ΣΥΙΛΤΕ – Νο 17. Ένα προαναγγελθέν έγκλημα σε βάρος των συναδέλφων μας ολοκληρώνεται : Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank και τράπεζα σε αγαστή συνεργασία συμφώνησαν για τη μεταβίβαση των εργαζομένων στη CEPAL με σαφή υποχώρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων – Στο περιθώριο τέθηκαν για μία ακόμα φορά οι Ιονικάριοι!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ALPHA BANK

ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ

Ευπόλιδος 8  – ΑΘΗΝΑ 105 51  ΤΗΛ.:  210 3250692  – 3 – 4     FAX :  210 3311278 

 www.ionikienotita.gr                                                       email: syilte.gramm@gmail.com

 

ANAKOIΝΩΣΗ Νο 17

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2020

.

Ένα προαναγγελθέν έγκλημα σε βάρος των συναδέλφων μας ολοκληρώνεται

  • Σύλλογος Προσωπικού Alpha Bank και τράπεζα σε αγαστή συνεργασία συμφώνησαν για τη μεταβίβαση των εργαζομένων στη CEPAL με σαφή υποχώρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων

  • Στο περιθώριο τέθηκαν για μία ακόμα φορά οι Ιονικάριοι!

 .

Συνάδελφοι,

Από την πρώτη στιγμή που η τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μεταβιβάσει εργαζομένους σε ένα νέο εταιρικό σχήμα (Cepal) για τα κόκκινα δάνεια, είχαμε επισημάνει τους τρομερούς κινδύνους που προμηνύει μια τέτοια εξέλιξη για τους συναδέλφους που είναι στο στόχαστρο της μεταφοράς, αλλά και συνολικά για όλους τους συναδέλφους, αφού ουσιαστικά πρόκειται για το πρώτο βήμα για την «εξαφάνιση» του επαγγέλματος του τραπεζοϋπαλλήλου.

Και δυστυχώς, μετά από την ανακοίνωση της τράπεζας για τη διάσπασή της, αλλά και την υπ’ αριθμ. 8-28.9.20 ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, επιβεβαιωνόμαστε πλήρως για την τέλεση ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος σε βάρος των συναδέλφων τραπεζοϋπαλλήλων…

Μάλιστα, η απόφαση της διοίκησης της τράπεζαςκατά παράβαση της  υποχρέωσής της για ενημέρωση και διαβούλευση από το εθνικό και ενωσιακό δίκαιονα διαβουλευτεί μόνο με το Σύλλογο του Εργοδοτικού Συνδικαλισμού του κ. Γκιάτη και να αποκλείσει – όχι τυχαία – το Σύλλογό μας εν όψει της μεταβίβασης των εργαζομένων στη νέα εταιρεία CEPAL, , είχε δυστυχώς τα αναμενόμενα τραγικά αποτελέσματα για όλους τους συναδέλφους και ιδιαίτερα για τους προερχόμενους από την Ιονική…

 .

Σαφής υποχώρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Στην υπ’αριθμ 8-28.9.20 ανακοίνωση του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank, ο κ. Γκιάτης «πανηγυρίζει» για την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαβούλευσης και τη συμφωνία με την τράπεζα για την – υποχρεωτική χωρίς κανένα δικαίωμα επιλογής – μεταβίβαση των εργαζομένων στην Alpha Bank στη νέα εταιρεία CEPAL, καθόσον «πέτυχε» την «πλήρη κατοχύρωση εργασιακών-μισθολογικών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων»

Δυστυχώς, από όσο διαπιστώνουμε βάσει όσων αναφέρονται στην εν λόγω ανακοίνωση – και όπως ήταν αναμενόμενο μέσα από τη διαδικασία διαβούλευσης του εργοδοτικού συλλόγου σε αγαστή συνεργασία με την τράπεζα – καλύπτονται μόνο εν μέρει και υπό προϋποθέσεις οι συνάδελφοι που μεταβιβάζονται στη νέα εταιρεία, ενώ για μία ακόμα φορά οι προερχόμενοι από την Ιονική θεωρούνται τα «αποπαίδια» της τράπεζας!

