Νέα δικαίωση της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ για τα σφάλματα του επανυπολογισμού : Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο e-ΕΦΚΑ έχει συστήσει ειδική επιτροπή για τη διόρθωσή τους

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Γνωρίζετε ότι το ασφαλιστικό επιτελείο της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ έχει βαθιά γνώση και εμπειρία σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα που αφορά όλους τους συναδέλφους της Ιονικής. Άλλωστε το έχουμε αποδείξει μέσα από τις συνεχείς ενέργειές μας και επιτυχίες μας προς όφελος των συναδέλφων. Οι ασφαλιστικοί μας σύμβουλοι σε συνεργασία με τα στελέχη του Συλλόγου μας, δεν αφήνουν καμία απολύτως υπόθεση να πάει χαμένη και προβαίνουν σε συνεχείς ενέργειες προς τους αρμοδίους για να εξυπηρετήσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των συναδέλφων.

Όπως λοιπόν, είχαμε γράψει (βλ. εδώ) και γνωρίζετε όλοι πλέον, ειδικά όσον αφορά το θέμα του επανυπολογισμού των συντάξεων του Ιανουαρίου 2019, οι άμεσες, επιτυχημένες ενέργειες της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ έφεραν τους συνταξιούχους συναδέλφους της Ιονικής μπροστά από τις εξελίξεις, αφού μάλιστα πλέον ο e-ΕΦΚΑ (με χαρακτηριστική καθυστέρηση) παραδέχεται τα λάθη του επανυπολογισμού σε ορισμένες κατηγορίες παλαιών συνταξιούχων (προ 13.5.16).

Να υπενθυμίσουμε ότι η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ  είχε εντοπίσει όλα αυτά τα σφάλματα από την πρώτη στιγμή και μάλιστα για αυτό το λόγο υπέβαλε πάνω από 1.000 ενστάσεις, ενώ όλο αυτό το διάστημα, με συνεχείς επιστολές και επαφές με τους αρμοδίους, προσπαθούσε ώστε να εφαρμοστούν ορθά οι διατάξεις του Νόμου στις περιπτώσεις αυτές.

Μετά από μεγάλη προσπάθεια και επανειλημμένα διαβήματα προς τον e-ΕΦΚΑ, ορισμένα από αυτά τα σφάλματα πράγματι διορθώθηκαν τον περασμένο Απρίλιο του 2021 (όταν έγινε επιτέλους και ο επανυπολογισμός των συντάξεων των περίπου 500 συναδέλφων στους οποίους δεν είχε γίνει από τον Ιανουάριο του 2019).

Ωστόσο, κάποια άλλα σφάλματα στον επανυπολογισμό των συντάξεων παλαιών συνταξιούχων παρέμειναν και συνεπώς συνεχίσαμε τις προσπάθειές μας για τη διόρθωσή τους, έστω και μεμονωμένα κατά περίπτωση, όπως και έγινε μετά από κάλεσμά μας για την εξαγορά χρόνου στρατού, την εξαγορά χρόνου σπουδών, τον ασφαλιστικό χρόνο που διένυσαν συνταξιούχοι συνάδελφοι μετά την τράπεζα, τα οποία και λύνονται σταδιακά με δική μας επιμέλεια μετά την επανεξέταση των εν λόγω συντάξεων.

.

Έχει συσταθεί ειδική επιτροπή για τη διόρθωση των σφαλμάτων

Τώρα πλέον ο e-ΕΦΚΑ όχι μόνο παραδέχεται τα σφάλματα αυτά, αλλά έστω και μετά από 6 (!) χρόνια, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που έχουν έρθει εις γνώση μας και μέσα από το ΕΝΔΙΣΥ με το οποίο συνεργαζόμαστε, έχει συστήσει ειδική επιτροπή για να ελέγξει τις δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις με τα κραυγαλέα λάθη που έχουν γίνει στον επανυπολογισμό των συντάξεων του 2019.

Η σύσταση αυτής της επιτροπής βεβαίως αποτελεί δικαίωση για την ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ που από την πρώτη μέρα που εκδόθηκαν τα ενημερωτικά σημειώματα των επανυπολογισμένων συντάξεων είχε επισημάνει τη σωρεία των σφαλμάτων που είχαν γίνει κατά τον επανυπολογισμό.

 

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν:

Α) Χιλιάδες συντάξεις που έχουν βαρέα ένσημα τα οποία δεν έχουν υπολογιστεί στον επανυπολογισμό του 2019.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν μερικές δεκάδες συνάδελφοί μας, για τους οποίους η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει ήδη αποστείλει σχετική επιστολή, χωρίς ωστόσο να έχουμε ακόμα κάποια απάντηση.

Β) Όσοι έχουν παράλληλο χρόνο ο οποίος δεν έχει υπολογιστεί στην σύνταξή τους και δεν δικαιούνται δεύτερη σύνταξη (δηλαδή ο παράλληλος χρόνος να είναι πάνω από 15 χρόνια και να έχουν κλείσει το 67ο έτος της ηλικίας του). 

Για αυτήν την υπόθεση η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει επιμείνει εδώ και καιρό για να διορθωθεί αυτή η αδικία.

Γ) Όσοι είχαν αυξημένο ασφάλιστρο εργαζόμενου-εργοδότη πάνω από 20%. 

Βεβαίως, ιδιαίτερα για αυτήν την κατηγορία που ουσιαστικά αφορά το σύνολο των συναδέλφων, αφού οι προερχόμενοι από την Ιονική Τράπεζα καταβάλαμε μεγαλύτερο ασφάλιστρο, γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι ενέργειες της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ουσιαστικά έχουν λύσει αυτό το θέμα, αφού το υπόμνημα Κουτρουμάνη-Αλεξόπουλου που έγινε δεκτό από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οδήγησε στην αύξηση των συντάξεων σχεδόν όλων των συναδέλφων, γεγονός που αποτελεί και τη μεγαλύτερη ασφαλιστική επιτυχία για το χώρο μας εδώ και πολλά χρόνια.

Δ) Όσοι έχουν συντάξεις χηρείας που ο θάνατος ήταν μέχρι τον 5/2016 και  ο θανών ανήκε σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες.

Βέβαια, και για αυτήν την κατηγορία η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ έχει μεριμνήσει και ο επανυπολογισμός της σύνταξης του θανόντα έχει γίνει με το επιπλέον ασφάλιστρο που καταβάλαμε εμείς της Ιονικής.

.

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι,

Εκτός από τις περιπτώσεις Γκαι Δ’ που αφορούν το σύνολο των συναδέλφων και μετά από τις επιτυχημένες ενέργειές μας έχουν ήδη διεκπεραιωθεί, οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούν αρκετές δεκάδες συναδέλφων που έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν τη διόρθωση του επανυπολογισμού της σύνταξής τους προς όφελός τους.

Εμείς λοιπόν καλούμε τους παλαιούς (συνταξιοδοτηθέντες προ 13.5.16) συνταξιούχους συναδέλφους μας, που τους αφορούν αυτές οι προαναφερθείσες περιπτώσεις να επικοινωνήσουν με το Σύλλογό μας, προκειμένου να τις καταγράψουμε και να δούμε μαζί με ποιον τρόπο θα ενεργήσουμε προς την Επιτροπή αυτή προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να ολοκληρωθεί ο ορθός επανυλογισμός των συντάξεών τους.