Η καταπολέμηση μελίγκρας, κάμπιας, βρωμούσας, τετράνυχου, περονόσπορου, ωίδιου, με βιολογικό τρόπο – Του προερχόμενου από την Τράπεζα Αττικής συνάδελφου Γιώργου Κανελλάκη

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Γνωρίζετε πλέον ότι μία από τις δράσεις που έχουμε αξιολογήσει ως ιδιαιτέρως σημαντική και ενδιαφέρουσα και έχουμε κινητοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι η διατήρηση και μετάδοση της παραδοσιακής αγροτικής καλλιέργειας, δηλαδή ο κλασικός τρόπος σποράς και εμφύτευσης οπωροκηπευτικών και εν γένει της αγροτικής δραστηριότητας.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειάς μας θέσαμε άμεσα σε ισχύ τη συνεργασία μας με το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στον Κίσσαβο για τη δωρεάν, άμεση αποστολή παραδοσιακών σπόρων σε συναδέλφους που το επιθυμούν σε όλη την Ελλάδα. Άλλωστε, στόχος μας είναι σταδιακά να δημιουργήσουμε κι εμείς τη δική μας τράπεζα σπόρων, προκειμένου να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των συναδέλφων και να γίνουμε κι εμείς ένας ακόμα κρίκος αυτής της αλυσίδας.

Γνωρίζουμε ότι αυτή η συνεργασία ήρθε λίγο καθυστερημένα αναφορικά με την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ωστόσο στο εξής θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να προμηθεύεται εγκαίρως τους σπόρους για τις καλλιέργειές του. Άλλωστε έχουμε ήδη διακινήσει σπόρους σε δεκάδες συναδέλφους μας που επωφελήθηκαν από τη νέα μας προσπάθεια.

το πλαίσιο αυτού του νέου εγχειρήματος και θέλοντας βέβαια να στρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συναδέλφους σε αυτήν την κατεύθυνση, θα δημοσιεύουμε ενδιαφέροντα άρθρα (συναδέλφων και μη) με πληροφορίες για τις παραδοσιακές καλλιέργειες, αλλά θα συνομιλούμε και με συναδέλφους που ασχολούνται ήδη ενεργά με τις παραδοσιακές καλλιέργειες. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις προσωπικές ιστορίες του καθενός, αλλά και το μήνυμα ότι όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με την αγροτική ζωή, μπορούν να το κάνουν.

Και επειδή η αποφυγή του ραντίσματος με τοξικά, χημικά σκευάσματα του εμπορίου αποτελεί βασική επιλογή των βιολογικών καλλιεργειών, σήμερα σας παραθέτουμε πληροφορίες που μας έστειλε ο προερχόμενος από την Τράπεζα Αττικής συνάδελφός μας Γιώργος Κανελλάκης για την καταπολέμηση μελίγκρας, κάμπιας, βρωμούσας, τετράνυχου, περονόσπορου, ωίδιου, με βιολογικό τρόπο:  


Η καταπολέμηση μελίγκρας, κάμπιας, βρωμούσας, τετράνυχου, περονόσπορου, ωίδιου, με βιολογικό τρόπο

Επί σειρά ετών, διασκέδαζα και χαλάρωνα με τρόπους που ξεπερνούσαν τις “κόντρες” με τις μοτοσυκλέτες, με τις εκδρομές με ξεσκέπαστο το ΙΧ ενόσω η θερμοκρασία ήταν στους -5ο C και την ανάγνωση κάθε τεχνικού – τεχνολογικού άρθρου που έπεφτε στα χέρια μου. 

Ένας από τους ξεχωριστούς τρόπους ήταν (και παραμένει) η καλλιέργεια παλαιών σπόρων, η βιολογική φυτοπροστασία, η κατασκευή και η επισκευή εργαλείων και ηλεκτρονικών, το “παιχνίδι των γεύσεων” όπου πειραματιζόμουν με την αλλαγή κλασσικών συνταγών φαγητών και γλυκών κ.ά..  

Σήμερα, βρίσκοντας αφορμή συζήτηση με φίλους και συναγωνιστές που έχουν προβληματισμούς ανάλογους με τους δικούς μου, είπα να καταγράψω σε μερικές αράδες το θέμα της φυτοπροστασίας και της καταπολέμησης της μελίγκρας, ΧΩΡΙΣ τη χρήση τοξικών χημικών του εμπορίου.

Κάνοντας μια παρένθεση και αναφέροντας πως πλέον, γίνεται σαφές ακόμη και στον πιο δύσπιστο ότι η επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση, ακόμη και αν τελειώσει … αύριο, η ανάγκη για να έχει το κάθε σπιτικό το δικό του μαλλί, αλεύρι, κρασί, ζαρζαβατικά, χορταρικά μαζί με κρεατικά – πουλερικά και αυγά είναι επιτακτική.

