Πριν από λίγες μέρες πέρασε στα «ψιλά» των ειδήσεων και των εφημερίδων ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της κοινωνικής ασφάλισης αφού ρευστοποιήθηκε το 20% της περιουσίας του τ.ΕΤΕΑΕΠ για να καλυφθούν οι ανάγκες του νέου Υπερταμείου e-ΕΦΚΑ!
.
Συνάδελφοι,
Λίγο πριν την έναρξη της καραντίνας σας είχαμε ενημερώσει για την ενοποίηση του τ.ΕΦΚΑ και του τ.ΕΤΕΑΕΠ σε ένα Υπερταμείο, τον νυν e-ΕΚΦΑ, η οποία σημειωτέον ουδέποτε υπήρξε στην «επίσημη ατζέντα» της κυβέρνησης. Η είδηση είχε περάσει και τότε στα ψιλά και προφανώς υπήρξαν πολλοί καλοί λόγοι για αυτό, αφού οι κυβερνώντες θα έπρεπε να εξηγήσουν γιατί προχώρησαν σε αυτήν την ενοποίηση που είναι κατ’ αρχήν καταφανώς αντισυνταγματική (υφίσταται πληθώρα σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ και του Ελεγκτικού Συνεδρίου) και παράνομη, αφού ενοποιεί δύο ταμεία που δεν είναι ομοειδή (το ένα είναι κύριας ασφάλισης και το άλλο επικουρικής και εφάπαξ) και μάλιστα το ένα ήταν ένα υγιές ΝΠΔΔ στο οποίο ο ΕΦΚΑ όφειλε πολλά δις ευρώ.
Επιπλέον, εκφράζαμε την ανησυχία μας ότι η υποτιθέμενη «οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια» των δύο ασφαλιστικών φορέων που ευαγγελιζόταν η απόφαση ενοποίησης ήταν προσχηματική και στην ουσία το νέο Υπερταμείο επιβουλευόταν την περιουσία και τα αποθεματικά του τ.ΕΤΕΑΕΠ, στα οποία περιλαμβάνονται και τα χρήματα των καταλογισμών που κερδίσαμε μετά από πολυετείς δικαστικούς αγώνες για μη αποδοθείσες ασφαλιστικές εισφορές από την τράπεζα, με σκοπό να καλύψουν τα ελλείμματα του κλάδου πρόνοιας του τ.ΤΑΠΙΛΤ και να αποδοθεί πλήρες εφάπαξ σε όλους τους προερχομένους από την Ιονική.
Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας με την «αθόρυβη» ρευστοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑΕΠ
Η πρόσφατη είδηση της ρευστοποίησης του 20% της περιουσίας του τ.ΕΤΕΑΕΠ ήρθε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας και να επιβεβαιωθεί ότι απώτερος στόχος των κυβερνώντων ήταν να αρπάξουν την περιουσία και τα αποθεματικά του.
Ουσιαστικά, όταν η κυβέρνηση διαπίστωσε πως το ΣτΕ θα επιδίκαζε αναδρομικά στους συνταξιούχους λόγω παράνομων μνημονιακών περικοπών για ένα διάστημα (η έκδοση της σχετικής απόφασης του ΣτΕ αναμένεται αυτές τις μέρες), προσπάθησε να κερδίσει χρόνο με την εκ νέου εκδίκαση στο ΣτΕ και στο ενδιάμεσο, αποφάσισε χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς καμία συνομιλία με τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους κοινωνικούς εταίρους και χωρίς βεβαίως την κατάλληλη προετοιμασία (το όλο μάλιστα εγχείρημα είναι νομικά έωλο) να ενοποιήσει τον τ.ΕΦΚΑ και το τ.ΕΤΕΑΕΠ στον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να αρπάξει τα αποθεματικά του τ.ΕΤΕΑΕΠ για να δώσει τα αναδρομικά και να μην προκληθούν αντιδράσεις, αδιαφορώντας βέβαια για τις τρομακτικές – και όχι μακρινές – συνέπειες που θα έχει αυτή η εξέλιξη στην κοινωνική ασφάλιση!
Επειδή μάλιστα και οι κρατήσεις των επικουρικών συντάξεων κρίθηκαν αντισυνταγματικές, το σύνολο του ποσού από την καταβολή των αναδρομικών και των αυξημένων επικουρικών συντάξεων φτάνει σε ένα ποσό που για να καλύπτεται συν τω χρόνω θα αδειάσει τα αποθεματικά του τ.ΕΤΕΑΕΠ!
