Αναδρομικά συντάξεων φορολογικού έτους 2019 – Του συνάδελφου Θωμά Γεωργίου

Συνάδελφοι,

Επειδή βεβαίως το τοπίο αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις είναι θολό μετά από τις απανωτές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών και καθόσον τα τελευταία χρόνια δίνονται διάφορα αναδρομικά, στα πλαίσια της έγκυρης ενημέρωσής σας και προς διευκόλυνσή σας, σας παραθέτουμε οδηγίες του συνάδελφου Θωμά Γεωργίου με τη βαθιά γνώση και εμπειρία στα λογιστικά θέματα, για τη δήλωση των αναδρομικών συντάξεων φορολογικού έτους 2019:


Αναδρομικά συντάξεων Φορολογικού έτους 2019

Όπως ανακοίνωσε η Α.Α.Δ.Ε  στις 30/10/2021 άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για αναδρομικά από συντάξεις του φορολογικού έτους 2019.

Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει εισπράξει αναδρομικά από σύνταξη μέσα στο 2020 (οι εισπράξεις του 2021 που αφορούν τη χρήση 2019  και 2020 θα δηλωθούν του χρόνου)  που αφορούν στη χρήση του 2019, πρέπει να υποβάλει τροποποιητική δήλωση  μέχρι 31/12/2021 χωρίς πρόστιμο ή πρόσθετη επιβάρυνση. Τα αναδρομικά του φορολογικού έτους 2019 αφορούν κυρίως συνταξιούχους που κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης πριν την 1/12/ 2019 και στο 2020 έλαβαν τη σύνταξή τους, αλλά και όσους έχουν κερδίσει με δικαστική απόφαση και έχουν λάβει μέσα στο 2020 αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019.

Για να δούμε αν έχουμε αναδρομικά το έτος 2019 μπαίνουμε στο taxis και στις φορολογικές δηλώσεις έτους 2021, δημιουργούμε μία ‘’τροποποιητική δήλωση’’. Μετά μπαίνουμε στο Ε1 και πάμε τον κέρσορα στον κωδικό 303/304, όπου εμφανίζονται τα ποσά της κύριας σύνταξης. Με αριστερό κλικ πάνω στο ποσό ανοίγει πίνακας με τα ποσά των συντάξεων που έχουμε πάρει. Στην τελευταία στήλη δεξιά είναι το ‘’έτος αναφοράς’’, όπου φαίνονται τα χρόνια των αναδρομικών και τα ποσά που αναλογούν σε κάθε χρόνο. Αυτόν τον πίνακα τον τυπώνουμε με το κουμπί Print Screen. Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε αν έχουμε αναδρομικά σε προηγούμενα χρόνια και δεν τα έχουμε δηλώσει.

Βγαίνουμε από τη δήλωση, πατώντας  το κουμπί ‘’επιστροφή στο μενού’’.

 .

Πώς υποβάλλεται η τροποποιητική :

Με βάση τον παραπάνω πίνακα που τυπώσαμε πάμε στα χρόνια για τα οποία εμφανίζονται αναδρομικά ποσά. Πάμε στις δηλώσεις εισοδήματος και επιλέγουμε τη χρονιά 2020 στην οποία δηλώνονται  τα αναδρομικά χρήσης 2019. Πατάμε  το κουμπί  ‘’τροποποιητική’’  και στο επόμενο παράθυρο – κάτω από το Ε1 – πατάμε το κουμπί ‘’δήλωση αναδρομικών Ε1’’  και μετά  πατάμε ξανά το ‘’δήλωση αναδρομικών Ε1’’ στο δεξί μέρος της οθόνης και το ‘’συνέχεια υποβολής’’ όσες φορές μας ζητηθεί  μέχρι την  οριστικοποίηση της δήλωσης και την έκδοση του νέου εκκαθαριστικού. Στο νέο εκκαθαριστικό εμφανίζονται τα ‘’προηγούμενο ποσό φόρου’’  και ‘’νέο ποσό φόρου’’. Αυτό που χρωστάτε είναι η διαφορά των δύο ποσών. Αν μπείτε την επόμενη μέρα στο taxis στην προσωπική πληροφόρηση, σας βγάζει ταυτότητα πληρωμής μόνο για το ποσό  που οφείλετε.

Με την ίδια διαδικασία υποβάλλονται τα αναδρομικά προηγούμενων χρόνων, όταν υπάρχουν, τα οποία θα φαίνονται από τον πίνακα που έχουμε εκτυπώσει.                                                                                                                                     

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η υποβολή  τροποποιητικής δήλωσης για αναδρομική δήλωση εισοδήματος μόνο από σύνταξη δεν έχει πρόστιμο.    

Προσοχή! Μην αμελήσετε στην υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης γιατί τα εισοδήματα διασταυρώνονται. Εάν κληθείτε από τη Δ.Ο.Υ.  να υποβάλετε τις συμπληρωματικές δηλώσεις, συνήθως μετά τη λήξη της προθεσμίας και κοντά στη λήξη της περιόδου παραγραφής των (5ετία), θα επιβαρυνθείτε με πρόστιμα και τόκους που μπορεί να  φτάσουν μέχρι και το 120% της αρχικής οφειλής, ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης.    

Θωμάς Γεωργίου

5/11/2021