Η προαναγγελία των προγραμματισμένων αυξήσεων συμβαδίζει με τις πολυάριθμες εκκρεμότητες και την τραγική καθυστέρηση του e-ΕΦΚΑ στη διεκπεραίωσή τους – Προχωράμε στη δικαστική διεκδίκηση των εκκρεμοτήτων

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

 Σε πρόσφατο δημοσίευμά μας (βλ. εδώ) σας αναλύσαμε τις προγραμματισμένες αυξήσεις στις συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2023 για τους συνταξιούχους της Ιονικής, αλλά και αυτές για όλους τους συνταξιούχους, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο Νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) και τις οποίες μάλιστα προανήγγειλε και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκης.

Ωστόσο, οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι πλέον φτάσαμε στο σημείο να προαναγγέλλονται αυτές οι αυξήσεις που προβλέπει ο νόμος, όταν ακόμα υπάρχουν καθυστερήσεις και λάθη στις συντάξεις, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και χρόνια!

 

Συγκεκριμένα :

· Ήδη, όπως σας ενημερώσαμε στο προαναφερθέν δημοσίευμα, θα αποδοθεί τον Ιανουάριο του 2023 η πέμπτη και τελευταία δόση της αύξησης που πήραμε οι προερχόμενοι από την Ιονική συνταξιούχοι μετά τον επανυπολογισμό του Ιανουαρίου του 2019 (που επετεύχθη λόγω των ενεργειών της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ).

Ωστόσο, στους περίπου 500 συναδέλφους που τους επανυπολογίστηκε η σύνταξη με τεράστια καθυστέρηση τον Απρίλιο του 2021 (αντί για τον Ιανουάριο του 2019), ενσωματώθηκαν αμέσως οι 3 πρώτες δόσεις, χωρίς όμως να τους έχουν αποδοθεί ακόμα τα αναδρομικά των ετών 2019 (πρώτη δόση), 2020 (δεύτερη δόση) και του πρώτου τριμήνου του 2021 (για την τρίτη δόση).

· Στους συνταξιούχους που έχουν περισσότερα από 30 ασφαλιστικά έτη, τον Ιανουάριο του 2023 θα αποδοθεί πλέον η τέταρτη δόση των αυξήσεων που έλαβαν βάσει του Νόμου 4670/2020 (νόμος Βρούτση).

Αντίστοιχα, παραμένοντας στην κατηγορία των 500 συναδέλφων που ο επανυπολογισμός βάσει του νόμου Κατρούγκαλου έγινε μόλις τον Απρίλιο του 2021, σε όσους από αυτούς είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, η αύξηση ξεκίνησε και πάλι από τον Απρίλιο του 2021. Οι προηγούμενοι μήνες, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο του 2019, όταν και αρχίζει η ισχύς του νόμου 4670/2020, έχουν παραλειφθεί και επομένως έχουν δημιουργηθεί αναδρομικά που επίσης ακόμα δεν έχουν αποδοθεί.

· Για τους συνταξιούχους συναδέλφους μας που έχουν πάνω από 30 ασφαλιστικά έτη και λαμβάνουν και δεύτερη σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία και οποιοδήποτε ποσό, ακόμα δεν τους έχουν δοθεί οι αυξήσεις που δικαιούνται βάσει του νόμου 4670/2020. Και ενώ τον Ιανουάριο του 2023, όπως αναφέραμε, θα δοθεί η τέταρτη δόση της αύξησης, σε αυτήν την κατηγορία δεν έχει δοθεί ούτε η πρώτη!

· Όταν τον Απρίλιο του 2021 έγινε η διόρθωση των επανυπολογισμένων από τον Ιανουάριο του 2019 συντάξεων, σε όσους συνταξιούχους έγιναν αυξήσεις λόγω προηγούμενων λανθασμένων υπολογισμών, δημιουργήθηκαν επίσης αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2019, που επίσης δεν έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα.

· Η παράλληλη ασφάλιση που επίσης προβλέπεται από το νόμο Κατρούγκαλου, ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί και συνεπώς δε συνυπολογίζεται στις συντάξεις. Συνεπώς και από τη διεκπεραίωση αυτής της διαδικασίας θα προκύψουν ποσά, τα οποία δικαιούνται οι εν λόγω συνταξιούχοι, αλλά ακόμα βρίσκονται σε εκκρεμότητα λόγω της αδυναμίας του e-ΕΦΚΑ.

· Υπάρχουν και ορισμένες άλλες υποκατηγορίες (όπως οι συνάδελφοι που είναι συνταξιούχοι με αναστολή καταβολής σύνταξης κ.λπ.) που ακόμα βρίσκονται σε εκκρεμότητα οι διορθώσεις των συντάξεών τους.

 

Δεν μπορούμε λοιπόν να μην τονίσουμε την ανακολουθία των «πανηγυρισμών» για τις προγραμματισμένες αυξήσεις, σε αντιδιαστολή με την ουσιαστικά τραγική λειτουργία του e-ΕΦΚΑ, ο οποίος ακόμα έχει εκκρεμότητες που χρονίζουν και το χειρότερο όλων, δε μας έχει δώσει καμία απάντηση και διευκρίνιση στις επανειλημμένες επιστολές και emails που έχουμε αποστείλει σχετικά με την επίλυση αυτών των υποθέσεων που χρονίζουν και ταλαιπωρούν τους συνταξιούχους ασφαλισμένους (συναδέλφους μας και μη).

Επειδή λοιπόν, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις και προσπάθειές μας να δοθούν λύσεις σε αυτά τα χρονίζοντα ζητήματα, ο e-ΕΦΚΑ δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί και συνεχίζει να κωφεύει σε βάρος των συνταξιούχων συναδέλφων μας, οι Σύλλογοί μας ήδη έδωσαν εντολή στο νομικό μας σύμβουλο δρ. Απόστολο Παπακωνσταντίνου να προχωρήσει άμεσα στις δέουσες νομικές ενέργειες (κατάθεση αγωγής), για τη διεκδίκηση μέσω της δικαστικής οδού της έντοκης διεκπεραίωσης αυτών των παραλείψεων του e-ΕΦΚΑ.

Όταν βεβαίως θα υπάρξει κάποια εξέλιξη, ή αν απαιτηθεί κάποια ενέργεια από την πλευρά σας, θα ενημερωθείτε άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως γνωρίζετε πλέον όλοι, για έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τα συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά (και όχι μόνο) ζητήματα, μακριά από ανούσιους πανηγυρισμούς και με στόχευση στην ουσία, να παρακολουθείτε καθημερινά την ιστοσελίδα μας και να διαβάζετε την εφημερίδα μας.