Γενική Συνέλευση Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank (Divani Caravel 28.02.2015)

Προσοχή μιλάει η εργοδοσία !

Του Σπύρου Μητροτάσιου Γενικού Γραμματέα του ΕΝ.Α.Σ. Alpha-Εμπορικής

Σε μία υποτονική και μάλλον “politically correct” Γενική Συνέλευση, αντίστοιχη της κουλτούρας του εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι «εκπρόσωποι των εργαζομένων» στην Alpha Bank αναφέρθηκαν στα τεράστια ζητήματα του τραπεζικού συστήματος και των νέων εργασιακών σχέσεων που διαμορφώνονται σε αυτό. Ο λόγος για την Γενική Συνέλευση του πλέον αντιπροσωπευτικού σωματείου της Alpha Bank, αυτήν του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank.

Η ΓΣ πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Divani Caravel στις 28.02.2015. Αναλυτικότερα:

 

Τραπεζίτες: Από θύτες θύματα !

Σύμφωνα με τα ηγετικά στελέχη του Συλλόγου το Τραπεζικό Σύστημα δεν είναι υπεύθυνο για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας αλλά θύμα (!!!) που πληρώνει την αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος…. Με λίγα λόγια οι συνδικαλιστές του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank θέλουν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι οι Διοικήσεις και οι μεγαλομέτοχοι των Τραπεζών οι οποίοι με την επιθετική πολιτική της ξέφρενης «πιστωτικής επέκτασης» δύο δεκαετιών έριξαν την οικονομία και τον Ελληνικό Λαό στο βάραθρο των «επισφαλών δανείων», είναι όχι μόνον άμοιροι ευθυνών αλλά και θιγμένοι από το αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα!!! Εάν η κατάσταση δεν ήταν τραγική τότε η παραπάνω θέση θα προκαλούσε πράγματι γέλιο. Ξεχνούν άραγε τα απίστευτα ποσά των δισεκατομμυρίων ευρώ σε ρευστό και εγγυήσεις με τα οποία ενισχύθηκαν οι Τραπεζίτες από τις «αναξιόπιστες» Κυβερνήσεις; Προφανώς όχι, δεδομένου ότι κάθε άλλο παρά αφελείς είναι οι εν λόγω συνδικαλιστές. Απλούστατα δεν ομιλούν οι ίδιοι, αλλά τα αφεντικά τους. Τα αφεντικά τους, πολιτικοί κύκλοι και εργοδοσία, που οδήγησαν την χώρα εδώ που την οδήγησαν και τώρα ζητούν οίκτο; Ζητούν οίκτο άραγε ποιοί; Αυτοί που στον καιρό των «παχιών αγελάδων» απολάμβαναν τα τεράστια bonus , τις αμοιβές παντός είδους και σήμερα με την στήριξη του Δημοσίου συνεχίζουν να διοικούν τις Τράπεζες; Αλλά είπαμε…δεν ομιλούν οι ίδιοι.

Διαχείριση Κόκκινων δανείων

Η θέση του «Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank» για την διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι η σύσταση ενός «ενδιάμεσου φορέα» ο οποίος με την χρησιμοποίηση μέρους των αποθεματικών (σ.σ. περίπου 11 δις ευρώ) του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα λειτουργεί ως διαμεσολαβητής του πελάτη με την Τράπεζα σε περίπτωση ασυμφωνίας των δύο μερών. Τελικό ζητούμενο της όλης διαδικασίας διαχείρισης των προβληματικών δανείων θα είναι η εξυγίανση του Ισολογισμού των Τραπεζών.

Επανιδιωτικοποίηση Τραπεζών

Για τον Σύλλογο Προσωπικού Alpha Bank, το Τραπεζικό Σύστημα (βλ. ιδιώτες Τραπεζίτες) πρέπει να απεμπλακεί από την αγκαλιά του Δημοσίου μειώνοντας «βήμα-βήμα» την συμμετοχή του ΤΧΣ έτσι ώστε να εισέλθουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο των Τραπεζών. Αυτό που στην συνέχεια μένει για τις Τράπεζες είναι “μέσα σε ένα ήρεμο οικονομικό περιβάλλον να προχωρήσουν και να διασφαλίσουν την ποιοτική κεφαλαιακή τους θωράκιση” μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Από την πλευρά μας να παρατηρήσουμε ότι πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική, σίγουρα…αφού τα δανεικά του ΤΧΣ με τα οποία στηρίχθηκαν οι Τράπεζες θα εξακολουθεί να τα πληρώνει ο Ελληνικός Λαός και όχι βέβαια οι «μακροπρόθεσμοι επενδυτές».

