25 Μαΐου. «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες» – Της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου

Οι ιστορικές έρευνες της συναδέλφισσας Χρηστίνας Σωτήρχου είναι σίγουρα από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστοσελίδας μας και ανυπομονούμε πάντα να μας παρέχει νέο υλικό.

Ένα από τα στοιχεία που κάνουν τις εκπληκτικές έρευνες της συναδέλφισσας να ξεχωρίζουν είναι ότι αναφέρονται σε περιόδους που έχουν συγκλονίσει την ελληνική και παγκόσμια ιστορία, αλλά συχνά ξεσκεπάζουν μερικές λιγότερο γνωστές πτυχές τους. Αναφέρονται σε συγκεκριμένους ανθρώπους και τις προσωπικές τους ιστορίες μέσα στη φρενίτιδα που επικρατεί στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα και αυτό, κατά τη γνώμη μας, μας φέρνει πιο κοντά σε όσα έζησαν, ώστε να τα νιώσουμε και να συγκλονιστούμε ακόμα περισσότερο… Δεν πρόκειται απλά για μερικούς ακόμα αριθμούς ή γεγονότα σε ένα ιστορικό βιβλίο, αλλά τα βιώματα συνανθρώπων μας (που συχνά δεν επέζησαν μέσα στη φρίκη) με ονοματεπώνυμο.

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου και η εκτέλεση των αγωνιστών στην Καισαριανή έχουν περάσει για πάντα (ελπίζουμε) στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων. Η Χρηστίνα λοιπόν, για μία ακόμα φορά κάνει τη διαφορά και ασχολείται με τους φυλακισμένους αγωνιστές που σαν σήμερα, 25 Μαΐου 1945, οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί στη Γερμανία και ιδιαίτερα με τις 61 γυναίκες που έζησαν αυτήν την κόλαση, μέχρι να έρθει η λύτρωση για κάποιες από αυτές μετά από μερικούς μήνες με την απελευθέρωσή τους λόγω της επέλασης των συμμάχων.

Μάλιστα, για να γίνει ακόμα πιο έντονος ο βιωματικός χαρακτήρας της έρευνας που αναφέραμε προηγουμένως, η συναδέλφισσα τονίζει ότι στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Χαϊδαρίου βασανίστηκε ο αγωνιστής πατέρας της, ο οποίος έφυγε σαν σήμερα από τη ζωή το 1981, στον οποίο, δικαίως, αφιερώνει και την έρευνά της.

Εξ άλλου, ένα ακόμα στοιχείο που ξεχωρίζει τις έρευνες της Χρηστίνας είναι η σύνδεση της ιστορικής μνήμης με το σήμερα. Γιατί η γνώση της ιστορίας και η διατήρηση της μνήμης, ακριβώς αυτό το σκοπό έχουν, να αποτυπώνουν τα μαθήματά τους στις ενέργειες μας σήμερα, ώστε να μην επαναλαμβάνονται λάθη και πάθη του παρελθόντος, με όραμα για ένα καλύτερο μέλλον… Επομένως, δώστε ιδιαίτερη βάση στον επίλογο της έρευνας της Χρηστίνας που ακολουθεί, που δυστυχώς αποτελεί μία πραγματικότητα της Ευρώπης – και όχι μόνο – του σήμερα, με τους ανιστόρητους και απάνθρωπους νοσταλγούς των Ναζί και της ακροδεξιάς να ξεφυτρώνουν παντού, να κερδίζουν έδαφος (χαρακτηριστικό παράδειγμα δυστυχώς η χώρα μας) και να απειλούν να αναβιώσουν ξανά την πιο ανατριχιαστική περίοδο της σύγχρονης, παγκόσμιας ιστορίας…

25 Μαΐου. «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες»