Το… ρεπορτάζ από την καταπληκτική εκδρομή του Συλλόγου μας στην Τουρκία… Μέρος δεύτερο! (φωτογραφίες)

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Πριν από λίγες μέρες σας είχαμε παρουσιάσει τις πρώτες, μαγευτικές μέρες της εκδρομής του Συλλόγου μας (βλ. εδώ) και βεβαίως σας είχαμε υποσχεθεί ακόμα καλύτερη συνέχεια! Συνεχίζοντας λοιπόν το… πολιτιστικό ρεπορτάζ από την εκδρομή μας, σας παρουσιάζουμε αναλυτικά το δεύτερο τριήμερο της δεκαήμερης εκδρομής που άφησε όλους τους συμμετέχοντες με τις καλύτερες εντυπώσεις και τους δημιούργησε αναμνήσεις ζωής!


Τέταρτη ημέρα Τρίτη 24.10.23

Μετά το πολύ ωραίο πρωινό μας στο ξενοδοχείο, αφήσαμε την κοσμοπολίτικη Σμύρνη και οδεύσαμε πιo βαθιά στη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα στο μοναδικό Παμούκαλε, αυτό το θαύμα της φύσης από άλατα και τρακεντίνη, το οποίο δημιουργεί ένα καταπληκτικό λευκό σκηνικό με θερμές πηγές και θεραπευτικές ιδιότητες γνωστές από την αρχαιότητα. Στο ίδιο σημείο βρίσκεται η αρχαία Ιεράπολη όπου λατρευόταν η θεά Κυβέλη και ο θεός Απόλλωνας. Πρόκειται για ένα τοπίο που αφήνει άναυδο κάθε επισκέπτη, μοναδικής πραγματικά ομορφιάς. Είχαμε μία καταπληκτική ξενάγηση στην αγορά, τα λουτρά, το εξαιρετικό αρχαίο θέατρο, τη νεκρόπολη και το μουσείο. Δεν παραλείψαμε ορισμένοι να έρθουμε σε μια γρήγορη επαφή με τις πηγές, ενώ είδαμε επίσης και το σημείο που μαρτύρησε ο απόστολος Φίλιππος την εποχή του αυτοκράτορα Δομητιανού.

Παμούκαλε – Ιεράπολη

Μετά από αυτή την πραγματικά ιδιαίτερη εμπειρία, η ημέρα μας έκλεισε με την  άφιξη μας στο Ικόνιο, με τη μακραίωνη ιστορία, αφού στη θέση αυτή βρισκόταν η αρχαία πόλη, ενώ σήμερα είναι μία μεγαλούπολη που θεωρείται από τις ιερές πόλεις της Τουρκίας. Φτάσαμε στο ξενοδοχείο μας, όπου πήραμε το δείπνο μας και μετά από μία ακόμα αξέχαστη μέρα είχε φτάσει η ώρα της απαραίτητης ξεκούρασης.

 

Πέμπτη ημέρα Τετάρτη 25.10.23

Μετά από το πρωινό μας κάναμε μία μικρή ξενάγηση στην πόλη του Ικονίου. Είδαμε το περίφημο τζαμί που έχτισε ο Αλαεντίν και ταυτόχρονα μία μικρογραφία της παλαιάς πόλης του Ικονίου.

