Επιστροφή στις εκδρομές! Επιστροφή στις Δαλματικές ακτές! Το… ΕΞΠΡΕΣ των ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ θα σφυρίξει ξανά, αφού μετά από την πολύμηνη παύση, ο Σύλλογός μας διοργανώνει εκ νέου εκδρομή στις Δαλματικές ακτές και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας την περίοδο του Πάσχα (26/4 – 4/5) – Σπεύσατε να δηλώσετε συμμετοχή!

Μπορεί οι εκδρομικές δραστηριότητες του Συλλόγου μας να είχαν μπει σε… αναστολή, αλλά πλέον είμαστε έτοιμοι για δυναμική επανεκκίνηση! Η αξέχαστη εκδρομή της ΙΟΝΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ στις Δαλματικές Ακτές και τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας ακόμα μνημονεύεται από τους συναδέλφους μας που είχαν την τύχη να συμμετάσχουν. Για αυτό και εμείς αποφασίσαμε για την επανέναρξη των εκδρομικών μας δραστηριοτήτων να την επαναλάβουμε, δίνοντας βέβαια προτεραιότητα στους συναδέλφους που δεν είχαν προλάβει τότε να μπουν στη λίστα! Το Εξπρές των Βαλκανίων θα σφυρίξει ξανά τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου και μέχρι την Τρίτη του Πάσχα 4 Μαΐου θα περάσει από Αλβανία, Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία, συναντώντας τοπία μοναδικής ομορφιάς και μνημεία ιστορικής μνήμης.


Τιμή συμμετοχής 395€ κατ’άτομο.

Η επιβάρυνση για μονόκλινο είναι 120€.

Όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν με το… Εξπρές των Βαλκανίων, θα πρέπει με τη δήλωση συμμετοχής να δώσουν άμεσα προκαταβολή 200€. Η εξόφληση του υπόλοιπου ποσού θα γίνει 10 ημέρες πριν την αναχώρηση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Θα κρατηθεί ΑΥΣΤΗΡΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ, καθότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΠΟΥΛΜΑΝ.

Σπεύσατε άμεσα να δηλώσετε συμμετοχή!

  • Οι συνάδελφοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ταξίδι, θα πρέπει να διαθέτουν ταυτότητα νέου τύπου (χρονολογία έκδοσης 2006 και εντεύθεν).
  • Η εκδρομή μας θα περάσει από την Κροατία και τη Σλοβενία που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσοι ασφαλισμένοι συνάδελφοι το επιθυμούν, μπορούν για μεγαλύτερη ασφάλεια να προμηθευτούν την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθένειας που έχει ισχύ για ταξίδια στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στην Ισλανδία, στο Λιχτενστάιν, στη Νορβηγία και στην Ελβετία, για τουρισμό, σπουδές, επαγγελματικό  ή άλλο λόγο.
  • Επειδή πολλοί συνάδελφοι από την περιφέρεια επικοινωνούν με το σύλλογό μας για να μάθουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε προς τα ελληνοαλβανικά σύνορα, σας ενημερώνουμε ότι θα κατευθυνθούμε στην Κακαβιά μέσω Λάρισας. Όποιοι συνάδελφοι το επιθυμούν, μπορούμε να τους συλλέξουμε στη διαδρομή και κυρίως στη Λάρισα.

Πρόγραμμα:

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΔΑΛΜΑΤΙΚΩΝ ΑΚΤΩΝ

26/4 – 4/5/2021

1η ημέρα: ΑΘΗΝΑ-ΔΥΡΡΑΧΙΟ

Συγκέντρωση, επιβίβαση στο λεωφορείο και αναχώρηση για Δυρράχιο  με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ και φαγητό. Αφού περάσουμε τον απαραίτητο έλεγχο διαβατηρίων στα σύνορα άφιξη αργά το απόγευμα στο ξενοδοχείο μας και τακτοποίηση. Ελεύθερος χρόνος για μια βόλτα στην αρχαία πόλη του Δυρραχίου (αρχαία Επίδαμνος) που ιδρύθηκε το 627 π.Χ. από Έλληνες αποικιστές της Κορίνθου και της Κέρκυρας. Σήμερα αποτελεί το μοναδικό λιμάνι της Αλβανίας και την πόλη που αποπνέει ευρωπαϊκό άνεμο. Δείπνο, διανυκτέρευση.

