Η κατάσταση στο ΤΑΠΙΛΤ βρίσκεται σε τέλμα! Αν δε δώσουν άμεσα οι αρμόδιοι τη λύση, θα τη δώσουμε εμείς με δυναμικές ενέργειες! 

Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι

Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε για πολλοστή φορά στο κατεπείγον θέμα που αφορά τη λειτουργία του ασφαλιστικού μας Ταμείου ΤΑΠΙΛΤ (νυν Συγχωνευμένα Ταμεία e-ΕΦΚΑ) και ταλαιπωρεί τους χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους συναδέλφους μας. Άλλωστε, όλοι γνωρίζετε το θέμα καλύτερα από τον καθένα αφού εσείς οι ίδιοι βιώνετε την ταλαιπωρία κάθε φορά που επιχειρείτε να διεκπεραιώσετε τις ασφαλιστικές σας υποθέσεις…

Το Ταμείο μας στελεχώνεται με αποσπασμένους υπαλλήλους από την τράπεζα, η οποία έχει αποσπάσει μόλις 2 υπαλλήλους για την εξυπηρέτηση χιλιάδων συνταξιούχων και ασφαλισμένων συναδέλφων! Όπως είναι κατανοητό, το ΤΑΠΙΛΤ με τους 3.600 συνταξιούχους, πλέον των περίπου 1.500 ασφαλισμένων, δεν μπορεί να έχει εύρυθμη λειτουργία και να παρέχει ικανοποιητική εξυπηρέτηση με μόλις 2 εργαζόμενους.

Πολλώ δε μάλλον όταν από τους 2 αποσπασμένους υπαλλήλους, ο ένας εξ αυτών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην προσαρμοστικότητα στις απαιτούμενες εργασίες και την επικοινωνία με τους συνταξιούχους και ασφαλισμένους συναδέλφους, δεν απαντά στις ερωτήσεις τους, δεν έχει διάθεση να τους εξυπηρετήσει – ακόμα και όταν το κάνει, λόγω ελλιπούς κατάρτισης οι απαντήσεις του είναι άκρως παραπλανητικές – και συχνά μάλιστα έρχεται ακόμα και σε έντονη φραστική αντιπαράθεση μαζί τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί στο ελάχιστο να ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο του Ταμείου μας και να αποτελεί ουσιαστικά τροχοπέδη στη λειτουργία του!

Ουσιαστικά, η διεκπεραίωση του συνόλου των υποθέσεων του Ταμείου γίνεται από έναν αποσπασμένο από την Τράπεζα υπάλληλο που έχει γνώση των πολύπλοκων ασφαλιστικών θεμάτων και εξειδικευμένα των θεμάτων που αφορούν το ειδικό Ταμείο μας. Ωστόσο, δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν βέβαια ένας μόνος συνάδελφος να μπορεί να εξυπηρετήσει 3.600 συνταξιούχους και 1.500 ασφαλισμένους, με συνέπεια, ουσιαστικά, το Ταμείο μας να μη λειτουργεί καθόλου εδώ και μήνες!

Παράλληλα, τα υπόλοιπα συγχωνευμένα ταμεία των τραπεζών στελεχώνονται από τις τράπεζες με το κατάλληλο προσωπικό για τη λειτουργία τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Αγροτική Τράπεζα με 6.500 συνταξιούχους ενισχύει το Ταμείο της με 5 εργαζόμενους, η Εθνική Τράπεζα με 12.500 συνταξιούχους ενισχύει το Ταμείο της με 9 εργαζόμενους, ενώ η ΤΑΠΑΕ Εθνική με 1.400 συνταξιούχους το ενισχύει με 2 εργαζόμενους. Το ΤΑΠΙΛΤ βέβαια με τους 3.600 συνταξιούχους, πλέον των περίπου 1.500 ασφαλισμένων, δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί ικανοποιητικά με μόλις 2 εργαζόμενους (εκ των οποίων ο ένας αποτελεί τροχοπέδη για τη λειτουργία του Ταμείου).

Αποτέλεσμα της υποστελέχωσης του Ταμείου μας είναι η συσσώρευση μεγάλου όγκου εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, αλλά και πολυάριθμων ακόμα εκκρεμοτήτων υποθέσεων συναδέλφων, στις οποίες δεν υπάρχει η ελάχιστη δυνατότητα να ανταποκριθεί το Ταμείο με το σημερινό προσωπικό.

Πρόκειται βεβαίως για ένα ιδιαιτέρως σημαντικό θέμα και είναι μείζον να βρεθεί άμεσα λύση, γιατί τα παράπονα των συνταξιούχων και ασφαλισμένων μελών μας είναι καθημερινά, αφού η υπομονή τους έχει – λογικά και δίκαια – εξαντληθεί.

Ο Σύλλογός μας έχει κινητοποιηθεί βεβαίως προς όλες τις κατευθύνσεις για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που ταλανίζουν το Ταμείο με συνέπεια να μην εξυπηρετούνται τα μέλη του. Έχουμε ήδη αποστείλει επιστολή στην αρμόδια Εντεταλμένη Γενική Διευθύντρια της Τράπεζας, ζητώντας την ενίσχυση του Ταμείου μας.

Οι Σύλλογοι της Ιονικής βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με τη Διευθύντρια των Συγχωνευμένων Ταμείων εδώ και μήνες, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχαμε και συνάντηση, στην οποία θέσαμε επιτακτικά το θέμα της υπολειτουργίας του Ταμείου μας, προκειμένου να ενεργήσει από τη θέση ευθύνης της για να λυθεί το πρόβλημα. Αν και σε προηγούμενο διάστημα είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι ήταν ενήμερη του προβλήματος και θα κινούσε άμεσα τις διαδικασίες για την επίλυσή του, δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι δεν έχει προβεί σε καμία σχετική ενέργεια, με συνέπεια το Ταμείο μας ουσιαστικά να παραμένει σε αδράνεια!

Οι συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι συνάδελφοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού όχι μόνο δεν εξυπηρετούνται στις υποθέσεις τους, αλλά δεν έχουν και καμία ενημέρωση, αφού δεν υπάρχει ανταπόκριση ούτε και στις προσπάθειες τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Ταμείο! Άλλωστε, το Ταμείο μας είναι ένα και μοναδικό, δεν έχει υποκαταστήματα. Οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι του βρίσκονται ωστόσο διάσπαρτοι σε όλη την επικράτεια. Συνεπώς, είναι επιτακτική ανάγκη να μπορούν να επικοινωνήσουν με το Ταμείο μας και να εξυπηρετούνται τηλεφωνικά, μέσω email ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

Εμείς βέβαια δεν θα αφήσουμε τα μέλη μας απροστάτευτα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες συγκαλούνται τα Δ.Σ. των Συλλόγων μας προκειμένου να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειές μας. Απευθυνθήκαμε ήδη σε ανώτερες υπηρεσίες και στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι Σύλλογοί μας θα λάβουν αποφάσεις για περαιτέρω δυναμικές ενέργειες και εφόσον δεν υπάρξει λύση άμεσα σε αυτό το κατεπείγον θέμα, θα καλέσουμε τους συναδέλφους μας να είναι έτοιμοι για να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας!

Αν δε δώσουν άμεσα οι αρμόδιοι τη λύση,

θα τη δώσουμε εμείς με δυναμικές ενέργειες!