Μάλιστα, λειτουργώντας ξανά κοντόφθαλμα, ανεύθυνα και χάριν ανούσιου εντυπωσιασμού, έχει αποφασίσει να δώσει τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων άπαξ στους δικαιούχους και όχι τμηματικά σε βάθος πενταετίας ή δεκαετίας, όπως συνηθίζεται σε περιπτώσεις αναδρομικών από το δημόσιο!
Και όσο δελεαστικό και αν ακούγεται αυτό, εμείς θα πρέπει να τονίσουμε ότι αποτελεί μία άκρως ανεύθυνη στάση που δείχνει πλήρη αδιαφορία για τη βιωσιμότητα των ταμείων και συνολικά για το μέλλον της κοινωνικής ασφάλισης!
.
Στο στόχαστρο ο δεύτερος πυλώνας της επικουρικής ασφάλισης;
Οι εμπνευστές του τερατουργήματος του e-ΕΦΚΑ (μοναδική περίπτωση πανευρωπαϊκά ενός μοναδικού ασφαλιστικού φορέα υπερταμείου!) προβάλλουν τον υποτιθέμενο ηλεκτρονικό αυτοματισμό των υπηρεσιών του Υπερταμείου – που βεβαίως είναι απαραίτητος και καλοδεχούμενος για την εξυπηρέτηση των πολιτών – αλλά αυτό δεν είναι επαρκής συνθήκη για την ταχύτερη απονομή συντάξεων.
Αντιθέτως, αποσιωπούν το γεγονός ότι οι πραγματικές αιτίες των καθυστερήσεων οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού, το διαφορετικό τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από τα ταμεία που ενοποιήθηκαν στον ΕΦΚΑ και την περίπλοκη διαδικασία υπολογισμού της διαδοχικής ασφάλισης – παράγοντες που αν δεν αλλάξουν, δε θα μπορέσουν οι διαδικασίες να επιταχυνθούν ακόμα και αν επιτευχθεί η πλήρης ψηφιοποίησή τους.
Και βεβαίως όλα αυτά δεν έχουν σχέση με την ουσιαστική διοικητική και οργανωτική ενοποίηση, αφού θα διαλυθεί ένα ταμείο με αποθεματικά, περιουσία, βιωσιμότητα 50ετίας και διοικητική οργάνωση, για να εξυπηρετηθούν κοντόφθαλμα ανάγκες εντός ταμείου με διοικητικά, οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα, σε συνθήκες μάλιστα διοικητικής και λειτουργικής αδιαφάνειας.
Εν τέλει, όλα αυτά αποτελούν ξεκάθαρη απόδειξη της προχειρότητας και της κοντόφθαλμης λογικής με την οποία δημιουργήθηκε το Υπερταμείο, ενώ δυστυχώς πιστεύουμε ότι στην κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης βρίσκεται ουσιαστικά η διάλυση του δεύτερου πυλώνα της επικουρικής ασφάλισης και η ιδιωτικοποίηση της υποχρεωτικής, επικουρικής ασφάλισης προς όφελος μεγαλοσυμφερόντων…
Η ενοποίηση των ταμείων είναι ανεξήγητη και νομικά προβληματική και επομένως γίνεται κατανοητό ότι υπήρχαν οικονομικοί λόγοι, καθώς και άλλα συμφέροντα που υπαγόρευαν αυτήν την εξέλιξη:
Α. Ο τ.ΕΦΚΑ και το τ.ΕΤΕΑΕΠ δεν ήταν ομοειδείς ασφαλιστικοί φορείς (αναδιανεμητικό/ κεφαλαιοποητικό σύστημα), κάτι που καθιστά αντισυνταγματική και προβληματική την ενοποίησή τους, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται ουσιαστικά για τη συγχώνευση των δύο πυλώνων κοινωνικής ασφάλισης
Β. Η ενοποίηση αφήνει κενό το δεύτερο πυλώνα ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτική ασφάλιση, κάτι που απαγορεύεται ρητά, αφού η κοινωνική ασφάλιση παρέχεται μόνο από το Κράτος είτε από ΝΠΔΔ
.
