακυνθινού, γεμάτου σασπένς και με ανατροπές, αστικού δράματος. Στις δύσκολες στιγμές, η αξία της τιμής και της αξιοπρέπειας έρχεται αντιμέτωπη με την ανάγκη και το χρήμα. H απόφαση της Κοντέσσας Βαλέραινας είναι καθοριστική για το μέλλον της οικογένειας των Βαλέρηδων. Το ζήτημα που θίγει ο Ξενόπουλος στο έργο του παραμένει επίκαιρο, με την αρετή της αξιοπρέπειας  από τη μία πλευρά και τη διαφθορά του χρήματος από την άλλη να βρίσκονται στο επίκεντρο του έργου.

Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει χαρακτηρίσει «Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» ως «το καλύτερο έργο της ζωής του». Σπουδαίες ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου, όπως η Ευαγγελία Παρασκευοπούλου, η Μαρίκα Κοτοπούλη, η Κυβέλη και η Άννα Συνοδινού έχουν ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και το έργο έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία.  

«…Το Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας το συνέλαβα νέος, το έγραψα άντρας, το ξανάγραψα μεσόκοπος, το τελείωσα σχεδόν γέρος. Είναι το έργο όλης μου της ζωής.

Ό,τι μ’ αρέσει προπάντων σ’ αυτό, είναι η ευγένεια κι η πρωτοτυπία του μύθου, -ποτέ μου δεν ξαναβρήκα θέμα παρόμοιο ούτε στη Φιλολογία μας υπάρχει, ούτε στο ξένο Θέατρο θα μπορούσε κανείς να βρει εύκολα κάτι που να του μοιάζη- κι η αυστηρότης, η συμμετρία της δραματικής μορφής. Είναι κάτι βαθιά Ζακυνθινό, μα συγχρόνως και βαθιά Ελληνικό. Και μπόρεσα να το σφικτοδέσω, να το βάλω όλο σε μιά μεγάλη πράξη, χωρισμένη απλά και φυσικά σε τρία μικρά μέρη, γιατί το δράμα αρχίζει το πρωΐ, στον ίδιο πάντα τόπο, τελειώνει το βράδυ. Εκείνο που λέμε «σκηνική οικονομία» σε κανένα μου έργο δε φαίνεται τελειότερο· και μπορεί κανείς να προσέξη μόνο στα μπαινοβγάλματα των προσώπων στη σκηνή που είναι ο σκόπελος όχι μόνο των αρχαρίων…

Έπειτα δεν έχει ούτε μια λέξη παραπάνω, που να μη χρειάζεται δηλαδή απολύτως στην εξέλιξη του μύθου, στην πρόοδο του δράματος και συγχρόνως στο χαρακτηρισμό των προσώπων. Όλ’ αυτά χωρίς περιττό στολίδι, χωρίς θεατρικό κόλπο κανένα. «Με τα λιτότερα δραματικά μέσα», παρατηρεί ένας κριτικός…» Γρηγόριος Ξενόπουλος, Από τον Πρόλογον του 1918.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας

Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου

Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης

Μουσική: Μίνως Μάτσας

Στίχοι: Σοφία Καψούρου

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Τουντασάκη

Φωτογραφίες: Γιώργος Καβαλιεράκης

Γραφιστική Επιμέλεια: Πέτρος Παράσχης

Επιμέλεια Προγράμματος: Ιάσων Τριανταφυλλίδης

Για το τραγούδι «ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΟΥ» της παράστασης, τη μουσική έγραψε ο Μίνως Μάτσας, τους στίχους η Σοφία Καψούρου και το ερμηνεύει ο Γιώργος Λόξας.

 

ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΝ:

Νένα Μεντή                            Κοντέσσα Βαλέραινα

Νίκος Νίκας                           Μανώλης Κόντε Βαλέρης, γιος της Κοντέσσας Βαλέραινας

Βασιλική Τρουφάκου            Τασία, γυναίκα Μανώλη Κόντε Βαλέρη

Δημήτρης Καπετανάκος        Τζώρτζης Πάπουζας, Έμπορος

Δημήτρης Αριανούτσος         Γιος του Μανώλη και της Τασίας, Εγγονός της Βαλέραινας

Μαριάννα Τουντασάκη          Φάντασμα

Γιώργος Λόξας                     Γείτονας

Φαίη Φραγκαλιώτη              Κοπέλα Α

Άννα-Μαρία Κατσουλάκη      Κοπέλα Β

Στον ρόλο της Όρσολας, η Μαρία Κανελλοπούλου

 —————————————————————

O Σύλλογός μας εξασφάλισε εισιτήρια για τους ενδιαφερόμενους με 20 € (από 26 €)

  • Όσοι συνάδελφοι ενδιαφέρεστε, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με  τις γραμματείες των Συλλόγων μας (τηλ. 2103250692-3-4 & 2103615765) μας προκειμένου να σας κρατήσουμε θέσεις
  • ΠΡΟΣΟΧΗ ! Οι θέσεις θα κλείνονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ μετά την καταβολή του αντιτίμου του εισιτηρίου.
  • Θα κρατηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η ποιότητα του έργου και των συντελεστών της παράστασης προεξοφλούν μία υπέροχη θεατρική εμπειρία. Ακολουθήστε μας λοιπόν σε μία ακόμα υπέροχη, θεατρική βραδιά!