Δεν πρέπει ποτέ και για κανένα λόγο να ζητάτε και να λαμβάνετε πίσω τις εισφορές σας, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που δίνει η ειλικρινά άθλια αυτή διάταξη του καταστατικού που έχει εμπνευστεί η διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Οι Σύλλογοί μας διατηρούν συγκροτημένες και εκπεφρασμένες θέσεις και απόψεις για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τους συναδέλφους και συνολικά την Ιονική Οικογένεια. Αυτές οι θέσεις και απόψεις μας έχουν σχηματιστεί μέσα από τη γνώση των στελεχών μας, αλλά και την πολυετή εμπειρία μας, με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντά σας. Συνεπώς, τις προβάλλουμε μέσα από τις ιστοσελίδες και την εφημερίδα μας και σας προτρέπουμε να τις ακολουθείτε, γνωρίζοντας ότι είναι η πιο ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για να προστατεύσετε τα συμφέροντά σας.

Ένα μείζον θέμα που απασχολεί εδώ και χρόνια την Ιονική Οικογένεια είναι η εξέλιξη του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και της επικουρικής μας σύνταξης. Πέραν των ενεργειών μας σε όλα τα επίπεδα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας, σας έχουμε τονίσει επανειλημμένα (έχοντας αναλύσει τους λόγους) ότι δεν πρέπει ποτέ και για κανένα λόγο να ζητάτε και να λαμβάνετε πίσω τις εισφορές σας, κάνοντας χρήση της δυνατότητας που δίνει η ειλικρινά άθλια αυτή διάταξη του καταστατικού που έχει εμπνευστεί η διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, η οποία έχει μετατρέψει έναν υποχρεωτικό φορέα επικουρικής ασφάλισης σε εταιρεία που ναυαγεί…

Επειδή δυστυχώς καθημερινά μαθαίνουμε για συναδέλφους που έκαναν χρήση αυτής της διάταξης (και οι περισσότεροι έρχονται εκ των υστέρων μετανιωμένοι να μας ζητήσουν τη βοήθειά μας), θα σας τονίσουμε για πολλοστή φορά ότι όποιος κάνει χρήση αυτής της διάταξης, ουσιαστικά του αποδίδονται μόλις τα 2/7 των εισφορών που έχει πληρώσει ο ίδιος (και η τράπεζα) κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου και ταυτόχρονα χάνει το δικαίωμα στην επικουρική σύνταξη!

Για οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο, δεν ακούγεται και πολύ συμφέρουσα ανταλλαγή, σωστά;;;;

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία ολέθρια επιλογή για κάθε ασφαλισμένο που προχώρησε σε αυτή την ενέργεια λόγω άγνοιας, πιθανώς έχοντας παρασυρθεί από διάφορους καλοθελητές, αλλά και λόγω των μεγάλων δυσκολιών της εποχής. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου είναι δεδομένο ότι μία τέτοια ενέργεια είναι σε βάρος όλων ανεξαιρέτως των ασφαλισμένων! Ήδη, περίπου 4.000 συνάδελφοι από όλες τις τράπεζες που έχουν ασφαλισμένους στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, έχουν πάρει πίσω τις εισφορές τους και να είστε σίγουροι – εμείς λόγω και της καθημερινής επαφής μας με συναδέλφους είμαστε! – ότι οι περισσότεροι το έχουν μετανιώσει οικτρά και πολλοί μάλιστα ψάχνουν νομικούς τρόπους να ανατρέψουν αυτήν την απόφαση.

Εν ολίγοις, πρόκειται για μία καταστροφική επιλογή γιατί πολύ απλά λαμβάνοντας ένα μικρό μόνο μέρος των ασφαλιστικών εισφορών, χάνεται το δικαίωμα στην επικουρική ασφάλιση. Αυτό στην πράξη ισχύει και για τους εν ενεργεία που κάνουν αυτή την επιλογή, αφού ακόμα και αν αποχωρήσουν από την τράπεζα και εργαστούν αλλού, όπου θα πληρώνουν εισφορές για επικουρική ασφάλιση, θα είναι εξαιρετικά απίθανο να κατορθώσουν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη για να θεμελιώσουν δικαίωμα επικουρικής σύνταξης. Έτσι, ουσιαστικά πάνε στον Καιάδα τόσο οι εισφορές που είχαν δώσει στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ, όσο και οι εισφορές που θα δίνουν στη νέα τους εργασία!

Αντίθετα, αν κάποιος εν ενεργεία αποχωρήσει από την τράπεζα και συνεχίζει να εργάζεται αλλού πληρώνοντας εισφορές για επικουρική σύνταξη, τότε – έχοντας κρατήσει τα χρόνια του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ – θα μπορέσει να κάνει διαδοχική ασφάλιση και να λάβει μία ικανοποιητική επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ.

Μάλιστα, επειδή έχουμε καταλάβει ότι πολλοί συνάδελφοι δεν το γνωρίζουν, υπενθυμίζουμε σε όσους δεν το έχετε αντιληφθεί ότι υπάρχει δυνατότητα λήψης μειωμένης σύνταξης, πριν ακόμα δικαιωθείτε κύριας συντάξεως, εφόσον συντρέχουν οι 2 προϋποθέσεις της ηλικίας και των ετών ασφάλισης. Με αυτόν τον τρόπο, αφενός μεν θα λαμβάνετε σύνταξη μέσα από το επικουρικό – ώστε να μην υπάρχει φόβος ότι δε θα προλάβετε – αφετέρου δε, λύνεται το θέμα της ασφάλισης του κλάδου ασθενείας – εφόσον δεν υπάρχει άλλος τρόπος να καλυφθεί κάποιος μετά την αποχώρησή του από την τράπεζα.

Εν κατακλείδι, για το εν λόγω θέμα, αλλά και για όλα τα ασφαλιστικά ή άλλα θέματα που σας απασχολούν, απευθύνουμε έκκληση να έρχεστε σε επικοινωνία με τους Συλλόγους μας, τα στελέχη μας, τους ασφαλιστικούς μας συμβούλους και τους συνεργάτες μας, προκειμένου να αναλύουν την υπόθεσή σας (αφού συχνά κάθε υπόθεση έχει τις δικές της παραμέτρους) για να μη βρίσκεστε προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια έχουμε δει εκατοντάδες συναδέλφους μας να βρίσκονται σε απόγνωση μετά από λανθασμένες επιλογές και είναι κάτι που μας πληγώνει ιδιαιτέρως, γιατί πρόκειται για θέματα τα οποία τονίζουμε συνεχώς και για λάθη που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί! Η μόνη αξιόπιστη λύση για όλα τα θέματα που αφορούν τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά σας είναι η επικοινωνία με τους Συλλόγους μας που βρίσκονται πάντα στη διάθεσή σας για να σας βοηθήσουν!