Ικόνιο

Μετά αναχωρήσαμε για τη γενέτειρα του Αγίου Βασιλείου την πόλη της Καισάρειας, μέσα από μία θαυμάσια διαδρομή αρκετών χιλιομέτρων. Φτάνοντας στην Καισάρεια και προχωρώντας προς το κέντρο της πόλης είχαν ήδη αρχίσει να αποκαλύπτονται τα τείχη από μαύρη ηφαιστειακή πέτρα και από την πρώτη στιγμή μείναμε με τις καλύτερες εντυπώσεις! Μετά την άφιξή μας ξεκινήσαμε μία περιήγηση που θα μείνει σε όλους αξέχαστη. Εκτός από τα τεράστια πέτρινα τείχη του κάστρου κατασκευάστηκε στις αρχές του 13ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σελτζούκου σουλτάνου Alaattin Keykubat, επιπλέον ξεναγηθήκαμε σε μία κλασική οθωμανική έπαυλη, το Gupgupoglu Konagi, όπου σήμερα στεγάζεται το πολύ ενδιαφέρον Εθνογραφικό Μουσείο της πόλης και αναπαριστά μέσα από ομοιώματα και πληροφορίες τον τρόπο ζωής ενός πλούσιου παλαιότερης εποχής. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το παλιό πανεπιστήμιο που πλέον έχει διαμορφωθεί σε έναν πολύ όμορφο εικαστικό χώρο όπου φτιάχνονται αντικείμενα παραδοσιακής, λαϊκής τέχνης. Δεν παραλείψαμε να περάσουμε από ένα σπίτι όπου είχε ζήσει ως φιλοξενούμενος για ένα διάστημα ο Κεμάλ Ατατούρκ και στη συνέχεια από την καταπληκτική σκεπαστή αγορά της πόλης και να κάνουμε τα απαραίτητα ψώνια. Στο τέλος αφήσαμε βέβαια ελεύθερο χρόνο για να γευτούμε την εξαιρετική κουζίνα της πόλης που φημίζεται για τα προϊόντα της και ιδιαίτερα για τον παστουρμά.

Καισάρεια

Η πολύωρη παραμονή μας στην Καισάρεια άξιζε πραγματικά και μας δημιούργησε πάρα πολύ καλή διάθεση. Και επειδή ταξίδι του Συλλόγου μας χωρίς το απαραίτητο γλέντι δε γίνεται, μετά την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο μας στο Νεβσεχίρ και αφού πήραμε το δείπνο μας, όσοι συνάδελφοι το επιθυμούσαν (και εν τέλει ήταν πολλοί…) πήγαμε σε ένα κέντρο διασκέδασης. Στο Yasarbaba που μας φιλοξένησε, έναν εξαιρετικό, υπόγειο, «υπόσκαφο» χώρο, ζήσαμε μία υπέροχη βραδιά με το παραδοσιακό πρόγραμμα τοπικών χορών όπου διασκεδάσαμε και χορέψαμε και εμείς με την ψυχή μας! Αργά το βράδυ πλέον, μετά από μία πραγματικά μεγάλη, αλλά και υπέροχη μέρα, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο μας για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας…

Νεβσεχίρ – Yasarbaba

 

Έκτη μέρα Πέμπτη 26.10.23

Μετά από την προηγούμενη βραδιά αρκετοί συνάδελφοι χρειάζονταν ένα γερό πρωινό για να πάρουν δυνάμεις και στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε (με σύμμαχο για μία ακόμα μέρα τον υπέροχο καιρό που μας… έκανε τη χάρη να είναι ηλιόλουστος καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδρομής μας) προς την περίφημη Κοιλάδα του Κοράματος. Είχαμε ακούσει και διαβάσει διάφορες περιγραφές για αυτό το μοναδικό φυσικό φαινόμενο, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να μας προϊδεάσει εν τέλει για αυτό που αντικρίσαμε! Ένα θαύμα της φύσης που αξίζει αν μπορεί κάποιος να το επισκεφθεί έστω μια φορά στη ζωή του! Μπαίνοντας στο χώρο για την ξενάγηση δεν ξέραμε πραγματικά τι να πρωτοκοιτάξουμε, αφού η κοιλάδα στην ουσία πρόκειται για ένα τεράστιο υπαίθριο μουσείο! Όπως μάθαμε, από τα τελευταία 10 εκατ. χρόνια, τα προηγούμενα 8 εκατ. χρόνια σε αυτήν την περιοχή γίνονταν συνεχείς εκρήξεις ηφαιστείων από 3 διαφορετικά ηφαίστεια που την περιβάλλουν, διαμορφώνοντας αυτό το μοναδικό τοπίο. Τα 2 τελευταία εκατ. χρόνια δεν έχει ξαναγίνει έκρηξη, επιτρέποντας στο ανθρώπινο χέρι να βάλει το λιθαράκι του με τις λαξευμένες στους βράχους κατοικίες και βυζαντινές εκκλησίες να δεσπόζουν και να δημιουργούν ένα ασύγκριτο σκηνικό.

