Την Πέμπτη 18.5.23 επισκεφθήκαμε την Αρχαία Αγορά Αθηνών και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς (φωτογραφίες)

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 18.5.23 ο Σύλλογος της Ιονικής διοργάνωσε δωρεάν επίσκεψη και ξενάγηση στο αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Αγοράς.

Συγκεντρωθήκαμε έξω από την είσοδο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών, την καρδιά της αρχαίας πόλης. Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των συναδέλφων ήταν μεγάλα. Άλλωστε έχουμε επισκεφθεί ξανά στο παρελθόν τόσο την Αρχαία Αγορά, όσο και το Μουσείο και αυτή τη φορά ήταν η ευκαιρία να τα γνωρίσουν δωρεάν οι συνάδελφοι που δεν είχαν δώσει το παρών στις προηγούμενες επισκέψεις μας.

Στη συνέχεια, ξεκινήσαμε τον εκπαιδευτικό μας περίπατο με εξειδικευμένο ξεναγό που μέσω ενδοσυνεννόησης (σύστημα whisper) μας έδωσε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να κατανοήσουμε τη σπουδαία ιστορική σημασία των μνημείων που επισκεφθήκαμε, ενώ βέβαια κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον μας καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής.

Αφού περιηγηθήκαμε στα μνημεία της Αρχαίας Αγοράς που υπήρξε το οικονομικό, πολιτικό, διοικητικό, φιλοσοφικό, δικαστικό, θρησκευτικό και πολιτισμικό κέντρο της σπουδαίας πόλης της Αρχαίας Αθήνας, εισήλθαμε στο χώρο του Μουσείου, όπου φυλάσσονται και διατηρούνται τα πιο σπουδαία ευρήματα του χώρου της Αρχαίας Αγοράς. Σίγουρα αποδείχθηκε ότι άξιζε η επιστροφή μας στο συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο.

Η περιήγηση και ξενάγησή μας μάς άφησε όλους ενθουσιασμένους αφού πραγματικά μας “έκανε σοφότερους” αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του “πυρήνα” της αρχαίας Αθήνας, που αποτέλεσε το σπουδαιότερο πολιτικό, πολιτισμικό και πνευματικό κέντρο της αρχαιότητας και άφησε ανεξίτηλα το στίγμα της στο δυτικό παγκόσμιο πολιτισμό.