Καλό ταξίδι Μίκη…

Πέθανε στα 96 του χρόνια ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα, με εμβληματικά έργα εντός και εκτός συνόρων, με σημαντικό έργο στο σινεμά και μαζί μια πολιτική φωνή που δεν σώπασε ούτε μέχρι την τελευταία του ανάσα για έναν καλύτερο κόσμο.

Εμείς οι εργαζόμενοι, του χρωστάμε ευγνωμοσύνη γιατί πορευθήκαμε όλη μας την ζωή με τις συνθέσεις και τα τραγούδια του που απετέλεσαν τον πυλώνα των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων, όχι μόνο του Ελληνικού συνδικαλιστικού κινήματος αλλά και του παγκόσμιου εργατικού κινήματος.

Έχει ασχοληθεί με όλα τα είδη της μουσικής, ενώ έχει συνθέσει τον ίσως πιο αναγνωρίσιμο ελληνικό ρυθμό διεθνώς, το συρτάκι “Ζορμπάς” (1964), βασισμένο σε παραδοσιακή κρητική μουσική.   Το μουσικό του έργο καλύπτει μεγάλο φάσμα της  μουσικής, από την κλασική έως το λαϊκό τραγούδι. Μερικά από τα πιο γνωστά του έργα είναι η Πρώτη συμφωνία, η Πρώτη σουίτα, οι κύκλοι τραγουδιών Επιτάφιος, Αρχιπέλαγος, Λιποτάκτες, Επιφάνεια, Του νεκρού αδερφού, τα λαϊκά ορατόρια Άξιον εστί, Κάντο Χενεράλ… και άλλα πολλά…

Εμείς αποχαιρετούμε τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη με το αφιέρωμα της ‘’πρέσβειρας πολιτισμού του συλλόγου μας’’, της Σοφίας Μαρωνίδη.

 

Τη ρωμιοσύνη μην την κλαις

εκεί που πάει να σκύψει…

__________________________________________________________________

Ο Μίκης Θεοδωράκης, έχει μελοποιήσει τη ζωή του καθενός μας!

Είναι εκείνος, που με τα κλειδιά του Σολ του Φα και του Ντο,

άνοιξε τις καρδιές μας και έμπασε τον Ρίτσο, τον Σεφέρη, τον Ελύτη και άλλους ποιητές.

Είναι εκείνος που το φύλλο το χρυσοπράσινο, το ριγμένο στο πέλαγος, το έκανε να ριζώσει στη θάλασσα και στη στεριά.

Ν’ ανθίσει και να ευωδιάσει τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη!

Είναι εκείνος που με δουλειά πολλή γύρισε τον ήλιο και φώτισε τον πολιτισμό αυτής της χώρας, τον καιρό που κάποιοι θέλησαν να τη βυθίσουν στο σκοτάδι.

Είναι εκείνος που έκρυψαν στα σπίτια τους τόσοι και τόσοι Έλληνες, ακούγοντας κρυφά μέσα από τους δίσκους του όσα είχε να τους πει,

όταν τον κυνηγούσε ως παράνομο το τέρας της χούντας.

Ο Μίκης Θεοδωράκης χάρισε στη ζωή μας μια άλλη ποιότητα,

αφού εκεί,

ανάμεσα στις εισπνοές και τις εκπνοές μας όλοι σιγοτραγουδάμε τα υπέροχα τραγούδια του!

Η ψυχή του Μίκη μεγάλη

του έφτασε να τη μοιράσει στα έργα του.

Δεν θα μπορέσει από εκεί κανείς να του την πάρει.

γιατί η ψυχή της μουσικής του

Αθάνατη παραμένει.

Και τούτο Άξιον εστί!