Γιατί λοιπόν η συγχώνευση; Ποια είναι τα διαφαινόμενα κίνητρα;
1. Με την εν μία νυκτί συγχώνευση του τ.ΕΦΚΑ και του τ.ΕΤΕΑΕΠ σε ένα Υπερταμείο «εξαφανίστηκαν» τεχνηέντως οι οφειλές του τ.ΕΦΚΑ στο τ.ΕΤΕΑΕΠ και παρά την υποτιθέμενη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια που νομοθετήθηκε, στην πράξη τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ είναι στη διάθεση του e-ΕΦΚΑ, χωρίς να ισχύει η περίφημη περιουσιακή αυτοτέλεια, όπως εξ άλλου κατέστη σαφές από τη ρευστοποίηση του 20% της περιουσίας του τ.ΕΤΕΑΕΠ! Ενώ λοιπόν η ορθή διαχείριση των αποθεματικών του τ.ΕΤΕΑΕΠ είχε δημιουργήσει προσδοκίες για τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ταμείου και πιθανώς την αύξηση των επικουρικών συντάξεων, αυτές οι εξελίξεις ελλοχεύουν άμεσα τον κίνδυνο μείωσης των επικουρικών συντάξεων και ίσως στο μέλλον της εκμηδένισής τους… Με βάση τα ανωτέρω, αν συνεχιστεί η ρευστοποίηση για να καλυφθούν τα επιπλέον έξοδα του Υπερταμείου, συν τω χρόνω θα εξαφανιστούν τα αποθεματικά, θα εκποιηθεί η ακίνητη περιουσία του τ. ΕΤΕΑΕΠ και τέλος θα μειωθεί ή και καταργηθεί η επικουρική σύνταξη.
2. Μένει κενός ο δεύτερος πυλώνας, ανοίγοντας το δρόμο στον ιδιωτικό τομέα (που όμως είναι ένας δρόμος αντισυνταγματικός, καθώς η επικουρική ασφάλισης είναι σύμφωνα με τη νομολογία υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση και εξαιρείται από το χώρο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας) που θα οδηγήσει σε ανισορροπία του επικουρικού συστήματος ασφάλισης, με σοβαρές συνέπειες στην επικουρική σύνταξη για τους μελλοντικούς συνταξιούχους που έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές. Αυτό μάλιστα δε θα είναι μία βραδεία διαδικασία και οι επιπτώσεις αναμένεται να γίνουν εμφανείς τα επόμενα χρόνια, με όλα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που αυτό συνεπάγεται.
.
Αντισυνταγματική, παράνομη και αντιασφαλιστική ενέργεια που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και τα χρήματα που εξασφαλίσαμε από τις διαφορές του εφάπαξ βοηθήματος που δικαιούμαστε βάσει του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ από το ΕΤΕΑΕΠ
Εν ολίγοις συνάδελφοι, πιστεύουμε ότι αυτήν τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το παράνομο σχέδιο διάλυσης ενός βιώσιμου ταμείου προς όφελος ενός προβληματικού ταμείου, με απώτερο στόχο την κατάργηση της υποχρεωτικής, επικουρικής, κοινωνικής ασφάλισης προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων.
Και αυτό, ενώ ο επικουρικός ασφαλιστικός τομέας δεν επιβαρύνει πλέον τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι αμιγώς ανταποδοτικός και λειτουργεί κατά το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Και βέβαια, σύμφωνα με το Σύνταγμα, το κράτος οφείλει να μην περιορίζεται απλά σε λειτουργικά, διοικητικά, οργανωτικά θέματα, αλλά να λειτουργεί ως εγγυητής της διαχείρισης των κεφαλαίων και της βιωσιμότητας των ταμείων και όχι βέβαια να απεργάζεται σχεδιασμούς για τη διάλυσή τους!
Ήδη αποστέλλουμε την κάτωθι επιστολή σε όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου, καλώντας σε πανστρατιά για τη διάσωση της κοινωνικής, επικουρικής ασφάλισης:
ΙΟΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ προς ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ για e-ΕΦΚΑ Νο11-7.7.20
.
Επιπλέον, η δημιουργία του νέου Υπερταμείου – προβληματικού εν τη γενέσει του – δημιουργεί πρόσθετες δυσκολίες για να λάβουμε τα χρήματα που εξασφαλίσαμε από τις διαφορές του εφάπαξ βοηθήματος που δικαιούμαστε βάσει του καταστατικού του ΤΑΠΙΛΤ από το ΕΤΕΑΕΠ.
Δυστυχώς οι χειρισμοί του Υπουργείου στην υπόθεση του εφάπαξ, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τα χρήματά μας!
Ωστόσο, εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι όλες οι νομικές μας διεκδικήσεις γίνονται με απόλυτη υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Εκτός των νομικών μας πρωτοβουλιών να είστε έτοιμοι για νέους δικαστικούς αγώνες κατά των αντισυνταγματικών ενεργειών που προσβάλλουν τα δικαιώματά μας!