Εναερίτες : Ψηλά στις σκαλωσιές, στον πάτο οι αμοιβές… – Golden boys : Ψηλά στις αμοιβές, στον πάτο οι ενοχές…

Πριν από μία εβδομάδα γίναμε μάρτυρες του σκηνικού που εξελίχθηκε με το blackout και τη διακοπή υδροδότησης σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στο νομό Αττικής λόγω της χιονόπτωσης μίας ημέρας… Τα γεγονότα αυτά που ταλαιπώρησαν χιλιάδες συμπολίτες μας ακόμα και για 5 ημέρες (!) στην υποτιθέμενα πιο ανεπτυγμένη και εξοπλισμένη από άποψη υποδομών περιοχή της Ελλάδας, ανέδειξαν το βάθος της υποβάθμισης και την ένδεια του κρατικού μηχανισμού, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία της κρίσης.

Παράλληλα, η συζήτηση που ακολούθησε την υπόθεση αυτή, το μπαλάκι και η προσπάθεια  αποσιώπησης των ευθυνών, ανέδειξαν την παρακμή των θεσμών και του πολιτικού συστήματος της χώρας μας.

Ο συνάδελφός μας Γιώργος Τζαννής (Βρυώνη Πειραιά, Παλαιά Λαχαναγορά, Μυτιλήνη, διευθυντής στη Λήμνο, διευθυντής στην Καλλονή Λέσβου και διευθυντής στη Χίο) επικοινώνησε μαζί μας, γνωστοποιώντας μας ότι ο γιος του είναι εναερίτης και διακινδυνεύει τη ζωή του καθημερινά για 600 ευρώ το μήνα…

Το τι εστί εναερίτης, το γνωρίζετε όλοι. Είναι από τα πλέον επικίνδυνα επαγγέλματα, που έχει κοστίσει τη ζωή σε πολλούς επαγγελματίες, οι οποίοι ενώ παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα για να απολαμβάνουμε το αγαθό του ρεύματος, αντί να αντιμετωπίζονται σαν ήρωες, αμείβονται (όπως μας ενημέρωσε ο Γιώργος) με τον κατώτατο μισθό, θεωρούνται εργάτες β’ διαλογής και πρόσφατα ενεπλάκησαν άθελά τους στο παιχνίδι αποποίησης των ευθυνών και κατηγορήθηκαν χυδαία από διάφορους…

Αλλά αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα που έμαθε πολύ πριν τη δεκαετία της κρίσης να αποθεώνει τα golden boys (που μόνο δεινά επέφεραν με την ανικανότητά τους) και να υποβαθμίζει σε ρόλο επαίτη τον εργαζόμενο.

Αυτά συμβαίνουν κατ’ επέκταση και στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, με τη σταθερή προσπάθεια απαξίωσης του δημόσιου χαρακτήρα της εδώ και χρόνια, με τη μείωση του εργατικού δυναμικού, αλλά την αύξηση των αμοιβών των μεγαλοστελεχών…

Αυτά συμβαίνουν σε μία χώρα που εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της «ανεπτυγμένης» πρωτεύουσάς της (και όχι μόνο) μένουν για ολόκληρα 24ωρα χωρίς νερό και ρεύμα λόγω περιορισμένης χιονόπτωσης μίας ημέρας και εν τέλει κανένας αρμόδιος δεν αναλαμβάνει την ευθύνη, η οποία επιρρίπτεται στους μόνους που αγωνίζονται καθημερινά υπό αντίξοες συνθήκες για να μας παρέχουν τα βασικά αγαθά διαβίωσης!

Αυτά συμβαίνουν εν ολίγοις σε μία χώρα που η κοινή λογική βιάζεται σε καθημερινή βάση…

Πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ που μιλούν για τις προκλητικές αυξήσεις των golden boys της ΔΕΗ (σύμφωνα με τους ισολογισμούς της ΔΕΗ έως και 300% σε σχέση με το 2019 για τα μέλη του Δ.Σ. και 100% αν συμπεριλάβουμε και τις αμοιβές των αναπληρωτών διευθύνοντων συμβούλων και γενικών διευθυντών – 200.000 ευρώ για τον πρόεδρο, 120.000 ευρώ για τους αναπληρωτές, 100.000 ευρώ για τους γενικούς διευθυντές και 70.000 ευρώ για τους διευθυντές – τα ποσά είναι μικτά ετησίως), την ώρα που αυτοί που διακινδυνεύουν τις ζωές τους και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες μας ατενίζουν από τη… θέα που τους προσφέρουν οι πανύψηλοι στύλοι ΔΕΗ, όπως ο γιος του συναδέλφου μας, αμείβονται με… μισό κομμάτι ψωμί.

Οφείλουμε όλοι κάποια στιγμή να συντρίψουμε τον παραμορφωτικό φακό που προσπαθεί να αλλάξει την πραγματικότητα και να αποκρύψει τα κακώς κείμενα που στιγματίζουν την κοινωνία μας και προκαλούν την υποβάθμιση των ζωών μας.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Τα golden boys, όσοι τα εξέθρεψαν εδώ και δεκαετίες και όσοι συνεχίζουν να τα στηρίζουν, είναι ένας από τους κρίκους της αλυσίδας της διαπλοκής που μας καταδυναστεύει και δεν μας αφήνουν να σηκώνουμε κεφάλι.

Αντίθετα, όσο και αν θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι εμείς ευθυνόμαστε για την παρακμή της χώρας μας, η μεγαλύτερη ευθύνη που φέρουμε ως λαός είναι ότι δεν ανοίγουμε τα μάτια να δούμε την πραγματικότητα, δεν αντιδράμε στην επιδείνωση τα βιοτικού μας επιπέδου, δεν αναζητάμε εναλλακτικούς τρόπους δράσης και συνεχίζουμε να πορευόμαστε αδιαμαρτύρητα με τα προβλήματα που συσσωρεύουν οι δυνάστες μας… Ωστόσο, αυτά τα προβλήματα πλέον έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και κάποια στιγμή θα μας καταπνίξουν, αν σύντομα δεν αλλάξουμε ρότα.

Ευχαριστούμε το συνάδελφο Γιώργο Τζαννή που μας έδωσε την ευκαιρία να αναφερθούμε σε αυτό το μείζον θέμα, ευχόμαστε στο γιο του και όλους τους εναερίτες υγεία, δύναμη και μία καλύτερη ζωή και βεβαίως ελπίζουμε να έρθει η στιγμή που θα σπάσει το απόστημα και τα golden boys μαζί με το διαπλεκόμενο περίγυρό τους θα καταβαραθρωθούν, προς όφελος των πραγματικών ηρώων της καθημερινότητας…