Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,
Τον συνάδελφο οικονομολόγο Παντελή Τσίτο τον γνωρίζετε οι περισσότεροι, είτε μέσα από την ιστοσελίδα μας είτε από τη σπουδαία σταδιοδρομία του στην τράπεζα, αφού οι βαθύτατες γνώσεις του και η μεγάλη εμπειρία του στα οικονομικά του έδωσαν δικαιωματικά τη θέση του Διευθυντή Ιδιωτών στην Alpha Finance επί σειρά ετών.
Ο συνάδελφος παρακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια την εξέλιξη της υπόθεσης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και μάλιστα είχε καταθέσει κατά το παρελθόν σε δικαστική διαδικασία.
Στην πρόσφατη εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για την αναστολή των αποφάσεων της «Γ.Σ. δια αντιπροσώπων» της 19.6.22 του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, ειπώθηκαν – για μία ακόμα φορά – από την πλευρά της διοίκησης του Ταμείου ορισμένες εξοργιστικές ανακρίβειες, όπως ο πρωτοφανής ισχυρισμός ότι η επένδυση και οι αποφάσεις της «Γενικής Συνέλευσης» (δια αντιπροσώπων) είναι… επωφελείς (!) για το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ…
Ο συνάδελφος, μας απέστειλε ορισμένες διευκρινίσεις, για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους:
· Όταν έγινε η επένδυση προς το τέλος του 2015 οι δείκτες αποτίμησης της τιμής ΑΜΚ της ATTICA BAK ήταν διπλάσιοι και τριπλάσιοι από όλες τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν στις συστημικές τράπεζες, γεγονός που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούσε σε ζημία τους μετόχους που μπήκαν στην ΑΜΚ, μεταξύ αυτών και το ΤΑΠΙΛΤΑΤ. Αυτό το γνώριζαν όλοι οι χρηματιστηριακοί παράγοντες και οι αξιολογητές της τότε ΑΜΚ. Για αυτό και η συμμετοχή των μικρών επενδυτών και ιδιωτών πελατών ήταν ελάχιστη.
· Τα κόκκινα δάνεια της ATTICA BANK ήταν τόσο εκτεταμένα που όλοι γνώριζαν ότι η τράπεζα για να εξυγιανθεί θα χρειαζόταν και δεύτερη και τρίτη ανακεφαλαιοποίηση – όπως και πράγματι έγινε μέχρι σήμερα – με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες στην ΑΜΚ του 2015 να έχουν απωλέσει σχεδόν ολοσχερώς το κεφάλαιό τους, μεταξύ αυτών και το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, του οποίου η επένδυση των 55,5 εκατ. ευρώ το 2015, σήμερα αποτιμάται περίπου στα 17.000 ευρώ.
· Με μαθηματική ακρίβεια το ποσό της επένδυσης θεωρείται ολοσχερώς χαμένο διότι ουσιαστικά πήγε σε κάλυψη κόκκινων δανείων και επισφαλειών τα επόμενα χρόνια μετά το 2015 που έγινε η ΑΜΚ. Ως εκ τούτου μετά τις δύο ανεκαφαλαιοποιήσεις που έγιναν μετά το 2015, το ποσό των 55,5 εκατ. θεωρείται ολοσχερώς χαμένο με όποιους τύπους αποτίμησης, αφού έχουν απομείνει μόνο 17.000 ευρώ.
· Εάν υποθέσουμε στην εξαιρετική περίπτωση που η τράπεζα εξυγιανθεί πλήρως και αρχίζει να αποδίδει κέρδη από το 2024 και εφεξής, με μία εξωφρενική απόδοση 400% (που βεβαίως δεν έχει υπάρξει ποτέ και σε καμία περίπτωση σε τράπεζα στο παρελθόν…) τα 17.000 ευρώ που έχουν απομείνει μπορεί να φτάσουν με την εξαιρετική αυτή απόδοση (μαθηματικά άπιαστο) τα… 50.000 ευρώ. Στην ουσία όλο το ποσό έχει χαθεί πραγματικά και μαθηματικά σχεδόν ολοσχερώς (από τα 55 εκατ. με εξωπραγματική απόδοση μπορεί να φτάσει στα 50 χιλιάδες!), γιατί τα προηγούμενα κεφάλαια έχουν χαθεί ολοσχερώς λόγω συμψηφισμού με κόκκινα δάνεια και επισφάλειες της τράπεζας.
· Θεωρούμε ότι η εγκληματική αυτή ενέργεια της τότε διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ τους ήταν γνωστή, γιατί αφενός μεν είχαν προειδοποιηθεί από μέλη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ που κατείχαν διευθυντικές θέσεις στον όμιλο της ALPHA στον τομέα των επενδύσεων, αφετέρου δε, η τότε διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ σκοπίμως δεν απευθύνθηκε στις αρμόδιες διευθύνσεις επενδυτικών προϊόντων της ALPHA προκειμένου να αξιολογήσουν τη συμμετοχή του Ταμείου με 55,5 εκατ. στην ΑΜΚ της TTICA BANK, γιατί γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα έπαιρναν αρνητική απάντηση! Αντίθετα, αυτό στην πραγματικότητα, δηλαδή να απευθυνθούν στις αρμόδιες διευθύνσεις επενδυτικών προϊόντων της ALPHA, θα έπρεπε να είχε γίνει πρώτο από όλα, γιατί το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ έχει μέλη εργαζόμενους στην ALPHA. Θεωρούμε ότι σκοπίμως και δολίως δεν απευθύνθηκαν γιατί γνώριζαν ότι θα έπαιρναν αρνητική απάντηση για την επικινδυνότητα της επένδυσης και στην ουσία θα τους έλεγαν ότι αυτά τα χρήματα θα ήταν εκ του ασφαλούς χαμένα!