Ραγδαίες οι εξελίξεις στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ – Όλοι την Τρίτη 10.5 στο Πρωτοδικείο Αθηνών για την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για το διορισμό προσωρινής διοίκησης στο επικουρικό μας Ταμείο

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία που κινήθηκε μετά από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων και Συνταξιούχων Ιονικής Τράπεζας «ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ» συνάδελφος Σαράντος Φιλιππόπουλος και ο τότε Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στην Alpha Bank προερχομένων εκ της Ιονικής συνάδελφος Νίκος Αλεξόπουλος, στην οποία κατηγορείται η πλειοψηφία της διοίκησης του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ για τη σκανδαλώδη επένδυση των 55,5 εκατ. ευρώ στην Α.Μ.Κ. της ATTICA BANK.

Σας παραθέτουμε όλα τα στάδια της εξέλιξης της μηνυτήριας αναφοράς μέχρι σήμερα:

– Την 29.6.18 υποβάλλεται στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών η μηνυτήρια αναφορά των συνάδελφων Φιλιππόπουλου – Αλεξόπουλου.

– Με αυτή ζητήθηκε να διερευνηθεί η τέλεση από τους μηνυομένους Εμμανουήλ ΠΕΤΡΑΚΗ του Ιωάννου,  Ιωάννη ΛΑΤΣΗ του Σωτηρίου, Δημήτριο ΤΣΙΑΚΟΥΛΙΑ του Αναστασίου, Δημήτριο ΚΙΣΣΑ του Κωνσταντίνου, Κωνσταντίνο ΞΥΣΤΡΑ του Παναγιώτη, Ιωάννη ΣΙΔΕΡΑΤΟ του Γεωργίου, καθώς και από άλλα άγνωστα πρόσωπα, κακουργηματικής απιστίας (αυτουργικώς ή/και συμμετοχικώς) σε βάρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού Ιονικής-Λαϊκής Τράπεζας και άλλων Τραπεζών (ΤΑΠΙΛΤΑΤ).

– Για τη μηνυτήρια αναφορά διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση με παραγγελία του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών προς την κα. 11η Πταισματοδίκη Αθηνών, στην οποία οι συνάδελφοι Φιλιππόπουλος και Αλεξόπουλος υπέβαλαν και το σχετικό  από 25.09.2018 υπόμνημά τους με πρόσθετα στοιχεία και αιτήθηκαν εκ νέου να κινηθεί ποινική δίωξη στους μηνυομένους για την κακουργηματική απιστία που τελέσθηκε σε βάρος του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

– Με την υπ’ αριθμ. 166/2019 Διάταξη του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών απορρίφθηκε αρχικά όλως εσφαλμένως η μηνυτήρια αναφορά ως «επέχουσα θέση εγκλήσεως».

– Αυτή η σκανδαλώδης απόφαση του Εισαγγελέα είχε ως αποτέλεσμα οι συνάδελφοι Φιλιππόπουλος – Αλεξόπουλος να προσφύγουν στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.

– Ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών κ. Ιωάννης Κούτρας παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης για  απιστία σε βαθμό κακουργήματος κατ’ άρθρο 390 παρ.1 εδ. β΄-α΄ του νέου ΠΚ, ήτοι για πρόκληση ζημίας άνω των 120.000 € στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

– Κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών διενεργήθηκε κύρια ανάκριση από τον 2ο Τακτικό Ανακριτή Αθηνών, η οποία περατώθηκε νόμιμα με τις απολογίες των κατηγορουμένων.

– Η υπόθεση έχει ήδη εισαχθεί στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών με την υπ’ αριθμ. 3623/2021 πρόταση του κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Αθηνών, με την οποία προτείνεται η παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την ως άνω πράξη της κακουργηματικής απιστίας.

– Εκδόθηκε το βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών που αποφασίζει την παραπομπή των κατηγορουμένων στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για την ως άνω πράξη της κακουργηματικής απιστίας

– Οι ως άνω κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση στο Συμβούλιο των Εφετών το οποίο θα συνέλθει το επόμενο 20ήμερο

– Την Τρίτη 3.5.22 εκδόθηκε η πρόταση του Εισαγγελέα Εφετών, η οποία προτείνει :

· Να απορριφθεί το αίτημα των εκκαλούντων κκ. Πετράκη, Λάτση, Κίσσα, Σιδεράτου για αυτοπρόσωπη παράσταση ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών

· Να γίνουν τυπικά δεκτές και να απορριφθούν ως ουσία αβάσιμα οι κρινόμενες εφέσεις των κατηγορουμένων-εκκαλούντων

· Να επικυρωθεί το εκκληθέν βούλευμα με αριθμ. 487/2022 του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, και να διαταχθεί η εκτέλεσή του

· Να επιβληθούν τα νόμιμα δικαστικά έξοδα σε βάρος των εκκαλούντων, κατ’ άρθρα 578 παρ. 1, 583 ΚΠΔ

 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Ο δρόμος έχει ανοίξει πλέον για να απομακρύνουμε τις τύχες της επικουρικής μας ασφάλισης από τους καταστροφείς της!

Ήδη έχει κατατεθεί αίτηση και εκδικάζεται με τη διαδικασία της προσωρινής διαταγής, για το διορισμό προσωρινής διοίκησης στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ. Η εκδίκαση είχε οριστεί για την Πέμπτη 5.5.22, αλλά οι συνήγοροι του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ ζήτησαν αναβολή, με αποτέλεσμα η εκδίκαση να μεταφερθεί για την Τρίτη 10.5.22 ώρα 12.30 μ.μ. στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι στην κρίσιμη αυτή εκδίκαση, η ελληνική δικαιοσύνη θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, θα συνεκτιμήσει την αναγκαιότητα της άμεσης αλλαγής διοίκησης στο ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ και θα διορίσει νέα διοίκηση, η οποία θα μπορέσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Ταμείου και των ασφαλισμένων του.

Είναι δυστυχώς πρωτοφανές σε μία υπόθεση που αφορά την απώλειά 55,5 εκατ. ευρώ από τις εισφορές ασφαλισμένων να μην υφίσταται μέχρι σήμερα πολιτική αγωγή. Είναι απολύτως αναγκαίο να διοριστεί προσωρινή διοίκηση του Ταμείου και να καταστεί πολιτική αγωγή ώστε να στηρίξει τις κατηγορίες εναντίον των κατηγορουμένων και να προσπαθήσει να διασώσει ό,τι γίνεται από τις απώλειες των εισφορών των ασφαλισμένων του Ταμείου μας.

Η αλήθεια είναι ότι μετά τις κωλυσιεργίες των προηγούμενων ετών και την ατυχή συγκυρία της πανδημίας, το τελευταίο διάστημα η δικαιοσύνη κινήθηκε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς σε αυτήν την τόσο σημαντική υπόθεση για όλους εμάς τους ασφαλισμένους του ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ.

· Είναι καθήκον όλων μας να αγωνιστούμε σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για να διασώσουμε την επικουρική μας σύνταξη.

· Καλούμε όλους τους συναδέλφους να δώσουν μαζικό και δυναμικό παρών την Τρίτη 10.5 ώρα 12.30 μ.μ. στη σημαντική εκδίκαση της προσωρινής διαταγής στο Πρωτοδικείο Αθηνών έξω από το κτίριο 5.