Οι δικαιούχοι αποθανόντων συναδέλφων να μην αμελούν να ακολουθούν τη διαδικασία για την κάλυψη εξόδων κηδείας

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Δυστυχώς, όλοι βρισκόμαστε κάποια στιγμή στη δυσάρεστη θέση να χάσουμε ένα δικό μας άνθρωπο. Όταν συμβαίνει αυτό, ιδιαίτερα για συναδέλφους μας, είναι δικαίωμα της οικογένειας να προχωρά στη διαδικασία για την κάλυψη των εξόδων κηδείας και πιστεύουμε ότι στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι κάτι που δεν πρέπει να αμελείται, αφού ο e-ΕΦΚΑ-ΤΑΥΤΕΚΩ(ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ) αποδίδει ένα σημαντικό ποσό που φθάνει μέχρι και περίπου τα 2.900 ευρώ.

Ωστόσο, για να μπορέσουν οι δικαιούχοι συγγενείς του αποθανόντος συναδέλφου να λάβουν αυτά τα χρήματα, θα πρέπει να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Σε περίπτωση λοιπόν θανάτου συνταξιούχου του φορέα μας θα πρέπει ο δικαιούχος συγγενής να συνεννοηθεί με το γραφείο που ανέλαβε την τελετή (κηδείας-ταφής-αποτέφρωσης), ώστε να εκδοθεί από την επιχείρηση το παραστατικό για τις δαπάνες με τα στοιχεία του δικαιούχου (ΑΦΜ).

Σας τονίζουμε ότι η κάλυψη των εξόδων κηδείας δεν πρόκειται για επίδομα, αλλά για εξόφληση πραγματικών δαπανών, επομένως θα πρέπει να απεικονίζεται το σύνολο του ποσού σε ένα και μόνο παραστατικό (να μην υπάρχουν δηλαδή συμπληρωματικά παραστατικά).

Επιπλέον, πρέπει η επιχείρηση να καταχωρίσει ηλεκτρονικά το παραστατικό, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή του e-ΕΦΚΑ «Παραστατικά Εξόδων Κηδείας».

Στη συνέχεια ο δικαιούχος πρέπει να υποβάλει ηλεκτρονικά την αίτηση αποζημίωσης για έξοδα κηδείας. Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη στην εθνική διαδικτυακή πύλη gov.gr (ενότητα «Οικογένεια», υποενότητα «Απώλεια») και στο δικτυακό τόπο e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr – ενότητα Συνταξιούχοι – πατήστε εδώ για απ’ευθείας μεταφορά στην υπηρεσία).

Μετά την υποβολή της αίτησης θα υπολογίζεται αυτόματα το ποσό που προβλέπεται ως παροχή και θα καταβάλλεται σε λίγες μέρες στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει υποδείξει ο αιτών.

.Για τις παραπάνω ενέργειες θα χρειαστείτε:

· Προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

· ΑΜΚΑ του θανόντος

· ΑΦΜ σας

· Ένα έγκυρο και ενεργό αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στον οποίο είστε δικαιούχος

Τονίζουμε ότι τα παραπάνω ισχύουν σε περίπτωση που ο αποθανών είναι συνταξιούχος.

Σε περίπτωση που ο αποθανών δεν είναι συνταξιούχος ή είναι προστατευόμενο μέλος (δηλαδή έλκει το δικαίωμα από συνταξιούχο ή εργαζόμενο ασφαλισμένο) η διαδικασία γίνεται με τον παλαιό τρόπο. Δηλαδή, μετά την έκδοση του παραστατικού – όπως το περιγράψαμε προηγουμένως – από την επιχείρηση που έχει αναλάβει την τελετή, θα πρέπει ο δικαιούχος να καταθέσει στον e-ΕΦΚΑ-ΤΑΥΤΕΚΩ(ΤΑΑΠΤΠΓΑΕ), στην οδό Πατησίων 54, τα εξής έγγραφα:

·        Παραστατικό που έχει εκδοθεί από την επιχείρηση που έχει αναλάβει την τελετή

·        Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

·        Ληξιαρχική πράξη γάμου και θανάτου

·        Φωτοτυπία ταυτότητας δικαιούχου

·        iban

Σε κάθε περίπτωση συνάδελφοι, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές οι Σύλλογοί μας είναι πάντα δίπλα σας και στη διάθεσή σας προκειμένου να σας καθοδηγήσουμε και να βοηθήσουμε στις τυπικές διαδικασίες που ακολουθούν τα θλιβερά αυτά γεγονότα. Επομένως, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για διευκρινίσεις.