Αμοιβές εργαζομένων Εμπορικής – City Bank

Η συγχώνευση με την Εμπορική και την “Citi” έγινε ομαλά και η θέση του Συλλόγου ήταν εξ αρχής ότι όλοι πρέπει να εργάζονται με τους ίδιους όρους κάτω από έναν ενιαίο όμιλο. (Εδώ προφανώς ως «ίδιοι όροι» εννοούνται η μείωση των αμοιβών των εργαζομένων της πρ. Εμπορικής έως και κατά 50%). Ωστόσο «επειδή ανατράπηκαν οικογενειακοί προϋπολογισμοί» προανεγγέλθηκε παρέμβαση του Συλλόγου, μετά από διάλογο με την Τράπεζα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να αποκατασταθούν όλες οι αδικίες σχετικά με «προσωπαγή» επιδόματα και «προσωπικές διαφορές». Σύντομα μάλιστα θα υπάρξει ανακοίνωση !
Παρατήρηση: Τώρα θυμήθηκαν οι συνάδελφοι του Συλλόγου Προσωπικού ότι οι προσωπικές διαφορές είναι μισθός….ή θα αρχίσει η εκδούλευση ξανά;

Οργανισμός Προσωπικού

Ο νέος Οργανισμός «πάνω απ’όλα διασφαλίζει τα συμφέροντά μας, την μονιμότητά μας και περιγράφει όλα τα δικαιώματα μας» απεφάνθη ο Πρόεδρος του Συλλόγου. Εδώ τι να πει κανείς; Ή δεν έχουν διαβάσει τον «παλιό» Οργανισμό ή δεν έχουν διαβάσει τον νέο που υπέγραψαν. Εμείς δεν έχουμε παρά να τους προτείνουμε ενδεικτικά και μόνο να ρίξουν ακόμα μια ματιά στο άρθρο 2§4 καθώς και στα άρθρα 11,12,13 και 29 με τα οποία θεσμοθετείται το Διευθυντικό Δικαίωμα στις απολύσεις, στις μεταθέσεις, στις θέσεις και στα επιδόματα ευθύνης. Αυτά, επαναλαμβάνουμε, εντελώς ενδεικτικά διότι ολόκληρος ο Οργανισμός δεν είναι τίποτε άλλο από την αποτύπωση του Διευθυντικού δικαιώματος !

Ασφαλιστικό-Εθελουσίες

Επειδή το θέμα είναι τεράστιο θα σταθούμε σε μία μόνο αναφορά. Αυτή αφορά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων σε Ταμεία όπως ΕΤΑΤ όπου σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου της Alpha Bank οι κύριοι Βαρουφάκης και Στρατούλης ανέφεραν ότι (σ.σ. δεν γνωρίζουμε ποιός ακριβώς είπε τι) είναι άδικο να φεύγουν κάποιοι τραπεζοϋπάλληλοι σε ηλικία σύμφωνα με τα καταστατικά τους και ότι βάσει των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου οι τράπεζες οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία 800 εκατομμύρια ευρώ τα οποία και θα διεκδικηθούν. «Και που θα τα βρούνε οι Τράπεζες να τα δώσουνε» αναρωτήθηκε ο κ. Γκιάτης λέγοντας μάλιστα ότι «ενώ έχουν αποδοθεί όλες οι εισφορές ξαφνικά ανακαλύπτουμε χρήματα που δεν υπάρχουν»! Εδώ προφανώς η Διοίκηση μέσω του Συλλόγου Προσωπικού κάνει σαφή την πρόθεσή της να αθετήσει τις υποχρεώσεις της επιχείρησης (ν.3371/2005) απέναντι σε εργαζόμενους που εκδιώχθηκαν κακήν κακώς από την εργασία τους μετακυλώντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος στο ΕΤΑΤ και στο ΙΚΑ.

Εφάπαξ πρ. Πίστεως

Σχετικά με το εφ’άπαξ της πρ. Πίστεως προωθείται η εξής λύση: Προεξόφλησή του σε έναν μπλοκαρισμένο ατομικό λογαριασμό ο οποίος θα ανοίγει με την αφυπηρέτηση του εργαζόμενου. Επικουρική Σύνταξη-Επαγγελματικό Ταμείο Ξεκινά διαδικασία για την ίδρυση επαγγελματικού ταμείου για τους νέους συναδέλφους στο κομμάτι της επικουρικής σύνταξης (αφού το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει) με συμμετοχή του εργοδότη και του εργαζόμενου «και την υψηλή εποπτεία σε επίπεδα (σ.σ. εταιρειών ;) τοποθετήσεων , αποθεματικών ή οτιδήποτε άλλο». Μυρίζει AXA ή κάνουμε λάθος;

ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ (Iονική)

Το ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ χαρακτηρίστηκε αλβανική πυραμίδα στην οποία κάποιοι, ενώ εισφέρουν, δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη. Αναφορά έγινε μάλιστα στις δικαστικές αποφάσεις που κέρδισαν κάποιοι συνταξιούχοι αλλά και στις εθελούσιες της Alpha και της Πειραιώς γεγονότα τα οποία οδήγησαν στο εξής αποτέλεσμα: οι εισφορές να είναι 8 εκ 65 χιλ. ευρώ ετησίως και οι συντάξεις που πρέπει να αποδώσει το Ταμείο της Ιονικής, 50 εκατομμύρια ευρώ για το 2015. Με αποθεματικό 230 εκατομμύρια θεωρείται σίγουρη η κατάρρευση του Ταμείου μέσα σε ενάμισι χρόνο εάν δεν γίνουν τομές για την «διασφάλιση της ύπαρξής του με αλλαγή του καταστατικού και διασφάλιση των εισφορών των εργαζομένων» όπως τονίστηκε. Δεν είμαστε οι κατάλληλοι να σχολιάσουμε τα παραπάνω (μια άλλη άποψη εδώ) για αυτό και προς το παρόν μένουμε απλά στην καταγραφή κάποιων στοιχείων για ενημερωτικούς και μόνον λόγους.