Ο Αντώνης Καλογιάννης, ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους ερμηνευτές, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 11/2/21, αφήνοντας ως παρακαταθήκη τα υπέροχα τραγούδια του, αφού κατόρθωσε με τη φωνή του να γίνει συνώνυμο της ηλεκτρισμένης αντίστασης της νεολαίας, αλλά και αργότερα τροβαδούρος του αισθαντικού έρωτα, συνδυάζοντας στην καριέρα του τα μεγάλα πάθη των Ελλήνων…
Σήμερα, ανήμερα της «εορτής των ερωτευμένων» (αν και βέβαια για εμάς τους Ιονικάριους προστάτης των ερωτευμένων και της Ιονικής είναι ο Άγιος Υάκινθος που εορτάζεται στις 3 Ιουλίου…), κάνουμε μία αναδρομή στην πορεία του Αντώνη Καλογιάννη, η οποία ξεκίνησε με το έντονα πολιτικοποιημένο τραγούδι και μετά από μία στροφή συνεχίστηκε με επίσης πολύ μεγάλη επιτυχία στο ερωτικό τραγούδι, παρουσιάζοντάς σας ταυτόχρονα μερικά από τα πιο όμορφα τραγούδια του που θα συνεχίσουν να μας κρατούν συντροφιά για πάντα…
Η ζωή του Αντώνη Καλογιάννη σίγουρα θα είχε πάρει διαφορετικό δρόμο, αν δεν είχε συναντήσει τυχαία τον Μίκη Θεοδωράκη το 1966. Ο γεννηθείς στην Καισαριανή στις 3 Αυγούστου του 1940 εργαζόταν ως τσαγκάρης, όταν ο Μίκης Θεοδωράκης τον άκουσε να τραγουδά και του προσέλκυσε το ενδιαφέρον. Αυτή η γνωριμία άλλαξε τη ζωή του. Η συνεργασία τους είχε μεγάλη επιτυχία και έτσι ο Αντώνης Καλογιάννης βρέθηκε από τσαγκάρης, να τραγουδά σε κατάμεστα στάδια σε όλο τον κόσμο και να ερμηνεύει στίχους του Σικελιανού, του Ρίτσου και του Σεφέρη υπό την καθοδήγηση του Μίκη Θεοδωράκη.
Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 έφυγε στο εξωτερικό με την Μαρία Φαραντούρη και δημιούργησε λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδωσαν συναυλίες που είχαν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας. Μετά την αποφυλάκιση του Μίκη Θεοδωράκη το 1970, πραγματοποίησαν εκατοντάδες συναυλίες στο εξωτερικό, ερμηνεύοντας πολιτικά τραγούδια και δημοσιοποιώντας περαιτέρω στην Ευρώπη, την Αμερική και την Αυστραλία την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε στην Ελλάδα.
Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του είναι η ηχογράφηση του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του Άγγελου Σικελιανού και το «Κατάσταση Πολιορκίας» το 1970, μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, καθώς και το «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975.
.
Τη δεκαετία του 80’ έρχεται η μεγάλη στροφή στην καριέρα του, αφού με το δίσκο «Τα σημερινά» (1981) ο Αντώνης Καλογιάννης αφήνει το κοινωνικοπολιτικό τραγούδι για το ερωτικό. Τα τραγούδια του γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία και σταδιακά καθιερώνεται στη συνείδηση του κοινού ως ερωτικός τραγουδιστής. Η καριέρα του εκτινάχθηκε με το δίσκο “Και που λες Ευτυχία”. Το ομώνυμο τραγούδι, μαζί με τα “Όμορφή μου Κατερίνα”, “Σ’ αγαπώ σαν το γέλιο του Μάη” (σε συνεργασία με τη Μαρινέλλα), “Αχ Αννούλα του χιονιά”, αποτελούν μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά ερωτικά τραγούδια που ερμήνευσε.
Η τελευταία προσωπική του δισκογραφική δουλειά ήταν το 1997 («Ιστορίες Αγγέλων») και στη συνέχεια ακολούθησαν συμμετοχές του σε δουλειές άλλων καλλιτεχνών και κυκλοφορίες συλλογών με τα τραγούδια του, ενώ πριν από περίπου 15 χρόνια έχασε ξαφνικά το γιο του, γεγονός που του στοίχισε πολύ.
Ο Αντώνης Καλογιάννης συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Μάριος Τόκας, Δήμος Μούτσης, Αργύρης Κουνάδης, Τάκης Μουσαφίρης, αλλά και ποιητές και στιχουργούς (Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τ. Λειβαδίτη, Δ. Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο κ.ά.) και τα τραγούδια του παραμένουν ανέγγιχτα μέσα στο χρόνο, έχοντας αγαπηθεί από διαφορετικές γενιές Ελλήνων. Μπορεί πλέον να μη βρίσκεται ο ίδιος στη ζωή, αλλά οι ερμηνείες του θα τον κρατούν πάντα ζωντανό, κάθε φορά που ο καθένας από εμάς θα τραγουδά ή θα σιγοσφυρίζει έναν από τους σκοπούς των τραγουδιών του…
.
.
Πηγές : news247.gr
efsyn.gr