2η ημέρα : ΤΙΡΑΝΑ (ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ)  –ΜΠΟΥΤΒΑ –ΚΟΤΟΡ- ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ

kotor-min
Κότορ

 

Πρωινό και θα κάνουμε μια περιήγηση της πόλης των Τιράνων. Στη συνέχεια, αναχώρηση για την Μπούτβα, την αρχαία ελληνική αποικία Βουδούα, που αναφέρεται και στις τραγωδίες του μεγάλου Έλληνα δραματικού ποιητή Σοφοκλή. Σύντομη περιήγηση και ελεύθερος χρόνος, για να απολαύσουμε το γραφικό τοπίο, κάνοντας βόλτες και αγορές.

Συνεχίζουμε για την  παραθαλάσσια μεσαιωνική πόλη Κότορ (ελ. Ασκρήβιον), μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Η πόλη βρίσκεται στο βαθύτερο σημείο του ομώνυμου κόλπου, ο οποίος θεωρείται το μεγαλύτερο, το νοτιότερο και ομορφότερο φιορδ της Αδριατικής αλλά και της Νότιας Ευρώπης. Η πόλη περιβάλλεται από βενετσιάνικο τείχος μήκους 4,5 χλμ., που ακολουθεί τη γραμμή της απότομης πλαγιάς της οροσειράς του Αγίου Ιωάννη και φτάνει ως τη θάλασσα. Η βόλτα στα στενά, δαιδαλώδη δρομάκια του Κότορ θα μας φέρει ως τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τρύφωνα, στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Λουκά, στο αξιόλογο Μουσείο Ναυτικής Ιστορίας του Μοντενέγκρο και στο επιβλητικό παλάτι του πρίγκιπα Πέτροβιτς, το οποίο χρησιμοποίησε και ο Ναπολέων Βοναπάρτης ως θερινή κατοικία. Τελικός προορισμός μας είναι το Ντουμπρόβνικ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας.   Δείπνο και διανυκτέρευση.

3η ημέρα: ΝΤΟΥΜΠΡΟΒΝΙΚ- ΜΟΣΤΑΡ – ΣΙΜΠΕΝΙΚ

%ce%bd%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%bc%cf%80%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%bd%ce%b9%ce%ba-min
Ντουμπρόβνικ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και περιήγηση στο πανέμορφο Ντουμπρόβνικ, που σύμφωνα με μια θεωρία ιδρύθηκε από Έλληνες ναυτικούς. Η πόλη, που στα μεσαιωνικά χρόνια ονομαζόταν «Ραγούζα», μετά από μια περίοδο ενετοκρατίας, έφτασε στη μεγαλύτερη ακμή της τον 15ο και 16ο αιώνα, όταν η θαλασσοκρατορία της ανταγωνιζόταν εκείνη της Δημοκρατίας της Βενετίας και άλλων ιταλικών ναυτικών δημοκρατιών. Στην ξενάγησή μας, θα δούμε τα επιβλητικά και καλοδιατηρημένα τείχη που προστάτευαν την πόλη, την Κρήνη του Ονόφριο, την εκκλησία του Σωτήρος, το Φραγκισκανικό Μοναστήρι, το παλαιό φαρμακείο της πόλης που λειτουργεί από τον 13ο αι., το Μέγαρο Σπόνζα, που στεγάζει τα κρατικά αρχεία και τη συγκινητική Αίθουσα Μνήμης για τους νεκρούς του πολέμου της Κροατίας (1995- 1999), τη μαρμάρινη στήλη με το ανάγλυφο του ιππότη Ορλάντο, τον Ναό του Αγίου Βλασίου –προστάτη της πόλης, τον πύργο του Ρολογιού, το Παλάτι του Ρέκτορα (διοικητή), στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο της Πόλης, και τον Καθεδρικό Ναό, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Παναγίας. Στη συνέχεια αναχώρηση για το Μοσταρ την πέμπτη σε μέγεθος πόλη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στις όχθες του ποταμού Νερέτβα. Το όνομα της πόλης οφείλεται στο κεντρικό αξιοθέατο της πόλης, τη γέφυρα Στάρι Μοστ (Παλαιά Γέφυρα), που είχε χτιστεί επί οθωμανικής κυριαρχίας, καταστράφηκε στον πόλεμο της Βοσνίας από τους Κροάτες και ξαναχτίστηκε με βάση το αρχικό σχέδιο το 2004. Από το 2005 η γέφυρα αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Συνεχίζουμε για το Σίμπενικ. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

