Κατάθεση δικαιολογητικών μέχρι 24.2.23 για συμμετοχή στις ομαδικές αγωγές διεκδίκησης των αναδρομικών από 1.1.19 και για τους συνταξιούχους συναδέλφους που έγιναν λάθη στον επανυπολογισμό της σύνταξής τους τον Ιανουάριο του 2019, τα οποία διορθώθηκαν σταδιακά

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως γνωρίζετε, οι Σύλλογοί μας κινούν διαδικασία ομαδικών αγωγών (βλ. εδώ) για τη διεκδίκηση των οφειλόμενων αναδρομικών των περίπου 500 παλαιών συνταξιούχων (συνταξιοδοτηθέντες προ 13.5.16) συναδέλφων μας που τους έγινε ο επανυπολογισμός σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου με μεγάλη καθυστέρηση, μόλις τον Απρίλιο του 2021 (αντί για τον Ιανουάριο του 2019, όπως είχε γίνει για τους υπόλοιπους). 

Οι εν λόγω συνάδελφοι έχουν οριστική προθεσμία κατάθεσης των απαραίτητων δικαιολογητικών την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023.

Μετά από επικοινωνία και συνεννόηση του Συλλόγου μας με τον νομικό μας σύμβουλο που έχει αναλάβει τις υποθέσεις αυτές, τον δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου, μας διεμήνυσε ότι θα δέχεται δικαιολογητικά και για τη διεκδίκηση αναδρομικών οφειλών από συνταξιούχους συναδέλφους μας που τους είχε γίνει κάποιο λάθος στον επανυπολογισμό της σύνταξής τους τον Ιανουάριο του 2019, το οποίο διορθώθηκε αργότερα μετά από σχετικές ενέργειες προς τον e-ΕΦΚΑ των Συλλόγων και των ασφαλιστικών μας συμβούλων.

Αυτές οι περιπτώσεις πιο συχνά αφορούν :

· Παράλειψη συνυπολογισμού ημερών ασφάλισης

· Παράλειψη υπολογισμού αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης για το χρόνο της στρατιωτικής θητείας

· Παράλειψη υπολογισμού επιπλέον ποσοστών αναπλήρωσης για την εξαγορά πτυχίων

· Παράλειψη υπολογισμού αυξημένων ποσοστών αναπλήρωσης για το σύνολο του ασφαλιστικού χρόνου που διανύθηκε στην Ιονική Τράπεζα

· Αλλά και οποιοδήποτε άλλο λάθος μπορεί να εντόπισαν οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι και κινήθηκαν για τη διόρθωσή του

Σε αρκετούς από αυτούς τους συνταξιούχους συναδέλφους τα όποια λάθη διορθώθηκαν μαζικά τον Απρίλιο του 2021, αλλά σε άλλες περιπτώσεις αυτή η διόρθωση έγινε σταδιακά με την αποφασιστική συνδρομή των ασφαλιστικών μας συμβούλων (με αποτέλεσμα την αύξηση των συντάξεών τους).

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουμε διαπιστώσει, δεν έχουν αποδοθεί ούτε σε αυτούς τους συναδέλφους τα αναδρομικά που δικαιούνται από 1.1.19 μέχρι και τη διόρθωση των λαθών. Και δυστυχώς, ο e-ΕΦΚΑ (κατά τη συνήθη πρακτική του…) κωφεύει στις επιστολές και στις ενέργειές μας για την διεκπεραίωση και αυτής της υποχρέωσής του προς τους συναδέλφους μας.

Συνεπώς, όσοι συνάδελφοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, που δηλαδή τους είχε γίνει κάποιο λάθος στον επανυπολογισμό της σύνταξής τους τον Ιανουάριο του 2019, το οποίο διορθώθηκε στη συνέχεια, αλλά ακόμα δεν τους έχουν καταβληθεί τα προκύπτοντα αναδρομικά, έχουν επίσης τη δυνατότητα μέχρι την Παρασκευή 24.2.23 να καταθέσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, για να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα αναδρομικά μέσω των ως άνω ομαδικών αγωγών:  

1. Ένα οποιοδήποτε ενημερωτικό σημείωμα από το 2019 και ένα από του 2020.

2. Το προηγούμενο και το επόμενο ενημερωτικό σημείωμα από όταν έγινε η διόρθωση του λάθος.

3. 50 ευρώ για την κάλυψη των επιμέρους δαπανών και για το σύνολο της δικαστικής διαδικασίας

4. Υπογεγραμμένο το σχέδιο εργολαβικού εις τριπλούν (πατήστε εδώ) με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής σας (από ΚΕΠ ή μέσω του e-gov.gr)

5. Υπογεγραμμένη την εξουσιοδότηση (πατήστε εδώ) με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής σας (από ΚΕΠ ή μέσω του e-gov.gr)

* Όσον αφορά τον υπολογισμό των αναδρομικών ποσών που οφείλει ο e-ΕΦΚΑ ανά μήνα, θα τον κάνουν οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι μόλις προσκομίσετε τα ως άνω στοιχεία.

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Εσείς που ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, σας καλούμε να μας αποστείλετε άμεσα τα ζητούμενα έγγραφα, γιατί δικαιούστε αυτά τα αναδρομικά και δεν τα έχετε λάβει μέχρι σήμερα αποκλειστικά λόγω της πλήρους δυσλειτουργίας του e-ΕΦΚΑ.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας και βεβαίως για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Σύλλογό μας. Παραμένετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη.