Τελείωσε σήμερα, Παρασκευή 10/7/20, η εκδίκαση της υπόθεσης του σκανδάλου στο ταμείο υγείας στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων με την αθώωση 5 κατηγορουμένων και τη μείωση της ποινής δύο κατηγορουμένων

Συνάδελφοι,

Μετά από μία πολύμηνη διαδικασία με διάφορες καθυστερήσεις ολοκληρώθηκε η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης του σκανδάλου στο ταμείο υγείας μας.

Σας υπενθυμίζουμε ότι πρωτόδικα οκτώ από τους εννέα κατηγορούμενους είχαν κριθεί ένοχοι, ένας είχε αθωωθεί, ενώ μία από τους καταδικασθέντες δεν άσκησε έφεση και αποδέχτηκε την απόφαση. Επομένως για τη συγκεκριμένη υπόθεση δικάστηκαν εφτά κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι δύο είχαν συνομολογήσει και είχαν αποδεχτεί τις κατηγορίες.

Παρά την πρόσφατη πρόταση του Εισαγγελέα να παραμείνει η ενοχή όλων των κατηγορουμένων, όπως είχε αποφασιστεί πρωτοδίκως, εν τέλει το δικαστήριο αποφάσισε την καταδίκη με τη μείωση της αρχικής ποινής της κ. Γεωργίας Καλαντζή σε 3 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και της κ. Αγγελικής Βενιζέλου σε 20 μήνες φυλάκιση με αναστολή και την αθώωση 5 κατηγορουμένων (Αθηνά Καραδελή, Μιχαήλ Κουλιζάκος, Γεώργιος Σταρόπουλος, Ιωάννα Τσούτη, Ιωσήφ Κουράκης).

Η πλήρης αδιαφορία της διοίκησης του ΤΑΥΤΕΚΩ που κατέστη Πολιτική Αγωγή πολύ αργότερα από την ολοκλήρωση της κύριας ανάκρισης χωρίς να στηρίξει έμπρακτα την υπόθεση, έφερε αυτό το πρωτοφανές αποτέλεσμα.

Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ κ. Βασίλης Κουρούμαλης που αν και του ανατέθηκε η υπόθεση με εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να στηρίξει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων και του ταμείου.

 .

Το αποτέλεσμα της δίκης αφήνει αναπάντητα εύλογα ερωτήματα σε σχέση με όσα συνέβαιναν στο ταμείο υγείας μας, ιδίως εν όψει της αιτιολογημένης πρότασης του Εισαγγελέα Εφετών της δίκης. Για μας αυτή η απόφαση αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πρόκληση και σε καμία περίπτωση η υπόθεση δεν τελειώνει εδώ.

.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η υπόθεση περιορίστηκε στην εξέταση της περιόδου λίγων μόλις μηνών (Φεβρουάριος 2012 έως Οκτώβριος 2012), για τους οποίους ευρέθησαν έγγραφα, αφού για όλο το προηγούμενο διάστημα είχε καταστραφεί ολοσχερώς το αρχείο του ταμείου!

Η ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ σταθερά προσηλωμένη στις αξίες της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης συνέβαλε αποφασιστικά με τα δημοσιεύματά της στην αποκάλυψη του σκανδάλου, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα είχε πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις με περισσότερους εμπλεκόμενους, αν δεν είχαν καταστραφεί τα στοιχεία λόγω της «πυρκαγιάς» στα αρχεία του ταμείου.

Ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για κάθαρση, ερευνώντας την περίοδο 2002-2012 που το ταμείο λειτούργησε σε συνθήκες απόλυτης διαφθοράς και υπέστη πρωτοφανή λεηλασία, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες, αν υπάρχουν, σε όσους θεώρησαν ότι είχαν βρει το κατάλληλο πεδίο δράσης σε ένα φορέα κοινωνικής ασφάλισης για να αποκομίσουν προσωπικά οφέλη.