4η ημέρα: ΣΙΜΠΕΝΙΚ- ΣΠΛΙΤ-ΝΤΡΟΓΚΙΡ-ΖΑΝΤΑΡ-Λ. ΠΛΙΤΒΙΤΣΕ- ΜΠΙΧΑΤΣ

%cf%83%cf%80%ce%bb%ce%b9%cf%84-min
Σπλιτ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχώρηση για να επισκεφτούμε το μεγαλύτερο λιμάνι της Κροατίας και πολυσύχναστο τουριστικό θέρετρο, το Σπλιτ. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής μας θα γνωρίσουμε την πόλη, την οποία επέλεξε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός, για να χτίσει το ανάκτορό του (293-305). Η πόλη είναι κτισμένη στη θέση της αρχαίας ελληνικής αποικίας Ασπάλαθος. Το ανάκτορο του Διοκλητιανού, στο οποίο το 693 εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες από τα γειτονικά Σάλωνα, για να γλιτώσουν από τις επιδρομές των Αβάρων, αποτελεί σήμερα τον ενδότερο πυρήνα της πόλης και μέσα σε αυτό βρίσκονται πλήθος καταστημάτων, τραπεζών και ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Δόμνου (πρώην μαυσωλείο του Διοκλητιανού).

Συνεχίζουμε για το Ντρογκιρ, που αποτελεί το καλύτερο σωζόμενο Ρωμανό – γοτθικό συγκρότημα στην Αδριατική και σε ολόκληρη την Κεντρική Ευρώπη.

Αναχώρηση για την παραθαλάσσια πόλη Ζαντάρ, τη Ζάρα των Σταυροφόρων, ένα κοσμοπολίτικο τουριστικό θέρετρο. Στην περιήγησή μας θα δούμε τα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής αγοράς, την εντυπωσιακή ροτόντα του Αγίου Δονάτου, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο, τον καθεδρικό ναό της Αγίας Αναστασίας και την Πλατεία του Λαού (Narodni trg), που περιβάλλεται από ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κτήρια. Ιδιαίτερο αξιοθέατο αποτελεί το «μουσικό όργανο» του Ζαντάρ, μια κατασκευή που βρίσκεται στο λιμάνι και καθώς μπαίνουν μέσα σ’ αυτήν τα νερά της θάλασσας, παράγει διαφορετικούς ήχους. Αναχώρηση για τις Λίμνες Πλίτβιτσε, ένα θαύμα της φύσης, ένας εθνικός δρυμός απερίγραπτης ομορφιάς, που το 1979 ανακηρύχθηκε από Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Δεκαέξι λίμνες, πλούσιες σε ορυκτά, βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα ανάμεσα σε καταρράκτες και ποτάμια. Μια παλέτα χρωμάτων σε όλους τους τόνους του τιρκουάζ και του γαλαζοπράσινου που καλύπτει περίπου 2 τ. χλμ. Χρόνος ελεύθερος για πεζοπορία και για να απαθανατίσετε το πανέμορφο τοπίο.

Τελικός προορισμός μας το Μπίχατς για τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.

