Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά ! Ημέρα Μνήμης – Ημέρα Αγώνα – Ημέρα Ελπίδας

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Τιμάμε τη φετινή Πρωτομαγιά για τους εργαζομένους όλου του κόσμου μαζικά και αγωνιστικά. Η 1η Μάη είναι μέρα σύμβολο στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Τιμούμε τους αγώνες της εργατικής τάξης, τις αιματηρές θυσίες χιλιάδων εργατών, στο δρόμο της απελευθέρωσης από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που αγωνίστηκαν στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, που έδωσαν ακόμα και την ζωή τους, για να «γυρίσει ο ήλιος», να ξημερώσουν καλύτερες μέρες γι’ αυτούς που παράγουν τον πλούτο αυτού του κόσμου χωρίς να τον απολαμβάνουν, μας καλούν όλους και όλες την 1η Μάη  στις μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις, διεκδίκησης των αιτημάτων μας.

Αυτήν την περίοδο βιώνουμε κοσμοϊστορικά γεγονότα, τα οποία πιθανώς να αλλάξουν τον κόσμο μας όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ο πόλεμος που μαίνεται στο εσωτερικό της Ευρώπης αντικατοπτρίζει ουσιαστικά τη σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων, η οποία θα προκαλέσει παγκόσμιες ανακατατάξεις.

Σε αυτήν την σημαντική συγκυρία, το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να αφυπνιστεί, να ανανεωθεί, να αναγεννηθεί και να διαμορφώσει τους όρους και τις προϋποθέσεις, προκειμένου να μην τεθεί στο περιθώριο και να διεκδικήσει δυναμικά τα δικαιώματά του και το ρόλο του στις εξελίξεις που θα σημαδεύσουν την ιστορία.

Οι κατάφωρες πιέσεις που δέχονται τα λαϊκά στρώματα σε όλο τον κόσμο έχουν αναδείξει ότι το οικονομικό μοντέλο που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους, βάζοντας τον κόσμο της εργασίας στο περιθώριο, έχει αποτύχει παταγωδώς και δεν έχει μέλλον.

Στην Ευρώπη ύστερα από πολλά χρόνια έχουμε διαρκείς αγώνες με τεράστια συμμέτοχη των εργαζομένων και μάλιστα στην Γαλλία για μεγάλο χρονικό διάστημα απέναντι στις αντεργατικές πολιτικές του Μακρόν αλλά και στην Γερμανία και σε όλες σχεδόν τις Ευρωπαϊκές χώρες αμφισβητούνται οι αντιλαϊκές πολιτικές με κύριο εκφραστή και άξονα των συγκρούσεων την νεολαία.

Στην πατρίδα μας το δυστύχημα των Τεμπών αφύπνισε πρωτίστως στην νεολαία αλλά και μεγάλα λαϊκά στρώματα και πραγματοποιήθηκαν πρωτοφανείς συγκεντρώσεις σε όγκο, σε παλμό και αγωνιστικότητα που θύμισαν παλαιότερες δεκαετίες που βρισκόταν σε ακμή το συνδικαλιστικό κίνημα με κύριο πρωταγωνιστή την  νεολαία με μαζική προσέλευση.

Οι συγκεντρώσεις αυτές έδειξαν ότι τόσο μεγάλης σημασίας γεγονότα μπορούν να αφυπνίσουν το ελληνικό λαό και να διαμορφώσουν μια νέα πραγματικότητα τόσο στις διεκδικήσεις  της νεολαίας της πατρίδας μας όσο και στις στην αναγκαιότητα αφύπνισης των εργαζομένων για νέες διεκδικήσεις και νέες κατακτήσεις. Ιδιαίτερα πρέπει να ληφθεί υπόψιν το γεγονός ότι οι εκπληκτικές αυτές συγκεντρώσεις έγιναν αυθόρμητα μιας και το συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται σε παρατεταμένη παρακμή και αδράνεια.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, αφού η γεωπολιτική και οικονομική συγκυρία με την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και η συνεπαγόμενη, πρωτοφανής ακρίβεια σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, έχει προκαλέσει φόβο και απαισιοδοξία για το παρόν και το μέλλον.

Όλα αυτά βέβαια είναι επακόλουθο της οικονομικής πολιτικής και της ασυδοσίας της αγοράς, που οδηγούν στην καταπίεση των λαϊκών στρωμάτων και την περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων.

Τίποτα όμως δεν πάει χαμένο! Ο κόσμος της εργασίας δεν έμαθε ποτέ να σκύβει το κεφάλι. Τιμώντας τους αιματοβαμμένους αγώνες του παρελθόντος, οφείλουμε και μπορούμε να αγωνιστούμε, να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε τα αιτήματά μας στο παρόν και για το μέλλον!

Μπορεί η μετακύληση του κόστους της κρίσης στον εργαζόμενο λαό να μοιάζει προαποφασισμένη, αλλά δεν είναι μονόδρομος…. Υπάρχει η επιλογή της ανατροπής της που δεν είναι ανέφικτη, αρκεί να υπάρξει συνειδητοποίηση και διεκδίκηση ενός διαφορετικού δρόμου.

Τα στελέχη του συλλόγου μας αγωνίζονται με προσήλωση, συνέπεια και ανιδιοτέλεια ώστε να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατόν για τα ασφαλιστικά μας και εργασιακά μας συμφέροντα. Η αλληλεγγύη και η συνδρομή προς κάθε μέλος του συλλόγου μας είναι υψηλά στις προτεραιότητες μας, είναι τιμή για μας να αποτελούμε μια όαση στην ερημοποίηση που έχει οδηγηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και νιώθουμε δικαιωμένοι για τη διαχείριση και τα αποτελέσματα που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια.

Για αυτόν τον λόγο έχουν μεγάλη σημασία η στάση και οι διεκδικήσεις το επόμενο διάστημα. Οι αγώνες των εργαζομένων θα είναι καθοριστικός παράγοντας για έναν ειρηνικό και δικαιότερο κόσμο.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να συνασπιστούν και να δώσουν μία νέα πνοή στο συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο σήμερα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτο. Πρέπει να ασχοληθούν με το συνδικαλιστικό κίνημα νέα πρόσωπα, άφθαρτα, με διάθεση και όραμα προκειμένου να επανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του και οι εργαζόμενοι να μπορούν να βασιστούν πάνω του. Να αναγεννήσουμε το συνδικαλισμό από τις στάχτες του και τις μαζικές διεκδικήσεις προκειμένου να πορευτούμε ενωμένοι στην επόμενη περίοδο που θα συνταράξει την παγκόσμια κοινότητα και να ανακτήσουμε όσα χάσαμε, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία της κρίσης!

Μην έχετε αυταπάτες, ο δρόμος του αγώνα είναι μονόδρομος!

 

  • Οι Σύλλογοί μας στηρίζουν τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα που τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά
  • Σεβόμαστε τους μεγάλους εργατικούς αγώνες του παρελθόντος
  • Κατακτάμε το μέλλον μας, αλλάζοντας τον κόσμο!

 

Συνειδητοποίηση – Αλληλεγγύη –  Διεκδίκηση

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά !