Οι Σύλλογοί μας εγκαινιάζουν τη συνεργασία τους με φορείς και μοναστήρια της χώρας για τη ΔΩΡΕΑΝ παροχή παραδοσιακών σπόρων για τους συναδέλφους που ασχολούνται με την παραδοσιακή αγροτική καλλιέργεια – Οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν άμεσα με τους Συλλόγους μας

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Γνωρίζετε μέσα από τις συνεχείς δράσεις των Συλλόγων μας ότι πεποίθηση και πρακτική μας είναι να επεκτείνουμε τις ενέργειες και τις διεκδικήσεις μας μέσα και έξω από το συνδικαλιστικό πλαίσιο. Άλλωστε, η κοινωνική και πολιτιστική πλευρά του συνδικαλισμού θεωρούμε ότι είναι το ίδιο σημαντική με τις αμιγώς συνδικαλιστικές διεκδικήσεις.

Όπως έχουμε αναφέρει ξανά στο παρελθόν, μία από τις δράσεις που έχουμε αξιολογήσει ως ιδιαιτέρως σημαντική και ενδιαφέρουσα και έχουμε κινητοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι η διατήρηση και μετάδοση της παραδοσιακής αγροτικής καλλιέργειας, δηλαδή ο κλασικός τρόπος σποράς και εμφύτευσης οπωροκηπευτικών και εν γένει της αγροτικής δραστηριότητας.

Σίγουρα, τα επιστημονικά επιτεύγματα στον αγροτικό τομέα είναι σημαντικά και έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη των καλλιεργειών. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις και τα «απόνερα» αυτών των διαδικασιών. Πλέον το βάρος έχει πέσει στους μεταλλαγμένους σπόρους, τις υβριδικές καλλιέργειες κ.λπ., αλλά πεποίθησή μας είναι ότι η παραδοσιακή εξέλιξη της φύσης είναι αναντικατάστατη.

Παράλληλα, επειδή δυστυχώς τα επιστημονικά επιτεύγματα συχνά δε διαχέονται ισότιμα προς όφελος των κοινωνιών, αλλά γίνονται αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης από λίγες πολυεθνικές, είναι απαραίτητο η παραδοσιακή αγροτική καλλιέργεια και διατροφή να διατηρηθούν ως αντίδοτο σε αυτήν την επέλαση των μονοπωλίων και ως το βασικό συστατικό που μπορεί να προστατεύσει την ανθρωπότητα από μία πλήρη εξάρτηση από αυτά τα μονοπώλια που έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται, να διακινούν και να ελέγχουν την παγκόσμια διατροφική αλυσίδα.

 .

Αναγέννηση του εθελοντικού ενδιαφέροντος για την αγροτική παράδοση

Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες που εμφανίστηκε αυτός ο κίνδυνος εξαφάνισης των παραδοσιακών αγροτικών καλλιεργειών, δεν υπήρξε καμία μέριμνα από τους αρμόδιους φορείς στην πατρίδα μας (με την τεράστια αγροτική κληρονομιά και τις ιδιαίτερες ποικιλίες που εμφανίζονται στη χώρα μας), τουλάχιστον, ώστε αυτή η παρακαταθήκη αιώνων να συντηρηθεί και να συνεχιστεί και στο μέλλον (όπως αντίστοιχα κανείς δε φρόντισε συνολικά για τις παραδόσεις που αφορούν την αγροτική ζωή και κτηνοτροφία συνολικά…).

Αυτό το κενό της Πολιτείας έρχονται – για πολλοστή φορά – να καλύψουν μεμονωμένοι πολίτες με μεράκι, διάθεση και αγάπη για τη διατήρηση της κληρονομιάς και της παράδοσης της πατρίδας μας. Ευτυχώς στον τομέα της διατήρησης των ιδιαίτερων τοπικών ποικιλιών σπόρων έχουν αναπτυχθεί σημαντικές πρωτοβουλίες αρκετών εθελοντών που δημιούργησαν σχετικές ομάδες και κοινότητες ανά την Ελλάδα, οι οποίες δραστηριοποιούνται φροντίζοντας να διατηρήσουν όλες τις τοπικές ποικιλίες κηπευτικών.

Μάλιστα, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ιδιαιτέρως σημαντική είναι και η συμβολή των μοναστηριών, που χάρη στη θέληση και την εργατικότητα των μοναχών τους, έχουν κατορθώσει να συμβάλουν στη διατήρηση αυτού του πλούτου για την πατρίδα μας.

.

Εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας με φορείς και μοναστήρια για τη ΔΩΡΕΑΝ παροχή παραδοσιακών σπόρων

Οι Σύλλογοί μας υιοθετώντας και ενισχύοντας αυτήν την προσπάθεια, θα επιχειρήσουμε στο εξής να οργανωθούμε προκειμένου να περάσουμε και στο χώρο της Ιονικής αυτό το μοναδικό πρότυπο αγροτικής καλλιέργειας που χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας και έφτασε σχεδόν αλώβητο μέχρι τις μέρες μας, που πλέον όμως κινδυνεύει να χαθεί… Μία απώλεια που θα είναι τεράστια τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την ανθρωπότητα συνολικά.  

Ήδη έχουμε έρθει σε επαφές με διάφορους φορείς και ιδιαιτέρως με μοναστήρια που έχουν αναπτύξει τις καλλιέργειες παραδοσιακών σπόρων και επιθυμούν να διαδώσουν αυτή τη δράση σε ευρύτερο επίπεδο.

Μάλιστα, επειδή τώρα βρισκόμαστε στην αρχή μίας καλλιεργητικής περιόδου, η οποία είναι η ενδεδειγμένη για αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών, κλαδέματα, φυτεύσεις και πολλές αγροτικές δραστηριότητες, εγκαινιάζουμε τη συνεργασία μας μαζί τους προκειμένου να μας προμηθεύουν παραδοσιακούς σπόρους κηπευτικών (ντομάτες, αγγούρια, μπάμιες, φασολάκια κ.λπ.), τους οποίους θα αποστέλλουμε ΔΩΡΕΑΝ σε κάθε ενδιαφερόμενο συνάδελφο.

Επιπλέον, οι συνεργασίες μας επεκτείνονται ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε ιδιαιτέρως οικονομικές προτάσεις για την προμήθεια μήλων, αχλαδιών, βερίκοκων κ.λπ., αλλά και μεγάλη ποικιλία σε κλήματα.

.

Σε άμεση ισχύ η συνεργασία με το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στον Κίσσαβο

Πολύ σημαντική αναμένουμε να αποδειχθεί σε αυτόν τον τομέα η συνεργασία μας με το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου στον Κίσσαβο. Η Ηγουμένη Θεοδέκτη και οι άλλες μοναχές από 13 διαφορετικές χώρες έχουν δημιουργήσει στο χώρο του Μοναστηρίου μία «πράσινη κιβωτό», όπου ανοίγουν νέους δρόμους  που έχουν σχέση με βιολογικές καλλιέργειες και παραδοσιακά προϊόντα, με σεβασμό στο  περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Μάλιστα, το αμέσως επόμενο διάστημα θα σας παρουσιάσουμε μία συνέντευξη που πήραμε από την Ηγουμένη, η οποία βεβαίως παρουσιάζει αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία σχετικά με τις παραδοσιακές καλλιέργειες.

Η συνεργασία μας με τη Μονή έχει άμεση ισχύ, οπότε όλοι οι συνάδελφοι που ασχολούνται ήδη είτε ενδιαφέρονται να ξεκινήσουν την καλλιέργεια παραδοσιακών σπόρων, να επικοινωνήσουν με το Σύλλογό μας, ώστε να τους αποστείλουμε ΑΜΕΣΑ, ΔΩΡΕΑΝ τους σπόρους της προτίμησής τους.

Άλλωστε, ένας μεγάλος μας στόχος που θέτουν οι Σύλλογοί μας είναι να κατορθώσουμε σταδιακά να δημιουργήσουμε τη δική μας τράπεζα σπόρων από και προς τους συναδέλφους.

.

Η παραδοσιακή αγροτική καλλιέργεια μας αφορά όλους

Οι ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις που έχουν τεράστιες επιπτώσεις στη διατροφική αλυσίδα και οι συζητήσεις που κάνουν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες για πιθανή επισιτιστική κρίση, καταστούν πιο αναγκαία από ποτέ την ανάδειξη, εξέλιξη και ανάπτυξη αυτής της προσπάθειας για την επιστροφή στην παραδοσιακή καλλιέργεια και σπορά. Επιδίωξή μας είναι να βάλουμε κι εμείς έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της διατήρησης των παραδοσιακών καλλιεργειών.

Οι ενδιαφερόμενοι συνάδελφοι να επικοινωνήσουν με τους Συλλόγους μας ώστε να ξεκινήσει άμεσα η προμήθειά τους με τους παραδοσιακούς σπόρους και να μπει σε λειτουργία αυτό το νέο, σημαντικό εγχείρημά μας.