Κατατίθεται στη η Βουλή Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας 

Συνάδελφοι,

Στο χθεσινό (21.1.21) δημοσίευμά μας αναφερθήκαμε στο θέμα της βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης, το οποίο έχει βρεθεί στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα μετά από τη γενναία δημόσια καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου.

Κάναμε αναφορά και στη «Διεθνή Σύμβαση Εργασίας 190» σχετικά με την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας, που υιοθετήθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας τον Ιούνιο 2019, η οποία δυστυχώς δεν είχε μέχρι σήμερα επικυρωθεί από τη χώρα μας.

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ενημέρωσε ότι πρόκειται να προωθήσει (με χαρακτηριστική καθυστέρηση βέβαια αφού έχει παρέλθει από τις 20.12.20 η προθεσμία) προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190:


Μ. Συρεγγέλα (υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια): Προωθούμε στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναμένεται να καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.

Αυτό ανακοίνωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας σχετικά στη σημερινή Έκτακτη Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία και αναγνωρίζει ότι η βία και η παρενόχληση στην εργασία μπορεί να αποτελούν παραβίαση ή κατάχρηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γεγονός που αποτελεί απειλή για τις ίσες ευκαιρίες.

Τα κράτη – μέλη που θα κυρώσουν τη Σύμβαση –ανάμεσα τους και η Ελλάδα- δεσμεύονται να υιοθετήσουν μία συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία.

Στο πλαίσιο της κύρωσης οφείλουν να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν προληπτικά και διορθωτικά μέτρα, να προστατεύσουν όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και να στηρίξουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης.


Έστω και με την καθυστέρηση αυτή, σίγουρα πρόκειται για ένα θετικό βήμα προς την προστασία από την έμφυλη βία και παρενόχληση που δέχονται στους χώρους εργασίας εργαζόμενες και εργαζόμενοι. Ωστόσο, η Σύμβαση αυτή παραμένει ένα απλό εργαλείο στην αντιμετώπιση αυτού του τραγικού φαινόμενου και για να μη μείνει κενό γράμμα, πρώτα και πάνω από όλα θα πρέπει να αλλάξουν οι συνειδήσεις και η οπτική του κόσμου απέναντι στο θέμα.

Επιπλέον, αναγνωρίζοντας πως αυτά τα θετικά βήματα είναι προϊόν της μαχητικότητας κυρίως του γυναικείου κινήματος σε συνδυασμό με το θάρρος που επιδεικνύουν καθημερινά γυναίκες, όπως η Σοφία Μπεκατώρου, για να καταγγείλουν τα περιστατικά παρενόχλησης που έχουν δεχθεί, καλούμε όλες τις γυναίκες να βγουν μπροστά για να σπάσουν τον τρόμο και όλους τους φορείς, αλλά και τους απλούς ανθρώπους, να σταθούν στο πλευρό τους!