—————–

Μελίγκρα. Παρασιτικό έντομο, μεγέθους όσο το κεφάλι μιας καρφίτσας, που -τρεφόμενο- προκαλεί ζημιά (ξήρανση) σε άνθη, δέντρα (μηλιές κλπ), αμπέλια. Ειδικότερα στ’ αμπέλια, είναι γνωστή ως “φυλλοξήρα”.  

Τρόποι καταπολέμησης της : 

Α) με χημικά εντομοκτόνα του εμπορίου (κάποια εκ των οποίων είναι ιδιαίτερα τοξικά), ή

Β) με οικολογικό ιδιοσκεύασμα που παρασκευάζουμε ως εξής :

· Σε ένα λίτρο νερού, διαλύουμε 15 γραμμάρια τριμμένο -με το χοντρό μέρος του τρίφτη- πράσινο σαπούνι, 

· προσθέτουμε και  1 κουταλιά της σούπας οινόπνευμα,

· ανακατεύουμε καλά – καλά για να γίνει ομοιογενές το μείγμα μας, 

· το βάζουμε σε ένα ψεκαστήρι (σαν αυτά που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές για το σιδέρωμα, και ψεκάζουμε λίγο πριν δύσει ο ήλιος, τα προσβεβλημένα φύλα από πάνω ΚΑΙ από κάτω τους. (*)

Μια εβδομάδα μετά, το ψέκασμα, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία ψεκάσματος, έτσι ώστε όσες ελάχιστες μελίγκρες γλύτωσαν από το πρώτο στάδιο, να πάνε αδιάβαστες κι αυτές …

 

Σημειώσεις : 

1) δε θα ξεχάσω πολύ καλούς φίλους, όταν πέρυσι που είχαν γεμίσει 3-4 ρίζες φασολιάς από μελίγκρα, μου έλεγαν : “ρίξε ψειρόσκονη“, λες και μετά, αυτή η ψειρόσκονη, όσο καλά κι αν πλέναμε τα φασόλια, αυτή δεν θα κατέληγε στον οργανισμό μας, δημιουργώντας (και) όγκους …

Τελικά ράντισα με το σκεύασμα που αναφέρω πιο πάνω, και όλα πήγαν μια χαρά και απολαύσαμε περί τα 45 κιλά φασολάκια, όλη η γειτονιά, αφήνοντας 2-3 ρίζες φασολιάς με μελίγκρα, διότι δεν ήθελα να χαλάσω το γεύμα στις πασχαλίτσες που είχε ο τόπος και τρώνε εκατοντάδες μελίγκρες καθημερινά η κάθε μία.

2) παραθέτω χρήσιμα άρθρα από το site “τα μυστικά του κήπου” όπου αναφέρονται οδηγίες για τη δημιουργία οικολογικών εντομοκτόνων, με υλικά όπως το νερό, το σαπούνι, το κρεμμύδι και άλλα. 

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας για την καταπολέμηση της μελίγκρας και άλλων εντόμων (πατήστε εδώ)

Βάκιλος Θουριγγίας και ζαχαρούχο γάλα για την αντιμετώπιση της κάμπιας σε λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια (πατήστε εδώ)

Κλείνοντας αναφέρω ότι οι κάτοχοι μεγάλων καλλιεργειών μπορούν να εισάγουν πληθυσμούς πασχαλίτσας από την Ολλανδία (πατήστε εδώ).

* προσωπικά, στο ιδιοσκεύασμα για η μελίγκρα πρόσθεσα και μια κουταλιά θερινό πολτό (πωλείται σε μαγαζιά με κηπευτικά και περιέχει ως βασικό του συστατικό το παραφινέλαιο) διότι ήθελα να καταπολεμήσω μια και καλή ΚΑΙ τον αλευρώδη που εμφανίστηκε στη λεμονιά μου, αλλά και τις κάμπιες που έσκασαν μούρη στα μπρόκολα και στα λάχανα.

Γιώργος Θ. Κανελλάκης

ΥΓ. Οι μελίγκρες του είδους της αρχικής φωτογραφίας, απομυζούν χυμούς λιγότερους απ’  όσους απομυζούν κάτι άλλες υψηλόβαθμες … μελίγκρες, που εργάζονται σε τράπεζες και αμείβονται (μισθός + μίζες) με εκατομμύρια € ετησίως.


Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Πιστεύουμε οι συμβουλές του συναδέλφου να σας φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμες και αφού τις ακολουθήσετε σας ζητάμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας.

Ακόμα περισσότερο όμως σας ζητάμε να μας στείλετε κι εσείς πληροφορίες και συμβουλές που τυχόν έχετε για να συμβάλετε στην προσπάθειά που κάνουμε, γιατί η γνώση είναι πολύτιμο αγαθό και πρέπει να μοιράζεται σε όλους.