 

5η ημέρα:ΜΠΙΧΑΤΣ – ΟΠΑΤΙΑ – ΡΙΕΚΑ –ΠΟΥΛΑ- ΠΟΡΕΤΣ- ΡΟΒΙΝΙ- ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

plitvice-lake-croatia-min
Λίμνες Πλίτβιτσε

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Νωρίς το πρωί θα επισκεφθούμε την μεγαλύτερη λουτρόπολη της Κροατίας, την Οπάτια (Αμπάτσια στην Ιταλική). Η πόλη είναι κτισμένη μέσα σε κήπους, όπου αφθονούν οι ροδοδάφνες, και οι μπουκαμβίλιες. Τα στενά δρομάκια, τα παλιά σπίτια με τις καμινάδες δίνουν στην πόλη μια ιδιαίτερη ομορφιά. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε  την πανέμορφη πόλη Ριέκα που βρίσκεται στην «αγκαλιά του κόλπου» Κvarner. Θα δούμε τον πύργο  της πόλης, την εκκλησία των Καπουτσίνων, τα ερείπια του Ρωμαϊκού τείχους, το παλαιό δημαρχείο και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου.

Στη συνέχεια θα επισκεφτούμε  τις πόλεις Πούλα του Πόρετς που είναι από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς. Η ιστορία τους ξεκινάει από τους προϊστορικούς χρόνους, αλλά αναπτύχθηκε τα χρόνια της Ρωμαϊκής κυριαρχίας οπότε και έγινε επισκοπική έδρα. Η παλιά πόλη του Πόρετς έχει κρατήσει την Ρωμαϊκή δόμηση, γεγονός που είναι φανερό στη ρυμοτομία των δρόμων και των πλατειών. Το πλέον αξιόλογο και εντυπωσιακό μνημείο που μπορεί να επισκεφθεί ο επισκέπτης είναι η Βασιλική του Αγίου Ευφρασίου που χτίστηκε από τον επίσκοπο Ευφράσιο στα μέσα του 6ου αιώνα. Η συνέχεια θα μας φέρει στο Ροβίνι άλλη μια πόλη με  ασύγκριτη ομορφιά  στη περιοχή της Ίστρια.

Μεταφορά στο ξενοδοχείο μας στη Λουμπλιάνα. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

6η ημέρα: ΛΟΥΜΠΛΙΑΝΑ –ΛΙΜΝΗ ΜΠΛΕΝΤ –ΖΑΓΚΡΕΜΠ

Πρωινό και περιήγηση στη  Λουμπλιάνα, πρωτεύουσα της Σλοβενίας. Χτισμένη στις όχθες του ομώνυμου ποταμού, με έντονα στοιχεία από την Αυστριακού τύπου αρχιτεκτονική σε αρκετά κτίρια. Στην πανοραμική περιήγηση θα δούμε το παλαιό Δημαρχείο, και τον Καθεδρικό Ναό που δεσπόζουν στο ιστορικό κέντρο. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Μπλεντ το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες των Ιουλιανών Άλπεων και είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη της περιοχής. Θα επισκεφθούμε το φημισμένο κάστρο του Μπλεντ όπου από ψηλά θα έχουμε μια πανοραμική και εντυπωσιακή εικόνα της λίμνης. Αργά το απόγευμα μεταφορά και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στο Ζάγκρεμπ. Δείπνο και διανυκτέρευση. 

7η ημέρα: ΖΑΓΚΡΕΜΠ-ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

%ce%b6%ce%ac%ce%b3%ce%ba%cf%81%ce%b5%ce%bc%cf%80-min
Ζάγκρεμπ

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχωρούμε για  περιήγηση της πόλης όπου  θα δούμε τη λεωφόρο Κύριλλου και Μεθόδιου, την πλατεία του Αγίου Μάρκου με το Θυρεό της χώρας και το Δημαρχείο με την Πέτρινη Αψίδα. Θα περιηγηθούμε επίσης στην Άνω Πόλη, όπου βρίσκεται ο επιβλητικός Καθεδρικός Ναός και η Αρχιεπισκοπή με το Προεδρικό Μέγαρο, τη Βουλή και άλλα κυβερνητικά κτίρια.

Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το Πανέμορφο Βελιγράδι.

Μια πρώτη γνωριμία με την πανέμορφη πρωτεύουσα με πολλές αντιφάσεις που αποπνέει ταυτόχρονα μελαγχολία και ζωντάνια. Σε κάθε δρόμο της είναι έντονα τα σημάδια της ιστορίας. Κάνοντας βόλτες στην παλιά πόλη με τα επιβλητικά κτίρια αισθάνεσαι ότι είναι ένα μέρος που ακροβατεί ανάμεσα στο παλιό και το καινούργιο, ανάμεσα στον εκμοντερνισμό και στα σημάδια της παλιάς εποχής… ‘Έχει χαρακτηριστεί το «Βερολίνο των Βαλκανίων» για την εναλλακτική και νεανική αύρα που αποπνέει και τη ζωντάνια που το χαρακτηρίζει όλες τις ώρες της ημέρας. Γοητευτικό όσο δεν πάει με τις πολλές αντιθέσεις του, γεμάτο πάρκα, μπαράκια και νεολαία, είναι ένας μαγευτικός ταξιδιωτικός προορισμός. Διανυκτέρευση και δείπνο.

 

 

8η ημερα :ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ-ΣΚΟΠΙΑ

beograd-min
Βελιγράδι

Πρωινό στο ξενοδοχείο. Σήμερα θα επισκεφθούμε  το Βελιγράδι, στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάβα. Θα  κάνουμε την πανοραμική περιήγηση της πόλης, που σφύζει από τέχνη και ζωή. Θα δούμε το φρούριο-πάρκο Καλεμέγκνταν, τον Πύργο Νεμπόιτσκα, που ήταν η φυλακή και ο τόπος θανάτου του Ρήγα Φεραίου, την Πλατεία Δημοκρατίας με το Εθνικό Θέατρο, τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα (τη μεγαλύτερη ορθόδοξη εκκλησία στην Ευρώπη), το κτήριο του Κοινοβουλίου κ.λπ. Χρόνος ελεύθερος στον πεζόδρομο του Πρίγκιπα Μιχαήλ (Knez Mihailova). Θα συνεχίσουμε για τα Σκόπια  για να κάνουμε την διανυκτέρευση μας.

Μια πρώτη γνωριμία με την πόλη. Δείπνο και διανυκτέρευση.

 

9η ημέρα : ΣΚΟΠΙΑ–ΑΘΗΝΑ 

Πρωινό στο ξενοδοχείο και μια περιήγηση στην περιοχή και άμεση αναχώρηση για την Αθήνα με ενδιάμεσες στάσεις.  Άφιξη αργά το απόγευμα.

 

Τιμή συμμετοχής 395€ κατ΄άτομο.

ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Πολυτελές κλιματιζόμενο πούλμαν για τις μεταφορές και μετακινήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα.
  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 3* SUP &  4*
  • Πρωινό και ένα δείπνο καθημερινά (ημιδιατροφή).
  • Εκδρομές, περιηγήσεις, ξεναγήσεις, όπως αναφέρονται στο αναλυτικό πρόγραμμα της εκδρομής.
  • Checkpoint (15€)
  • Δημοτικοί φόροι ξενοδοχείων (10€)
  • Έμπειρος Αρχηγός – Συνοδός.
  • Ασφάλεια αστικής/επαγγελματικής ευθύνης.
  • Φ.Π.Α

Εξόφληση 10 ημέρες πριν την αναχώρηση.

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ:

  • Είσοδοι σε μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, είσοδος στην λίμνη Πλίτβιτσε, θεάματα και γενικά όπου απαιτείται.
  • Ό,τι ρητά αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.

Σημείωση: Ξεναγήσεις και  εκδρομές ενδέχεται να  αλλάξει η σειρά που θα πραγματοποιηθούν.