Ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσουμε το περπάτημα και το τρέξιμο – Συμβουλές… ζωής από το συνάδελφο Βασίλη Κακαλή

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

«Νοῦς ὑγιής ἐν σώματι ὑγιεῖ»!

Όλοι το γνωρίζουμε, όλοι το αποδεχόμαστε, αλλά πόσοι το κάνουμε πράξη;;;

Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται και σίγουρα ούτε η τελευταία: η σωματική δραστηριότητα και η άσκηση είναι εξαιρετικά σημαντική. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν βρισκόμαστε. Υπάρχουν αμέτρητες μελέτες που αποδεικνύουν τα σημαντικά οφέλη για την υγεία τα οποία συνδέονται ευθέως με τη γυμναστική.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα για τα ηλικιωμένα άτομα παίζει πολλαπλό ρόλο στη ζωή τους. Εκτός από το ότι συμβάλλει στη βελτίωση της σωματικής υγείας, ενισχύει θεαματικά την ψυχική τους κατάσταση, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην καθημερινή τους ζωή.

Η τακτική άσκηση επηρεάζει θετικά τη σωματική υγεία και προσφέρει ψυχική και συναισθηματική ευεξία. Μπορεί να δώσει στο ηλικιωμένο άτομο περισσότερη ενέργεια και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, επιτρέποντάς του να ζει με περισσότερη όρεξη και ασφάλεια.

Ο συνάδελφός μας Βασίλης Κακαλής (Διεύθυνση Λογιστικού, Μοσχάτο, Νέα Φιλαδέλφεια, Διεύθυνση Εσωτερικού Ελέγχου, Διεύθυνση Λιανικής Πίστεως) μας εκμυστηρεύεται ότι και ο ίδιος είχε αφήσει τον εαυτό του, μέχρι που το σώμα του «χτύπησε καμπανάκι»… Ο συνάδελφος το άκουσε (δυστυχώς οι περισσότεροι «κωφεύουν») και μετά από την επαναδραστηριοποίησή του, έχει φτάσει στο σημείο να ετοιμάζεται πλέον για την πέμπτη συμμετοχή του στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας!

Εμείς να δώσουμε τα συγχαρητήριά μας στον Βασίλη, ο οποίος μάλιστα μας απέστειλε το ακόλουθο άρθρο, στο οποίο αναλύει την προσωπική του εμπειρία και μας προτρέπει να κάνουμε αυτό το πολύτιμο δώρο στον εαυτό μας και να αρχίσουμε, σε οποιαδήποτε ηλικία, το περπάτημα και το τρέξιμο. Ακολουθήστε τις συμβουλές… ζωής του συναδέλφου και μόνο κερδισμένοι μπορείτε να βγείτε!


ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΕΞΙΜΟ

Από την εφηβεία μου η άσκηση αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Τρέξιμο, μπάσκετ, γυμναστήριο, ορειβασία, και άλλες αθλητικές δραστηριότητες που εναλλακτικά γέμιζαν τον άφθονο ελεύθερο χρόνο μου, ο οποίος όμως περιορίστηκε σημαντικά και στη συνέχεια σχεδόν εκμηδενίσθηκε όταν απέκτησα τη δική μου οικογένεια, σε συνδυασμό με τις απαιτητικές επαγγελματικές υποχρεώσεις.

Τα αποτελέσματα της περιορισμένης ή μηδενικής άσκησης και αθλητικής δραστηριότητας, λόγω του φορτωμένου καθημερινού προγράμματος, τα βίωσα και εγώ όπως και οι περισσότεροι από τον φιλικό και επαγγελματικό κύκλο μου.

Το σωματικό βάρος σταδιακά αυξήθηκε, η μέση και τα γόνατα πονούσαν όλο και περισσότερο, η χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια πήραν την ανηφόρα και η αρτηριακή πίεση εμφάνισε μη αποδεκτές μετρήσεις.

Παρότι τα συμπτώματα αυτά αποτελούν τα πιο ήπια από τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, εν τούτοις είναι αρκετά για να μειώσουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής μας, με τα αρνητικά αποτελέσματα να είναι περισσότερο εμφανή στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η εύκολη εξήγηση “τι να κάνουμε τώρα, έτσι είναι η ζωή”, συνήθως δίνει επαρκή αιτιολόγηση για την εγκατάλειψη του εαυτού μας και την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων υγείας αποκλειστικά με λήψη φαρμάκων.

Με αφορμή περιστατικό έντονου πόνου στη μέση κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού, το οποίο με οδήγησε σε δίμηνη καθήλωση στο κρεββάτι, άρχισα να αναθεωρώ την κατάσταση της φυσικής υγείας μου. Ήμουν μόλις 53 ετών και αντιλήφθηκα ότι είχα τελματώσει, ότι είχε αρχίσει μία ατελείωτη κατηφόρα στην υγεία μου.

Στο σημείο αυτό, αν είχα αποδεχτεί την κατάστασή μου, δεν θα υπήρχε επιστροφή. Ευτυχώς αποφάσισα να αντιδράσω και άρχισα να αλλάζω δραστικά τον τρόπο ζωής μου, αφιερώνοντας χρόνο στην άσκηση και τις αθλητικές δραστηριότητες.

Αυτό που θέλω να μοιραστώ μαζί σας είναι οι απίστευτες δυνατότητες που έχουμε για να αλλάξουμε ριζικά τη φυσική μας κατάσταση, να δώσουμε ενδιαφέρον και χαρά στην καθημερινότητά μας, να απολαύσουμε την οικογένειά μας και τις παρέες μας με αυξημένη διάθεση, να πετάξουμε αρκετά από τα φάρμακα που παίρνουμε, να κάνουμε πράγματα που τα θεωρούμε άπιαστο όνειρο, να ζήσουμε σαν άνθρωποι. Χρόνος πάντα υπάρχει, άλλοτε λίγος, άλλοτε αρκετός και οι δικαιολογίες περισσεύουν, ιδίως μετά τη συνταξιοδότησή μας.

Η πιο απλή δραστηριότητα για να ξεκινήσουμε την αναγέννησή μας, είναι το περπάτημα, με προϋπόθεση να το εντάξουμε στο πρόγραμμά μας με πλάνο και συνέπεια στην εκτέλεσή του.

Η σταδιακή αύξηση της έντασης, της διάρκειας και της συχνότητας της δραστηριότητας, είναι τα συστατικά του πλάνου που θα εφαρμόσουμε. Η τακτική παρακολούθησή μας από καρδιολόγο και ορθοπεδικό θα κάνει πιο ασφαλή την άσκησή μας.

Στην πορεία το περπάτημα μπορεί να εξελιχθεί σε ήπιο ή ακόμα και σε πιο έντονο τρέξιμο, σύμφωνα με τη δική μας επιθυμία και φυσικά τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών γιατρών. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ξεκινήσουν το τρέξιμο, χωρίς η ηλικία να αποτελεί τροχοπέδη, στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Το πρόγραμμά μας μπορεί να συμπληρωθεί και με ασκήσεις ενδυνάμωσης, τις οποίες μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ακόμα και στο σπίτι, προκειμένου να μειωθεί ο ρυθμός απώλειας της μυικής μας μάζας, διαδικασία αναπόφευκτη λόγω της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού.

Τα σημαντικότερα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος, σύμφωνα με τις περισσότερες επιστημονικές μελέτες, σχετίζονται μεταξύ άλλων με:

ü  την απώλεια περιττού βάρους και τη μακροζωία,

ü  τη μείωση του κινδύνου για χρόνιες ασθένειες και την ανακούφιση του χρόνιου πόνου,

ü  την αύξηση της λειτουργίας των πνευμόνων, τη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής υγείας και του ύπνου

ü  το θετικό αντίκτυπο στη ψυχική υγεία και τη μείωση του στρες

ü  την απόλαυση της φύσης που επιφέρει αυξημένη ενέργεια και μειωμένα συναισθήματα κατάθλιψης

ü  τον περιορισμό της πνευματικής «έκπτωσης» που σχετίζεται με την ηλικία,

ü  τη βελτίωση της ισορροπίας, την ενδυνάμωση των μυών του κορμού και των αρθρώσεων με αποτέλεσμα τον περιορισμό της φθοράς τους,

ü  την αύξηση της οστικής πυκνότητας σε νεαρότερα άτομα και την πρόληψη της οστεοπόρωσης σε πιο προχωρημένο στάδιο ηλικίας

Το βασικό κόστος είναι ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και άνετα ρούχα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα όλο και μεγαλώνει. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια συνεχή αύξηση των ατόμων κάθε ηλικίας και φυσικής κατάστασης, να περπατούν και να τρέχουν στον δρόμο, με τους δικούς του ρυθμούς ο καθένας.

Οι διοργανώσεις ερασιτεχνικών αγώνων δρόμου και βουνού είναι πλέον εκατοντάδες. Πολλές γειτονιές και περιοχές έχουν το δικό τους λαϊκό αγώνα δρόμου και η συμμετοχή σε τέτοια επιλεγμένα αθλητικά γεγονότα μας δίνουν μια επιπλέον ώθηση να εντάξουμε στη καθημερινότητά μας το περπάτημα και το τρέξιμο.

Φέτος, στα 61 χρόνια μου πλέον, μετά από οκτώ χρόνια σταδιακής ένταξης σε αθλητικές δραστηριότητες, κυρίως σε δρομικές και ορεινές αποστάσεις, έχοντας απαλλαγεί από την αυξημένη αρτηριακή πίεση, τη χοληστερίνη και περιττό βάρος δώδεκα κιλών, προετοιμάζομαι για την πέμπτη συμμετοχή μου στον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας, με την προσδοκία να βρεθώ υγιής στην αφετηρία του αγώνα και στον τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο.

Όλοι μπορούμε και πρέπει να αλλάξουμε τη ζωή μας, αρκεί να αποφασίσουμε να αγαπάμε και τον εαυτό μας. Ποτέ δεν είναι αργά να αρχίσουμε το περπάτημα και το τρέξιμο.