Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΛΛΑΤΟΥ: Το χρονικό μίας προκλητικής ιστορίας και η μεταστροφή της

Η αρχαία ελληνική τραγωδία διέθετε πάντα συγκεκριμένα στοιχεία που οδηγούσαν σταδιακά στην κορύφωση του δράματος. Ένας ή περισσότεροι πρωταγωνιστές διέπρατταν ὓβριν που προκαλούσε συνήθως την επέμβαση των θεών, που έστελναν στον υβριστή την ἂτην, το θόλωμα του νου και στην πορεία του δράματος ακολουθούσαν η νέμεσις αρχικά, η οργή και εκδίκηση των θεών που επέφεραν τελικά την τίσιν, δηλαδή την τιμωρία και συντριβή του υβριστή. Μέσα από όλη αυτήν τη διαδικασία επερχόταν και η κάθαρσις του θεατή.

Εν προκειμένω, θα σας ξετυλίξουμε του κουβάρι μίας σύγχρονης τραγωδίας που εκτυλίχθηκε στα σπλάχνα της ιονικής οικογένειας. Πρόκειται για το δράμα του κου Κολλάτου.

Ο κος Κολλάτος χρησιμοποιώντας αμφισβητήσιμες μεθόδους έχει καταφέρει να βρίσκεται έστω και προσωρινά στη θέση του προέδρου του Συλλόγου Συνταξιούχων. Πρόκειται για ένα πρόσωπο με «περίεργο» συνδικαλιστικό παρελθόν, όπως γνωρίζετε όλοι, που η Ιονική Ενότητα δεν πρόκειται να αφήσει να υποβιβάζει για πολύ ακόμα το όνομα του συνδικαλισμού.

Ύβρις: Ο εν λόγω κύριος, λοιπόν, θέλησε να πετάξει λάσπη στο σύλλογό μας. Ή έτσι τουλάχιστον ήλπιζε. Πίστευε ότι αποστέλλοντας εξώδικα σε συναδέλφους που καταγγέλλουν την πρακτική και λειτουργία του στα χρόνια υπηρεσίας του στην τράπεζα, θα τους τρομοκρατούσε ώστε να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό για την πασίγνωστη αντισυναδελφική του δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, δημοσιοποίησε μία επιστολή του συναδέλφου Χρήστου Ζυγούρη, την οποία ο κος Κολλάτος είχε αποσπάσει τεχνηέντως ύστερα από αποστολή εξωδίκου για τη συμμετοχή του στην εκδίκαση υπόθεσης βλαπτικής μεταβολής που είχαν καταθέσει οι συνάδελφοι Γιάννης Σοφιανόπουλος και Χρήστος Ζυγούρης, διεκδικώντας την καταβολή ανθυγιεινού επιδόματος και ίση μεταχείριση με τους οδηγούς της Πίστεως με τους οποίους συνυπηρετούσαν την ίδια περίοδο στο τρίτο υπόγειο του κεντρικού καταστήματος.

Άτη: Στο φύλλο νο 45 της εφημερίδας μας, είχαμε δημοσιεύσει την ένορκη κατάθεση του κου Κολλάτου υπέρ της τράπεζας και σε βάρος των συναδέλφων. Η απάντηση του υβριστή ήταν να μας κατηγορήσει για συκοφαντία. Η θρασύτητά του δεν έχει όρια! Αντί να… λουφάξει ώστε να σταματήσει να προκαλεί τους συναδέλφους στους οποίους εναντιώθηκε για να υποστηρίξει την τράπεζα, προσπάθησε να περάσει και στην αντεπίθεση! Δεν τα κατάφερε, βέβαια, γιατί δεν μπορούσε ποτέ να διανοηθεί ότι τα γραπτά μένουν και είναι στη διάθεσή μας! Ιδού, λοιπόν, τα πειστήρια που μπορεί να ερευνήσει κάθε συνάδελφος. Στα επίσημα πρακτικά που ακολουθούν περιγράφεται η συγκεκριμένη δικαστική διαδικασία με όλους τους πρωταγωνιστές της:

Πρακτικά 1 Πρακατικά 2 Πρακτικά 3 Πρακατικά 4

Νέμεσις: Κε Κολλάτο, μετά την αδιαμφισβήτητη αποκάλυψη, με επίσημα ντοκουμέντα, ότι είχατε παραστεί στο δικαστήριο υποστηρίζοντας τις θέσεις της τράπεζας σε βάρος ενός καθόλα δίκαιου αιτήματος των συναδέλφων, τι έχετε να πείτε αλήθεια; Εσείς που διαρρηγνύατε τα ιμάτιά σας ότι δε συνέβη ποτέ αυτό; Αν και στην πολυετή ιστορία της Ιονικής υπηρέτησαν σε διευθυντικές θέσεις πάρα πολλοί συνάδελφοι, εντούτοις ελάχιστοι εξ αυτών παρέστησαν στην εκδίκαση υποθέσεων συναδέλφων, πραγματικά με βαριά καρδιά και μονάχα σε ιδιάζουσες περιπτώσεις. Εσείς, που μάλιστα είχατε και συνδικαλιστικό παρελθόν, δεν μπορείτε να προβάλλετε καμία δικαιολογία που να σας δίνει άφεση αμαρτιών για την παράστασή σας υπέρ της τράπεζας σε εκδίκαση υπόθεσης συναδέλφων!

Τελικά, αυτό που επεδίωξε ο υβριστής, αποδεικνύει το επίπεδο του χαρακτήρα του. Νόμιζε ότι με τις απειλές που εκτόξευε και την αποστολή αλλεπάλληλων εξωδίκων, θα φίμωνε τη φωνή των συναδέλφων και θα τους εξανάγκαζε να υποχωρήσουν ατάκτως. Λάθος νόμιζε! Scripta manent και για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε και τις δηλώσεις των συναδέλφων Ζυγούρη και Σοφιανόπουλου, τους οποίους προσπάθησε να φιμώσει ο κος Κολλάτος, αλλά η δολοπλοκία του γύρισε μπούμερανγκ:

Δήλωση Ζυγούρη   Δήλωση Σοφιανόπουλου

Τίσις: Η τιμωρία σου κε Κολλάτο θα επέλθει σύντομα μέσα από την κάθαρση των θεατών του δράματος, που δεν είναι άλλοι από τους συναδέλφους. Αυτοί έχουν ήδη κρίνει τα έργα και τις ημέρες σου στην τράπεζα, όταν στρεφόσουν εναντίον τους και τώρα κρίνουν εκ νέου την υποκρισία και τα ψεύδη σου. Η αποπομπή σου από τα συνδικαλιστικά πράγματα της Ιονικής θα είναι εν τέλει η κάθαρσή τους και γι’αυτό θα φροντίσει η Ιονική Ενότητα!

Βίοι αντίθετοι

Ο συνδικαλισμός είναι μία δύσκολη υπόθεση και απαιτεί θυσίες, υπομονή, ατσάλινα νεύρα, αλλά πρωτίστως ειλικρίνεια! Κε Κολλάτο, όταν η αντισυναδελφική δράση αποδεικνύεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, είναι εξωφρενικό να στρέφεις τα βέλη σου εναντίον του συνάδελφου Σαράντου Φιλιππόπουλου, ο οποίος έχει καταθέσει σε κυριολεκτικά εκατοντάδες εκδικάσεις υποθέσεων συναδέλφων ως βασικός τους μάρτυρας -μία από τις αυτονόητες υποχρεώσεις του προέδρου ενός συνδικαλιστικού σωματείου.

Είναι αλήθεια ότι κάποτε υπήρξατε συνεργάτες και μάλιστα αποδείχθηκε με την πάροδο του χρόνου ότι επρόκειτο για μία ατυχή επιλογή. Πλέον, όμως, οι βίοι σας είναι αντίθετοι. Ο συνάδελφος Φιλιππόπουλος στάθηκε αρωγός στις διεκδικήσεις των συναδέλφων, ενώ εσύ, σαν τέως «συνδικαλιστής» που εν συνεχεία έγινε καριερίστας, έθετες πάντα ως πρώτη προτεραιότητα το προσωπικό σου συμφέρον, λειτουργώντας «a la carte» και εγκαταλείποντας ιδεολογίες και αρχές.

Όλοι κρινόμαστε από τον πανδαμάτορα χρόνο, αλλά και τον πιο αυστηρό και άξιο κριτή, που είναι βεβαίως οι συνάδελφοι και η εκτίμηση με την οποία μας περιβάλλουν. Κι εσύ, κε Κολλάτο, γνωρίζεις πολύ καλά, ότι σε αυτό το πεδίο κάθε σύγκριση με το συνάδελφο Φιλιππόπουλο μπορεί να εκληφθεί μονάχα ως φάρσα!