Ποτέ ξανά χούντα!

Η σημερινή είναι μία θλιβερή επέτειος για τη χώρα μας. Σαν σήμερα πριν από 55 χρόνια επιβλήθηκε – με υποκίνηση ξένων δυνάμεων και μεγαλοσυμφερόντων, όπως έχει αποδειχθεί πλέον – μία στυγνή δικτατορία.  Η Ελλάδα, η κοιτίδα της δημοκρατίας, είδε για μία επταετία να την ποδοπατούν αγράμματα ανθρωπάρια που έβαλαν τη χώρα μας στο γύψο, βασάνισαν, σκότωσαν, έκλεψαν, ξεπούλησαν τη χώρα και εν τέλει ήταν υπεύθυνοι για το δράμα της Κύπρου. Πρόκειται αναμφισβήτητα για την πιο μαύρη σελίδα στη σύγχρονη ιστορία της πατρίδας μας.

Η μνήμη παραμένει το μεγαλύτερο όπλο των λαών και δεν πρέπει να την αφήνουμε να ξεθωριάζει. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι Ελευθερία = Δημοκρατία. Είναι δύο έννοιες ταυτόσημες και αμφίδρομες. Αυτά τα ιδανικά που έχουν γεννηθεί, αγαπηθεί, επιδιωχθεί με πάθος, αλλά επίσης έχουν κατά καιρούς τσαλαπατηθεί και εκδιωχθεί κατά κόρον στην πατρίδα μας!

Ωστόσο, είναι και αξίες που απαιτούν συνεχή επαγρύπνηση! Η δημοκρατία που γεννήθηκε στην Ελλάδα και έχει επιτρέψει στις κοινωνίες να κάνουν άλματα προόδου δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Ο κίνδυνος του ολοκληρωτισμού παραμονεύει πάντα και κρύβεται καλά μέσα στη λήθη και τον εφησυχασμό.

Η παιδεία για την ανάπτυξη δημοκρατικής συνείδησης και η απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών με γνώμονα την ευημερία του λαού και της πατρίδας βρίσκονται στον πυρήνα της πανοπλίας της δημοκρατίας απέναντι σε απολυταρχικούς κινδύνους. Αυτοί οι παράγοντες πρέπει να βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων και της στόχευσής μας, για να μην υπάρξει ποτέ ξανά ο κίνδυνος να ζήσει η χώρα μας παρόμοια τραγωδία στο μέλλον.

Επειδή μάλιστα τα τελευταία 2 περίεργα χρόνια βιώσαμε όλοι τον περιορισμό των ελευθεριών μας και δυστυχώς τώρα αγναντεύουμε ξανά από όχι πολύ μακριά τα ξεχασμένα σύννεφα του πολέμου, η σημερινή θλιβερή επέτειος από την εγκαθίδρυση της Χούντας των Συνταγματαρχών οφείλει να μας υπενθυμίζει το διαρκές χρέος μας προς τη δημοκρατία και την ελευθερία,  προς όλους αυτούς τους γνωστούς ή άγνωστους αγωνιστές που έχασαν τη ζωή τους, που στιγματίστηκαν για πάντα, που υπέφεραν την περίοδο του σκοταδισμού της Χούντας, για να μην επανέλθουν ΠΟΤΕ αυτές οι φριχτές μέρες.

 

Ποτέ ξανά χούντα!