Κίνδυνος παραγραφής των αναδρομικών του πρώτου έτους των 500 συναδέλφων που τους επανυπολογίστηκε η σύνταξη με καθυστέρηση 2 ετών – Προχωράμε ΑΜΕΣΑ σε κατάθεση αγωγών!

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι Σύλλογοί μας και βεβαίως οι ασφαλιστικοί και νομικοί μας σύμβουλοι ασχολούνται πυρετωδώς με όλες τις υποθέσεις που αφορούν τους συναδέλφους μας. Ιδιαίτερα δε για την περίπτωση των περίπου 500 παλαιών συνταξιούχων (συνταξιοδοτηθέντες προ 13.5.16) συναδέλφων μας που τους έγινε ο επανυπολογισμός σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου Κατρούγκαλου με μεγάλη καθυστέρηση μόλις τον Απρίλιο του 2021 (αντί για τον Ιανουάριο του 2019, όπως είχε γίνει για τους υπόλοιπους) έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια για την υπόθεσή τους.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε αυτούς τους συναδέλφους, όταν εν τέλει μετά από διαρκείς ενέργειές μας έγινε ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους τον Απρίλιο του 2021, τους καταβλήθηκαν τα 3/5 της συνολικής αύξησης και συνεπώς δεν έχουν λάβει ακόμα – όπως δικαιούνται – αναδρομικά τα 3/5 της αύξησης για τους 3 πρώτους μήνες του 2021, τα 2/5 για το 2020 και το 1/5 για το 2019.

Όλα αυτά τα χρόνια, η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ αρχικά και εν συνεχεία από κοινού με το Σύλλογο Συνταξιούχων προσπαθούμε με κάθε δυνατό τρόπο (συνεχείς επιστολές, email, τηλέφωνα, συναντήσεις κ.λπ.) να δώσουμε λύσεις σε αυτήν τη χρονίζουσα υπόθεση. Αρχικά για να γίνει ο επανυπολογισμός σε αυτούς τους συναδέλφους (όπως και έγινε) και εν συνεχεία για να τους αποδοθούν τα αναδρομικά που δικαιούνται από 1.1.2019.

Εν τέλει φτάσαμε στο σημείο να αποστείλουμε δύο εξώδικα προς όλες τις κατευθύνσεις (αρμόδιο υπουργό, διοικητή του e-ΕΦΚΑ με κοινοποίηση στις αρμόδιες υπηρεσίες) προκειμένου να τους επιστήσουμε την προσοχή σε αυτήν τη χρονίζουσα υπόθεση που ταλαιπωρεί τους συναδέλφους μας και να τους ενημερώσουμε ότι σε περίπτωση που δε δινόταν άμεσα λύση, θα ήμασταν αναγκασμένοι να προχωρήσουμε σε δικαστικές ενέργειες.

Η προθεσμία ενός μήνα που δώσαμε στο τελευταίο μας εξώδικο (βλ. εδώ) έχει παρέλθει προ πολλού και δυστυχώς, για μία ακόμα φορά, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα, αλλά και καμία απάντηση από πλευράς e-ΕΦΚΑ σχετικά με τα οφειλόμενα αναδρομικά. Ούτε έχουμε λάβει καμία απάντηση στις προσπάθειες επικοινωνίας που έχουμε κάνει έκτοτε.

Επειδή λοιπόν ο νομικός μας σύμβουλος δρ. Απόστολος Παπακωνσταντίνου μας ενημέρωσε ότι πλέον υφίσταται στο τέλος του 2022 κίνδυνος παραγραφής των αναδρομικών του πρώτου τουλάχιστον έτους (δηλαδή το 1/5 της αύξησης για το 2019) λόγω παρέλευσης της τριετίας ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη δικαστική διεκδίκησή τους.

Βεβαίως, δεν επιθυμούσαμε σε καμία περίπτωση να σας υποβάλουμε σε ταλαιπωρία, ούτε βεβαίως να επιβαρυνθείτε οικονομικά για ό,τι χρειαστεί για τη δικαστική διεκδίκηση και για αυτό εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια. Δυστυχώς όμως, η τραγική λειτουργία του e-ΕΦΚΑ για μία ακόμα φορά μας αναγκάζει να πάρουμε το δρόμο της δικαιοσύνης, ακόμα και για τα αυτονόητα…

Άλλωστε, από τη στιγμή που θα κατατεθούν οι αγωγές, θα ξεκινά πλέον και η έντοκη διεκδίκησή τους, συνεπώς αυτή είναι μία θετική πλευρά της δικαστικής διεκδίκησης των οφειλόμενων αναδρομικών.

Σας παραθέτουμε στη συνέχεια το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα που μας απέστειλε ο νομικός συνεργάτης δρ. Παπακωνσταντίνου :

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ (πατήστε εδώ)

Σύμφωνα και με το ως άνω σημείωμα για τη συμμετοχή σας στη δικαστική διεκδίκηση (η οποία αφορά τους εν λόγω περίπου 500 συναδέλφους), θα πρέπει να μας προσκομίσετε το αργότερο μέχρι 25 Νοεμβρίου 2022:

1. Αντίγραφο ενός ενημερωτικού σημειώματος σύνταξης οποιουδήποτε μήνα για κάθε έτος (2019, 2020, 2021, 2022) – εκτός Μαΐου 2021

2. 50 ευρώ για την κάλυψη των επιμέρους δαπανών και για το σύνολο της δικαστικής διαδικασίας

3. Υπογεγραμμένο το σχέδιο εργολαβικού εις τριπλούν (πατήστε εδώ) με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής σας (από ΚΕΠ ή μέσω του e-gov.gr)

4. Υπογεγραμμένη την εξουσιοδότηση (πατήστε εδώ) με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής σας (από ΚΕΠ ή μέσω του e-gov.gr)

* Όσον αφορά τον υπολογισμό των αναδρομικών ποσών που οφείλει ο e-ΕΦΚΑ ανά μήνα, θα τον κάνουν οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι μόλις προσκομίσετε τα ως άνω στοιχεία.

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Εσείς που ανήκετε στην κατηγορία αυτών των 500 συναδέλφων, θα πρέπει να μας αποστείλετε άμεσα τα ζητούμενα έγγραφα, γιατί πραγματικά υφίσταται κίνδυνος παραγραφής των αναδρομικών που δικαιούστε για το 2019 και είναι κρίμα να τα χάσετε χωρίς καμία δική σας υπαιτιότητα, λόγω της πλήρους δυσλειτουργίας του e-ΕΦΚΑ.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας και βεβαίως για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το Σύλλογό μας. Παραμένετε συντονισμένοι στην ιστοσελίδα μας για οποιαδήποτε σχετική εξέλιξη.