Διαβάστε ολόκληρο το βιβλίο «Εύθυμα και Σοβαρά», του συναδέλφου Δημήτρη Κουκουζή

Ο καταγόμενος από το Λευκοχώρι Γορτυνίας συνταξιούχος συνάδελφός μας Δημήτρης Κουκουζής είναι σίγουρα γνωστός σε όλους σας, καθώς υπηρέτησε επί τριακονταετία στη Νομική Υπηρεσία της Ιονικής Τράπεζας (1970-2000) και μέχρι το 2002 στην Alpha Bank. Προηγουμένως, είχε προσληφθεί ως νεαρός φοιτητής ακόμα το 1963 στην Τράπεζα, όπου και εργαζόταν παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική. Μετά από το οκταετές πέρασμά του ως προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Τράπεζας, το 2010 συνταξιοδοτήθηκε.

Παρά το γεγονός ότι μετά από παραίνεση συγχωριανού του, αποφάσισε τελικά να ακολουθήσει το επάγγελμα του νομικού, ο ίδιος δεν ξέχασε ποτέ την πρώτη του αγάπη, τη Φιλολογία. Η επιμέλεια του συγγραφικού του έργου αποτελεί το μεράκι του συναδέλφου, που στις σελίδες των δύο μέχρι στιγμής βιβλίων του, «Περασμένα αλλά Αξέχαστα» (1997) και «Εύθυμα και Σοβαρά» (2009) προσπαθεί να χωρέσει τις αναμνήσεις και τις εμπειρίες μίας ολόκληρης ζωής, από τα δύσκολα παιδικά χρόνια στο χωριό του, τις σπουδές του στην Αθήνα και την επαγγελματική σταδιοδρομία του στον τραπεζικό χώρο. Ο ίδιος δεν επιθυμεί να γίνει συγγραφέας ή λογοτέχνης, αλλά γράφει στην εφημερίδα του χωριού του όποτε το «επιβάλλει» η ψυχική του διάθεση και επιμελείται τα βιβλία του ως «μία μορφή ψυχικής λύτρωσης από το βασανιστικό φορτίο των αναμνήσεων που καβαλούσε μέσα του σαν πολύτιμο κειμήλιο ζωής και ενέργειας» (από συνέντευξη του ιδίου στο νο26 φύλλο της εφημερίδας του συλλόγου μας).

Η πένα του συναδέλφου γεμάτη από πνευματική δραστηριότητα και πραγματική λατρεία για τον τόπο και την Πατρίδα, έχει τη σπάνια ικανότητα να αναδεικνύει με έξυπνο και συνάμα χιουμοριστικό τρόπο τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, των συμπατριωτών, της εκκλησίας και της θρησκείας μας και σίγουρα αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά για όλους τους Ιονικάριους, αλλά και για κάθε αναγνώστη. Ο σύλλογός μας εξασφάλισε ολόκληρο το πιο πρόσφατο βιβλίο του «Εύθυμα και Σοβαρά», ένα αυτοβιογραφικό ευθυμογράφημα που είμαστε σίγουροι ότι θα σας κρατήσει ιδιαιτέρως ευχάριστη συντροφιά αυτές τις Άγιες μέρες:

Εύθυμα και Σοβαρά