Κοιλάδα του Κοράματος

Μετά το πέρας της εντυπωσιακής ξενάγησης συνεχίσαμε για τη Σινασό, ένα πολύ όμορφο, παραδοσιακό ελληνικό χωριό. Περπατήσαμε στα στενά δρομάκια, θαυμάζοντας τα παραδοσιακά κτίρια που τα περισσότερα έχουν διασωθεί και ανακαινιστεί και πολλά από αυτά πλέον γίνονται ξενοδοχεία για να ικανοποιήσουν τις τουριστικές ανάγκες. Στη Σινασό επισκεφθήκαμε και την οικία του πλούσιου Έλληνα Ρίζου παλαιότερης εποχής.

Σινασός – Οικία Ρίζου

Φεύγοντας, πήραμε το δρόμο για το Προκόπι, μία πανέμορφη πόλη, κλασικό δείγμα της καππαδοκικής αρχιτεκτονικής. Εκεί μάλιστα είχαμε την ευκαιρία να ανεβούμε σε ένα λόφο της πόλης για να δούμε το σπίτι ενός πλούσιου Τούρκου, τον οποίο υπηρέτησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος.

Προκόπι – Οικία που έζησε ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος

Συνεχίζοντας στην τεράστια κοιλάδα της Καππαδοκίας που δε χόρταινε το μάτι μας, επισκεφθήκαμε μία ακόμα εντυπωσιακή πόλη, το Άβανο, την οποία διασχίζει ο ποταμός Άλυ. Κατά την ξενάγησή μας περάσαμε πάνω από μία κρεμαστή γέφυρα και κυριολεκτικά κουνιέται όσο περπατάς πάνω της! Επισκεφθήκαμε τα καταπληκτικά εργαστήρια κεραμικής για τα οποία φημίζεται το Άβανο και στο τέλος είχαμε ελεύθερο χρόνο για βόλτα και καφέ.

Άβανο

Στο δρόμο της επιστροφής προς το Νεβσεχίρ σταματήσαμε στο Ουτσχισάρ για να θαυμάσουμε την «αρχαϊκή πολυκατοικία», έναν τεράστιο λόφο με υπόσκαφες κατοικίες, δίπλα στην οποία απλώνεται η κοιλάδα με τους περιστερώνες.

Ουτσχισάρ

Μία ακόμα γεμάτη μέρα έφτανε στο τέλος της και επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο στο Νεβσεχίρ για δείπνο και ξεκούραση. Την επόμενη μέρα πλέον επρόκειτο σιγά σιγά να κατευθυνθούμε προς την Προύσα, αλλά αυτά θα τα διαβάσετε στην τρίτη συνέχεια της παρουσίασης της εκδρομής μας…


 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όλοι οι συμμετέχοντες στην εκδρομή του Συλλόγου μας επέστρεψαν απολύτως ικανοποιημένοι και ο καθένας είχε τη δίψα να διηγηθεί τις εμπειρίες που έζησε από την πλευρά του.

Παραμείνετε βέβαια συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας γιατί το… πολιτιστικό ρεπορτάζ θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες αφού θα σας παρουσιάσουμε και το τελευταίο μέρος του ταξιδιού του Εξπρές της Ιονικής!

 

*Και μην ξεχνάτε, μετά από απαίτηση πολλών μελών του Συλλόγου μας που δεν πρόλαβαν να κλείσουν θέση, η εκδρομή θα επαναληφθεί την άνοιξη!