Οι ασαφείς υποσχέσεις και «δεσμεύσεις» δεν έχουν στην ουσία κανένα αντίκρισμα, αφού η ανακοίνωση αφήνει αναπάντητα πολλά ερωτήματα, προσπαθεί να αποκρύψει τις συνέπειες της μεταβίβασης, ενώ γίνεται σαφές ότι θα υπάρξει σαφής υποχώρηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των συναδέλφων που θα μεταβιβαστούν:

– Δεν υπάρχει καμία αναφορά στη συνέχιση του Οργανισμού και συνακόλουθα στη διασφάλιση της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων που καλύπτει

– Δεν γίνεται καμία αναφορά στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με την ΟΤΟΕ και τα δικαιώματα που αυτές κατοχυρώνουν

– Δεν υφίσταται πρόβλεψη για την ένταξη των ώριμων συνταξιοδοτικά συναδέλφων σε προγράμματα εθελουσίας εξόδου με την παροχή οικονομικών κινήτρων

– Συνολικά, δεν υπάρχει καμία αναφορά στην κατοχύρωση σειράς εργασιακών δικαιωμάτων που καλύπτονται από τον Οργανισμό και τη ΣΣΕ (ωράριο, άδειες, μητρότητα κ.λπ.)

 .

Για μία ακόμα φορά στο περιθώριο οι προερχόμενοι από την Ιονική!

Και ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει η εν λόγω ανακοίνωση καλύπτονται εν μέρει ασφαλιστικά οι συνάδελφοι προερχόμενοι εκ της Πίστεως και της Εμπορικής, τα «αποπαίδια» της Ιονικής τέθηκαν για μία ακόμα φορά στο περιθώριο, αφού δεν υπήρξε μέριμνα για το ιδιαίτερο ασφαλιστικό καθεστώς του ΤΑΠΙΛΤ που διέπει τους προερχόμενους από την Ιονική, οι οποίοι τίθενται για μία ακόμα φορά με ευθύνη της τράπεζας στο περιθώριο!

Ενώ αντίθετα, υπάρχει ρητή αναφορά στα ασφαλιστικά δικαιώματα των συναδέλφων που προέρχονται από την Πίστεως και την Εμπορική, δε γίνεται καμία αναφορά στους προερχόμενους από την Ιονική και το ιδιαίτερο ασφαλιστικό τους καθεστώς!

 .

Εμείς δεν συμφωνούμε κ. Γκιάτη!

Όσο και να «πανηγυρίζει» για να ρίξει στάχτη στα μάτια των συναδέλφων και να θολώσει το τοπίο ο κ. Γκιάτης, η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η «επιτυχής συμφωνία» του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank σε αγαστή συνεργασία με την τράπεζα, θα οδηγήσει σε σαφή υποχώρηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων μας, ενώ βέβαια παραβιάζει κατάφωρα το νόμο περί ίσης μεταχείρισης των εργαζομένων όσον αφορά τους προερχόμενους από την Ιονική!

Κατόπιν αυτών των πρωτοφανών εξελίξεων ο Σύλλογός μας, με την κάτωθι επιστολή που απέστειλε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη, διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενο της υπογραφείσας συμφωνίας και ζήτησε άμεση συνάντηση προκειμένου να τεθούν αναλυτικά όλα τα ζητήματα και ιδίως όσα αφορούν άμεσα στους προερχόμενους από την Ιονική συναδέλφους: 

ΣΥΙΛΤΕ Επιστολή Νο 16-1.10.20

Έχουμε εξάλλου αναθέσει την εξέταση της υπόθεσης στους νομικούς και ασφαλιστικούς μας συνεργάτες προκειμένου να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των συναδέλφων μας!

 .

Συνάδελφοι,

.

Σας καλούμε σε διαρκή ετοιμότητα και επαγρύπνηση προκειμένου να αντιδράσουμε δυναμικά απέναντι στο νέο, δυστοπικό εργασιακό τοπίο που διαμορφώνει αυτή η «συμφωνία», καθώς βέβαια και για να αντιμετωπίσουμε την αδικία που συνεπάγεται για τους προερχόμενους από την Ιονική Τράπεζα.

 .

Ο Πρόεδρος                            Ο Γ. Γραμματέας

Γεώργιος Ανδριώτης                Κωνσταντίνος Στεφανής